Vinkkejä asunnon ostoon

Asunnon ostajan on hyvä ottaa huomioon muutamia avainseikkoja riippuen siitä, onko kyseessä asunto-osake vai kiinteistö. Olemme keränneet tähän muutamia vinkkejä:

Jos olet ostamassa ensiasuntoa tutustu ensiasunnon ostamisen oppaaseen.
 

1. Tutustu ostettavan asunnon lisäksi myös taloyhtiöön

Tarkista, kohdistuuko ostettaviin asunto-osakkeisiin taloyhtiön lainaa. Selvitä, mitä suurempia remontteja yhtiöön on tehty, ja onko suunnitteilla isoja peruskorjauksia. Tarkista myös, missä kunnossa esim. porraskäytävät, varastotilat, ikkunat ja parvekkeet ovat. Tämä voi antaa vihjeitä siitä, huolehtiiko taloyhtiö remonttien tekemisestä ajallaan.

Jos olet ostamassa kiinteistöä, selvitä, onko talossa tehty kuntotarkastus ja pyydä nähtäväksi tarkastusraportti. Tutustu raporttiin huolellisesti; siinä voi olla tärkeää tietoa rakennuksen korjaussuosituksista tai huolto-ohjeista.

Muista, että ostajalla on velvollisuus tutustua asuntoon ja siitä annettuihin tietoihin ja asiakirjoihin huolellisesti. Ostaja ei voi myöhemmin vedota sellaisiin seikkoihin, jotka ovat olleet ostajan tiedossa ennen ostotarjouksen tekemistä.
 

2. Selvitä, ovatko kaikki remonttihaaveet toteutettavissa

Muutokset osakehuoneistossa saattavat vaatia yhtiön suostumusta tai rakennuslupaa. Esimerkiksi keittiön siirto saattaa edellyttää muutoksia vesipisteissä tai ilmastointijärjestelmässä.

Selvitä kunnan rakennusvalvontavirastosta, mitä lupia tarvitset omakotitalon muutoksiin. Muista tarkistaa, riittääkö kiinteistön rakennusoikeus, jos suunnittelet laajentavasi omakotitaloa.
 

3. Harkitse, mitä ehtoja laitat ostotarjoukseen

Kirjallisella ostotarjouksella teet myyjälle oman ehdotuksesi kauppahinnasta, maksuaikataulusta ja asunnon vapautumisesta. Voit myös laittaa kaupan tekemisen ehdoksi asuntolainan saannin tai oman asunnon myynnin. Muista kuitenkin, että myyjä hyväksyy todennäköisemmin tarjouksen, jossa ei ole ehtoja. On hyvä varmistaa pankista varmuuden vuoksi, onko väliaikainen rahoitus mahdollinen, mikäli vanhan asunnon myynti viivästyy.
 

4. Mieti kotiasi myös sijoituksena

Miten asunto säilyttää arvonsa, jos jossain vaiheessa se tulee tarpeelliseksi myydä? Jos alueelle suunnitellaan suuria muutoksia, se voi nostaa asuntosi arvoa huomattavasti.
 

5. Kun kauppa on tehty

Asunto-osakkeen kaupan jälkeen välittäjämme ilmoittaa kaupasta verotoimistolle ja taloyhtiölle. Saat välittäjältä ohjeet varainsiirtoveron maksamisesta. Kiinteistökaupassa ostajan tulee lisäksi hakea lainhuutoa Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta.