Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä kalastellaan verkkopankkitunnuksia Lue lisää
Esimerkki vaurastumissuunnitelmasta, joka antaa n. 500 000 syytä miksi meidän suomalaisten ei kannattaisi säästää pelkästään seiniin.

Esimerkki vaurastumissuunnitelmasta, joka antaa n. 500 000 syytä miksi meidän suomalaisten ei kannattaisi säästää pelkästään seiniin.

Meille suomalaisille on aina ollut kunnia-asia maksaa velat nopeasti pois. Mutta tulisiko meidän kuitenkin hajauttaa varallisuuttamme eri omaisuuslajeihin jo laina-aikana ja hyötyä pitkällä aikavälillä myös korkoa korolle -ilmiöstä?

Oletetaan, että olet noin 40-vuotias. Sinulla ja puolisollasi on n. 350 000 euroa asuntolainaa jäljellä n. 500 000 euron arvoisesta asunnostanne pääkaupunkiseudulla. Kuukaudessa lainanhoitoon käyttämänne summa on n. 2 000 euroa. Päätätte siirtyä asiakkaaksemme Aktiaan, koska saatte meiltä nyt kiinnostavan lainatarjouksen.

Oletetaan, että kohdallanne osoittautuu järkeväksi ja mahdolliseksi pidentää jäljellä oleva laina-aikanne 15 vuodesta 25 vuoteen. Tällöin lainanhoitoon käytettävä summa pienenisi n. 1 230 euroon. Näin teille vapautuisi n. 770 euroa kuukaudessa suunnitelmalliseen sijoittamiseen lainanhoitoon aiemmin käyttämäänne kuukausisummaa kasvattamatta.

Ennen kuin teille on kertynyt sijoitusvarallisuutta taloudelliseksi puskuriksi, haluatte varautua korkojen nousuun. Päätätte ottaa lainallenne kymmeneksi vuodeksi kiinteän koron. Laina-ajan pidentäminen 25 vuoteen ja koron sitominen kiinteään korkoon ensimmäisen 10 vuoden ajaksi nostaisi kuitenkin maksettavien korkokulujen kokonaismäärää n. 11 000 eurolla.

Haluatte myös varmistaa lainan takaisin maksun henkivakuutuksella. Henkivakuutus kahdelle hengelle kuukaudessa maksaa tässä esimerkissä n. 50 euroa. Kulujen jälkeen kuukausittainen sijoittamiseen käyttämänne summa olisi siis n. 720 euroa.

Helsingin pörssi on tuottanut viimeisen 25 vuoden aikana keskimäärin 11,7 prosenttia*. Tässä vaurastumissuunnitelmassa sijoitusaika on pitkä, ja käytämme tuotto-odotuksena 6 prosentin vuotuista tuottoa hyvin hajautetulla globaalilla osakepainotteisella sijoitussalkulla. Pitää toki muistaa, että historiallinen kehitys ei ole koskaan tae tulevasta tuotto- tai arvonkehityksestä ja toteutuva tuotto on aina epävarma.

Eli pidennätte laina-aikaa, sijoitatte näin vapautuvan summan kuukausittain ja varaudutte riskeihin henkiturvalla ja kiinteäkorkoisella lainalla. Sijoitustenne 6 prosentin tuotto-odotuksen toteutuessa, voitte olla tilanteessa, jossa teillä on laina-ajan päättyessä velattoman asunnon lisäksi n. 500 000 euron sijoitusomaisuus.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, eikä tämän esimerkkilaskelman perusteella voi tehdä luotettavia oletuksia sijoitusten tuotto- tai arvonkehityksestä. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea, ja sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai jopa kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta.

*Jokaisen tilanne on yksilöllinen, eikä tässä kuvitteellisessa esimerkissä esitettyjä tietoja ja laskelmia voi yhdistää yksittäisen henkilön sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai muihin erityistarpeisiin. Ne eivät myöskään ole yksilöllisiä sijoitussuosituksia tai neuvoja, eivätkä kehotuksia ostaa tai merkitä arvopapereita. Sijoittajan tulee itse arvioida sijoitusten sopivuutta itselleen sekä tarvittaessa hakea asiantuntijaneuvoja.

