Ajoneuvojen sähköinen rekisteröinti

Autojen ja muiden ajoneuvojen, kuten moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden, rekisteröinti netissä on mahdollista 16.11.2015 lähtien. Samalla kun ostat vakuutuksen, voit hoitaa myös rekisteröinnin verkkokaupassamme. Sähköinen rekisteröinti mahdollistaa rekisteröinnin ajasta ja paikasta riippumatta. Enää ei siis tarvita paperista rekisteröintitodistusta, vaan rekisteröinti hoituu Trafin sivuilta haettavalla sähköisellä varmenteella.

Sähköinen varmenne korvaa rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan

Ajoneuvon sähköisen varmenteen eli rekisteröintitodistuksen korvaavan turvakoodin ansiosta omistajan vaihdon rekisteröinnin yhteydessä ei tarvitse enää esittää mitään asiakirjoja. Sähköinen varmenne on kuusi merkkiä pitkä koodi. Ajoneuvon omistaja voi luoda varmenteen Trafin verkkosivuilla. Varmennetta tarvitaan, kun ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja on myymässä tai luovuttamassa ajoneuvoa uudelle omistajalle. Ajoneuvokaupan yhteydessä myyjä luovuttaa varmenteen ostajalle, joka käyttää sitä rekisteröinnin yhteydessä.

Rekisteröinnin voi hoitaa myös jatkossa perinteisellä, paperisella rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla esim. katsastustoimipaikassa.  Sähköinen asiointi on mahdollista vain varmenteella.

Rekisteröintiotetta ei enää tarvitse säilyttää autossa, sillä poliisi näkee auton tiedot suoraan tietojärjestelmästään. Paperinen rekisteröintitodistus tulee olla mukana vain lähdettäessä autolla ulkomaille.

Lisätietoa sähköisestä rekisteröinnistä löydät Trafin (trafi.fi) ja Liikennevakuutuskeskuksen (lvk.fi) verkkosivuilta.

Toimi näin

Kun myyt ajoneuvon

  1. Luo ajoneuvollesi sähköinen varmenne trafi.fi-sivulla (Huom! Varmenne on voimassa 14 vuorokautta.)
  2. Tee ajoneuvosta kauppakirja sekä itsellesi että ostajalle.
  3. Kun ajoneuvo on luovutettu uudelle omistajalle, tee luovutusilmoitus trafi.fi-sivulla.

Kun ostat ajoneuvon

  1. Ajoneuvoa ostaessasi pyydä myyjältä varmenne. Tarkista myyjältä saamasi sähköisen varmenteen voimassaolo trafi.fi-sivulla.
  2. Osta ajoneuvolle liikennevakuutus ja rekisteröi samalla omistajanvaihto. Liikennevakuutus on pakollinen ja se on edellytyksenä ajoneuvon rekisteröinnille. Voit samalla ostaa vapaaehtoisen kaskovakuutuksen. Voit myös tehdä ensin vakuutuksen ja hoitaa rekisteröinnin sen jälkeen Trafi.fi palvelussa tai esim. katsastustoimipaikassa.

Huom! Ajoneuvo on vakuutettava ja rekisteröitävä seitsemän päivän kuluessa luovutuspäivästä.