Pääekonomisti Heidi Schauman

Heidi Schauman

Kauppatieteiden tohtori

Puh. 010 247 6708
heidi.schauman(at)aktia.fiOlen Aktian pääekonomisti. Vastaan pankin makrotaloudellisista ennusteista ja analyyseistä. Työhöni kuuluu tapahtumien ja ilmiöiden analysointi sekä Suomen talouden että muun maailmantalouden kannalta. Tärkeän osan työstäni muodostavat myös rahamarkkina- ja talouspolitiikan analyysit, erityisesti rahapolitiikkaa koskevat analyysit.

Tulin Aktiaan Nordea Marketsista, jossa toimin euroalueen ekonomistina vajaan vuoden. Sitä ennen toimin useassa eri tehtävässä Suomen Pankissa. Sielläkin tein pitkään analyysejä euroalueen taloudesta ja valmistelin rahapoliittista päätöksentekoa. Viimeisinä aikoina Suomen Pankissa osallistuin Suomen talouden ennusteiden tekemiseen.

Koko urani ajan olen seurannut ja analysoinut muita Pohjoismaita suomalaisesta näkökulmasta ja olen pitänyt sitä hyvin palkitsevana. Työmarkkinoilla on aivan erityinen paikka sydämessäni. Väitöskirjani aiheenakin oli työmarkkinoiden kohtaanto. Väittelin tohtoriksi Hankenilta vuonna 2006.

Taloudelliset katsaukset

Ruotsi päihittää Suomen – mutta miksi?

Suomen talouden näkymät ovat parantuneet, mutta kokonaiskuva on edelleen kaikkea muuta kuin ruusuinen.

- Suomen lähivuosien talouskasvu jää valitettavasti heikoksi, vaikka reaalitaloudesta onkin jo saatu rohkaisevia signaaleja, kertoo Aktian pääekonomisti Heidi Schauman Aktian uuden ennusteen julkaisun yhteydessä.

Suomen talous kasvaa ennusteen mukaan 0,9 % vuonna 2016 ja 1 % vuonna 2017. Alhaisen inflaation, matalien korkojen, maltillisesti parantuneen työllisyyden ja jossain määrin myös lisääntyneen velkaantumisen tukema kotimainen kulutus on edelleen talouden veturi. Kasvua tukevat lisäksi rakentaminen ja asuntoinvestoinnit, mutta viennin ongelmina ovat yhä heikko kilpailukyky ja myös vähäinen ulkomainen kysyntä.

- Pelkään pahoin, että tarvittavat rakennemuutokset – joustavuuden ja kilpailun kasvattamiseksi – jäävät tekemättä ja että juutumme alhaisen kasvun loukkuun, Schauman jatkaa.

Vaikka Suomen tilanne näyttää valoisammalta kuin pitkään aikaan, ero Ruotsiin on jo hyvin suuri. Ruotsin talous on kasvanut ihailtavaa vauhtia viime vuosina: keskimäärin 2,6 % vuodessa vuodesta 2012 alkaen. Samalla ajanjaksolla Suomen talouskasvu on ollut -0,5 % vuodessa.

- Ruotsi päihittää Suomen kaikissa perinteisissä vertailuissa, Schauman toteaa ja jatkaa, että yhä suurempi osa ruotsalaisista on työelämässä ja Ruotsin väkiluku kasvaa koko ajan.

Ruotsalaiset kotitaloudet ovat erittäin velkaantuneita, asuntojen hinnat ovat pilvissä, ja samalla asunnoista on akuutti puute. Ruotsi hakee nyt ratkaisuja ikuisten asuntolainojen ja lyhennysvapauden tuomiin ongelmiin.

- Ruotsin vuokrasääntely on hyvä esimerkki siitä, miten ei kannata toimia, kun vuokra-asuntoja on liian vähän ja ne ovat liian kalliita, Schauman sanoo.

Schaumanin mukaan kaikki viittaa siihen, että vuodesta 2017 tulee poliittisen dominanssin vuosi, kun maailmantalous jatkaa suuren poliittisen epävarmuuden puristuksissa. Vuosi 2016 tarjosi melkoisia yllätyksiä, kuten Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi ja brexit-päätös, ja näyttää siltä, että poliittinen epävarmuus leimaa taloutta myös tulevina vuosina. Aktian uudessa ennusteessa maailmantalous kasvaa yli 3 % vuonna 2016, ja kasvuvauhti nousee 3,5 %:iin vuonna 2017. Yhdysvaltojen talouspolitiikan mahdollinen uudelleenkalibrointi voi vielä parantaa kasvuvauhtia vuoden 2017 aikana.

Lopuksi pääekonomisti Heidi Schauman toteaa, että joulukuusta tulee rahapoliittisesti latautunut kuukausi. Yhdysvaltojen keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan, ja EKP ilmoittaa osto-ohjelmansa pidennyksestä. Rahapoliittisesti euroalue ja USA kulkevat siis edelleen eri suuntiin.

Lue Taloudellinen katsaus kokonaisuudessaan

Suomen talous


Ruotsi päihittää Suomen lähes kaikilla talousmittareilla


Maailmantalous


Arkisto

Taloudellinen katsaus 4/2016 (uusin)

Taloudellinen katsaus 3/2016

Taloudellinen katsaus 2/2016

Taloudellinen katsaus 1/2016

Taloudellinen katsaus 4/2015