Ensiasunnon osto mielessä?

Miksi ostaa oma asunto?

 • Oma asunto on sijoituskohde. Asumisestasi maksat joka tapauksessa, mikset siis säästäisi maksamalla lainan lyhennystä?
 • Vuokralla asuessasi vuokra on maksettava joka kuukausi, joustoa ei yleensä ole. Asuntolaina taas joustaa tarpeidesi mukaan ja antaa sinulle enemmän pelivaraa elämääsi.
 • Kun asut vuokralla, mahdollisuutesi tehdä asunnosta oman kotisi näköinen ovat rajatut. Omaa asuntoasi saat sen sijaan remontoida ja sisustaa juuri omien mieltymystesi mukaisesti.

Miten asuntokauppa etenee?

 1. Täytä lainahakemus verkossa, ja me otamme sinuun yhteyttä. Sovitaan aika lainaneuvottelulle. Ota pankkikäynnille todistus tuloistasi. Saat pankin lainatarjouksen antamiesi tietojen perusteella. Kun sinulla on lainalupaus, voit tehdä tarjouksen heti, kun löydät "sen oikean" asunnon.
 2. Kun olet päättänyt tehdä tarjouksen, soita välittäjälle (tai huoneiston myyjälle) ja kerro halukkuudestasi tehdä tarjous asunnosta. Välittäjä antaa lomakkeen täytettäväksesi ja auttaa tarvittaessa mielellään. On tärkeätä, että ostaja tuntee maksuehdot sekä asunnon vapautumiseen ja omistuksen siirtoon liittyvät asiat, kun ostotarjousta täytetään. Ostotarjouksen ehdot siirretään varsinaiseen kauppakirjaan.
 3. Ostotarjouksen vakuudeksi maksetaan yleensä käsiraha. Jos myyjä hyväksyy ostotarjouksesi ilman muutoksia ja tulet myöhemmin katumapäälle, menetät maksamasi käsirahan.
 4. Kun ostotarjous on täytetty ja allekirjoitettu, välittäjä toimittaa sen myyjälle. Myyjä hyväksyy tarjouksen, hylkää sen tai antaa puolestaan vastatarjouksen. Aloitetaan uusi tarjouskierros, kunnes päästään molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen.
 5. Kummankin osapuolen hyväksyttyä ostotarjouksen ryhdytään kaupantekoon. Kaupantekotilaisuus järjestetään yleensä ostajan, eli sinun, pankissasi. Tilaisuudessa maksetaan huoneiston kauppahinta ja siirretään asunto-osakkeet uudelle omistajalle.
 6. Kun kaupantekotilaisuus on ohi ja kauppahinta maksettu, seuraava vaihe on ostettujen osakkeiden rekisteröinti isännöitsijän toimesta.
 7. Onneksi olkoon, sinulla on nyt oma koti!
   

ASP-laina on kätevä vaihtoehto rahoittaa ensimmäisen asunnon osto

 • Verotonta korkoa ASP-tilillesi.
 • Lisäksi kiinteä 4 %:n lisäkorko tallettamisvuodelta ja enintään viideltä seuraavalta vuodelta*.
 • Saat lainaa 90 % asunnon hankintahinnasta.
 • Jopa 25 vuoden laina-aika.
 • Lainan vakuudeksi tulee hankkimasi asunto. Voit myös tarvita lisävakuuksia.

*ASP-lain mukaan menetät oikeutesi korkotukilainaan ja talletuksesi lisäkorkoon, jos nostat tililtä varoja tai korkoja ennen kuin säästötavoite on saavutettu ja asunnon kauppakirja allekirjoitettu tai rakentaminen aloitettu. Näin tapahtuu myös, jos hankit säästöaikana asunnon ennen kuin vähintään puolet asuntosäästösopimuksen mukaisista eristä on säästetty.
 

Eikö asunnon ostaminen ole vielä ajankohtaista?

ASP-laina on valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. Avaa ASP-tili ja säästä omaan asuntoon. Lue lisää asuntosäästämisestä.