Turvallisesti verkossa

Verkkopankin käyttäjän on hyvä tietää

Verkossa levitetään haittaohjelmia ja luodaan Aktian verkkopankin näköisiä huijaussivustoja, joiden tavoitteena on saada haltuunsa asiakkaan verkkopankkitunnukset tai hänen luottokorttinsa.

Aktia ei koskaan kysele sähköpostin tai tekstiviestin välityksellä tili- ja korttinumeroita eikä verkkopankkitunnuksia, turvalukuja tai henkilötunnusta.

Lue alla olevat ohjeet ja turvaa pankkiasiointisi verkossa.

Verkkopankin turvallinen käyttö

 • Opettele käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ulkoa.
 • Säilytä avaintunnuskortti huolellisesti itselläsi.
 • Älä luovuta verkkopankkitunnuksiasi kenellekään, tunnukset ovat henkilökohtaiset.
 • Muista kirjautua ulos verkkopankista "Kirjaudu ulos" -painikkeella.
 • Aseta sinulle sopivat käyttörajoitukset tileille ja korteille. Määrittele verkkopankin tilikohtainen yksittäisen maksun yläraja omien tarpeidesi mukaiseksi. Tämän voit tehdä joko Aktian konttorissa tai soittamalla tunnistetun puhelun Aktian Asiakaspalveluun.
 • Tarkkaile tilitapahtumiasi.
 • Vältä verkkopankin käyttöä julkisissa tiloissa.
 • Jos käytät verkkopankkia julkisissa tiloissa, muista aina tyhjentää selaimen välimuisti ja 
  historiatiedot sekä sulje selain.

Verkkopankkitunnusten turvallinen käyttö verkossa

Useimpien viranomaisten ja yritysten verkkosivuilla voit käyttää henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksiasi tunnistautumisessa tai maksamiseen. Kaikki tietoliikenne salataan SSL-salausmenetelmällä. Ulkopuoliset eivät pääse lukemaan eivätkä muuttamaan tietoja, jotka kulkevat sinun ja yrityksen tai viranomaisen välillä.

Aktian tunnistuspalvelun ja verkkomaksun tunnusmerkki:

Maksa turvallisesti verkossa käyttäen Verified by Visa tai MasterCard Secure Code -palvelua

Verified by Visan sekä MasterCard Secure Code –palveluiden avulla kaupan osapuolet – kortinhaltija ja verkkokauppa – todennetaan verkossa tehtävien ostosten turvallisuuden parantamiseksi. Palveluiden käyttäminen vastaa kortinhaltijan allekirjoitusta.

Kun teet ostoksia palveluiden järjestelmiin kuuluvassa verkkokaupassa, todennat henkilöllisyytesi antamalla verkkopankkitunnuksesi. Käyttämällä palvelua voit olla varma, että maksutapa on turvallinen ja että verkkokauppa ja veloitettava summa ovat oikeita.

 

Oman tietokoneen turvallinen käyttö

 • Älä koskaan tallenna verkkopankkisi käyttäjätunnusta ja salasanaa tietokoneellesi.
 • Älä käytä verkkopankkisi salasanaa muissa verkkopalveluissa ja muista vaihtaa se
  säännöllisesti.
 • Jos Lähetä-painikkeen painamisen jälkeen saat kysymyksen haluatko tallentaa syöttämäsi tiedot, vastaa siihen kielteisesti. Verkkopankissa ei käytetä selaimessa olevaa toiminnallisuutta, joka tallentaa lomakekenttiä ja salasanoja.
 • Pidä tietokoneesi palomuuri sekä tietoturvaohjelmat jatkuvasti ajan tasalla ja päällä. Ensiapuna haittaohjelman saastuttaneen tietokoneen tarkistamiseen voit myös käyttää esimerkiksi F-Securen skannauspalvelua, jonka löydät täältä. 
 • Asenna kaikki ohjelmistojen päivitykset säännöllisesti, jolloin tietokoneen ohjelmien tietototurva-aukot tulevat tukituiksi. Ohjelman automaattista päivitystoimintoa tulee käyttää, jos sellainen on mahdollista.
 • Käytä selaimissa olevia huijaus-/kalastelusivustojen tunnistustoimintoja.
 • Älä asenna mitään tuntemattomia ohjelmia tai selaimen lisäosia tietokoneellesi.
 • Harkitse, asennatko toisen selaimen pelkästään verkkopankin käyttämiseen.
 • Langattomien verkkojen tulee olla suojattuja, kun käytät verkkopankkia

   

 

Jos epäilet verkkopankkitunnuksesi joutuneen kolmannen osapuolen haltuun, ilmoita asiakaspalveluumme puh. 010 247 010 (ark. 8–20). Turvallisuutesi vuoksi asiakaspalvelu sulkee voimassa olevan verkkopankin ja luo sinulle uudet verkkopankkitunnukset, jotka voit hakea lähimmästä Aktian konttorista. Asiakaspalvelun aukioloaikojen ulkopuolella voit olla yhteydessä verkkopankin sulkupalveluun puh. 020 333 (24 h), joka voi sulkea verkkopankkisi. Ole seuraavana arkipäivänä yhteydessä Aktian asiakaspalveluun, niin sinulle tehdään uusi verkkopankkisopimus ja saat uudet verkkopankkitunnukset.

Lisätietoja tietoturvasta

Osoitteesta www.tietoturvaopas.fi sekä ajankohtaiset tietoturvauhat: www.cert.fi

Tarkista verkkopalveluiden selain- ja laitesuositukset.