Säästäminen laina-aikana

Meillä kaikilla on haaveita: matka, auto tai asunnon osto. Sitten on taas tarpeita, jotka saattavat tulla eteen yllättäen.

Säästäminen lainaa lyhentäessä, on fiksu päätös. Näin keräät itsellesi pesämunaa ja olet varautunut suunniteltuihin sekä yllättäviin menoihin.

Mutta alatko säästämään vasta kun olet maksanut pois asuntolainasi vai säästätkö samalla kun lyhennät lainaa?

Olemme tehneet laskelman Maxin ja Osmon säästötavoista, jotta voit hahmottaa vaihtoehdot paremmin.
 

Esimerkki 1: Säästä lainaa lyhentäessä

Osmo valitsi laina-ajaksi 25 vuotta, jotta hänellä olisi mahdollisuus säästää itselleen jo laina-aikana.  Hän lyhensi asuntolainaa 615 euroa/kk ja säästi aina 125 euroa/kk.

Lainaan ja säästöön meni sama summa kuin Maxilla meni lainanlyhennykseen. Osmon maksettua lainansa hänellä oli 80 000 euroa säästössä 25 vuoden jälkeen.

Osmolla oli myös jo lainan aikana kertynyt puskuri, jota hän olisi pahan päivän kohdatessa voinut hyödyntää.

Tässä laskelmassa tuotto-odotuksena on käytetty 6 %:n vuotuista tuottoa. Tuottoprosentti on vain esimerkki, eikä anna takeita todellisesta tuotosta eikä huomioi kaikkia sijoittamiseen liittyviä kuluja tai palkkioita.

 

Esimerkki 2: Maksa laina mahdollisimman nopeasti

Max halusi maksaa asuntolainansa nopeasti ja maksoi 740 euroa/kk 20 vuoden ajan. Lainan maksettuaan Maxilla oli säästöjä 0 euroa ja hänellä olikin onni, ettei hän laina-aikana joutunut yllättävien menojen eteen, joihin hän olisi tarvinnut säästöjään.

Vasta 20 vuoden kuluttua ollessaan velaton Max ryhtyy kuukausisäästäjäksi ja säästää saman verran kun lainan maksuerä oli, eli 740 euroa.

Viidessä vuodessa, eli 25 vuoden jälkeen asuntolainan ottamisesta Maxilla on 51 000 euroa.

Lainan lyhennystä kuvaava viivakaavio on suuntaa antava, eikä siinä ole huomioitu kaikkia lainaan liittyviä kuluja ja palkkioita. Lainan kokonaiskorkona on käytetty 1,70 %:a ja olettamana, että korko pysyy samana koko lainaajan. Lainan takaisinmaksutapana on käytetty tasaerää. 25 vuoden laina-aikana kertyy maksettavia korkoja yhteensä 34 766 €, 20 vuoden aikana yhteensä 27 419 €. Kaaviota ei voi käyttää vertailukohtana pankin antamiin lainatarjouksiin.
 


Fiksua on säästää samalla kun lyhentää lainaa. Kiität itseäsi myöhemmin.

Jätä yhteydenottopyyntö