Opintolaina - käytä energiasi opiskeluun

Opintolaina on järkevä tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Kun raha-asiat ovat kunnossa, opiskelu luistaa ja valmistut ajoissa. Kun tulee aika maksaa laina takaisin, olet jo ehtinyt mukaan työelämään.

Hyödyllistä tietoa opintolainan ottamisesta ja sen takaisin maksamisesta:

(Opintotukipäätös tehty 9.6.2003 tai sen jälkeen)

  • Opintolainaan saat Kelan myöntämän valtiontakauksen, joten et tarvitse muita vakuuksia tai takaajia. Voit hakea opintolainaa pankista saatuasi opintotukipäätöksen.
  • Lainan viitekoroksi voit valita Aktia Primen tai 12 kuukauden euriborin. Valitsemaasi viitekorkoon lisätään marginaali.
  • Opiskelupaikastasi riippuen voit nostaa lainasi joko kahdessa tai neljässä erässä. Ulkomailla opiskelevat voivat nostaa lainan yhtenä eränä. 
  • Opintojen aikana maksat puolivuosittain (15.6. ja 15.12.) korkoa 1 % lainapääomasta. Loppuosa korosta pääomitetaan, eli lisätään pääomaan. Jos maksettavaksesi tulevan koron osuus on alle 15 euroa, korko pääomitetaan kokonaisuudessaan. Voit tietenkin myös lyhentää lainaa pääomitettavien korkojen määrällä. Pääomitusvaihe jatkuu opintotuen päättymisen jälkeen seuraavan lukukauden. Vasta sen jälkeen maksat lainasta velkakirjan mukaisen koron.
  • Opintolainasi korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, myös silloin kun ne on lisätty lainasi pääomaan.
  • Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuoden kuluttua siitä, kun olet valmistunut. Voit tehdä henkilökohtaisen takaisinmaksusuunnitelman omassa Aktian konttorissasi. Tavallisesti takaisinmaksuaika on 2 kertaa opiskeluaika. Opintolainasi maksusuunnitelmaa voidaan muuttaa myöhemminkin, jos elämäntilanteesi muuttuu. Lainaan voidaan sopia lyhennysvapaa jakso tai maksuerien suuruutta muuttaa omaan tilanteeseesi sopivaksi. Sovi muutoksista omassa konttorissasi.
  • Opintolainan saaja, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon määräajassa, voi saada valmistuttuaan verotuksessa opintolainavähennyksen. Vähennyksen voivat saada vain ne opiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2005 jälkeen.

Tutustu valtion takaaman opintolainan ehtoihin. Lisätietoja opintotuesta ja opintolainavähennyksestä löydät osoitteesta www.kela.fi.

Oletko alle 27-vuotias? Lue lisää / Kotivakuutus nuorille