Näin asunnon hinta-arvio tehdään

Asunnon hinta muodostuu monesta eri seikasta, johon tarvitaan välittäjän vankkaa ammattitaitoa. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat monet ulkoiset tekijät, kuten markkinatilanne ja rahoitustilanne. Myyjällä itsellään on kuitenkin pieni mahdollisuus vaikuttaa asunnon hintaan esim. tekemällä pieniä parannuksia asuntoon.
 

Asunnon kunto

Hyväkuntoiseen asuntoon on helppo ihastua. Ostajan on miellyttävämpää tutustua kohteeseen, kun koti on siisti ja trendikkään näköinen. Siksi on tärkeää tehdä tarvittaessa pientä pintaremonttia; kiristä roikkuvat saranat, maalaa ikkunanpuitteet, paikkaa kolhut ja maalaa nuhruiset seinät valkoisella. Pienellä pintaremontilla asuntosi arvo voi nousta paljonkin.
 

Sijainti

Asuntojen hinnat vaihtelevat eri paikkakuntien ja kaupunginosien välillä. Hintaan vaikuttavat monet asiat; esimerkiksi sijaitseeko asunto keskustassa vai kaupungin laitamilla ja onko asunnon läheisyydessä kauppa, koulu ja päiväkoti. 
 

Taloyhtiön tilanne

Myös taloyhtiön tilanne vaikuttaa hintaan. Taloyhtiössä saattaa olla tulossa suuria korjaustöitä; tiedossa oleva putkiremontti vaikuttaa väistämättä hintaan ja myös siihen, milloin asunto kannattaa laittaa myyntiin.
 

Markkinatilanne

Kun talous notkahtaa, ihmiset tulevat varovaisemmiksi. Ostajien kulutuskäyttäytymisessä ja luottamuksessa talouden kehitykseen on vaihteluja. Toisaalta pienet kohteet käyvät hyvin kaupaksi, kun taas isojen talojen myynti on hitaampaa. Asuntojen hintoihin vaikuttaa myös pankkien tilanne, koska se vaikuttaa suoraan lainoihin ja lainojen saatavuuteen.
 

Lue myös

Tutustu kiinteistönvälittäjiimme