Yllä oleva esimerkkitapaus on vaurastumissuunnitelman merkitystä havainnollistava esimerkki, eikä laskelman tietoja tule miltään osin pitää Aktian tarjoamana luottosopimuksen ehtona tai vertailukohtana lainatarjoukseen. Jokaisen lainanhakijan tilanne on yksilöllinen ja mahdollinen lainatarjous edellyttää tapauskohtaisten tietojen huolellista läpikäyntiä. Mikäli päädymme tekemään lainatarjouksen juuri sinulle, tarjotun lainan todelliset korko- ja muut ehdot ilmenevät yksilöllisestä lainatarjouksesta, joka laaditaan luovuttamiesi tietojen pohjalta. Luoton myöntäminen edellyttää kaikissa tapauksissa hyväksyttyä luottopäätöstä. Luoton myöntäjänä toimii Aktia Pankki Oyj, Arkadiankatu 4-6, 00100, kotipaikka Helsinki, Y-tunnus 2181702-8. Esimerkkilaskelmassa on käytetty vaihtuvakorkoisen lainan kokonaiskorkona 0,5 % ja kiinteäkorkoisen lainan korkona 0,55 %. Laskelmassa lainan oletettuna takaisinmaksutapana on käytetty annuiteettia. Laskelmassa ei ole huomioitu luotonmyöntöön liittyviä kuluja ja palkkioita eikä korkovaihteluita. Henkivakuutuksen hinta on keskimääräinen kuukausimaksu kahdelle 40-vuotiaalle, jotka ottavat 125 000 euron henkivakuutukset 10 vuodeksi. Vakuutusmaksu on suuntaa antava ja tarkemmat ehdot ilmenevät vakuutustarjouksesta ja -hakemuksesta. Todellinen vuosimaksu on sidottu ikään. Henkivakuutuksen myöntäminen edellyttää aina terveysselvitykseen perustuvaa vastuunratkaisua. Henkivakuutuksen myöntää Aktia Henkivakuutus Oy, PL 800 20101, Turku, Puh. 010 247 8300, Y-tunnus 0937006-7, joka on Aktia Pankki Oyj:n täysin omistama tytäryhtiö ja jonka asiamiehenä Aktia Pankki Oyj toimii. *1/1996 - tammikuu 1/2021. Esitetyissä tiedoissa Helsingin pörssin historiallisesta tuotosta ei ole huomioitu veroja, palkkioita tai muita kuluja. Lähde: Bloomberg.

Meidän tehtävämme on auttaa sinua näkemään taloutesi mahdollisuudet ja riskit – rakentaa juuri sinulle sopiva vaurastumissuunnitelma.

Aloitetaan vaihtamalla asuntolainasi Aktiaan.

Asuntolaina 1

 
Lainamäärä350 000 euroa
Laina-aika15 vuotta
Maksuerä2004,10 €
ViitekorkoEuribor 12 kk, noteeraus 12.1.2021 -0,503 %
Marginaali0,50 %
Toimitusmaksu 900 €
Lainanhoitokulu 2,30 €/kk
Todellinen vuosikorko 0,56 %
Maksuerien määrä 180 kpl
Arvioitu kokonaiskorko
 13 544 €
Maksettava kokonaismäärä 364 858 €

 Asuntolaina 2

 
 Lainamäärä 350 000 euroa
 Laina-aika 25 vuotta
 Maksuerä 1 232,90 €
 Kiinteä korko 10 vuotta 0,55 % (jonka jälkeen viitekorko Euribor 12 kk,   noteeraus 28.1.2021 -0,505 % ja marginaali 0,50 %)
 Toimitusmaksu 900 €
 Lainanhoitokulu 2,30 €/kk
 Todellinen vuosikorko 0,58%
 Maksuerien määrä 300 kpl
 Arvioitu kokonaiskorko 24 193 €
 Maksettava kokonaismäärä 375 783 €

Oheiset esimerkkilaskelmat havainnollistavat sitä, miten laina-ajan muuttaminen ja korkosuojaus vaikuttavat lainan todelliseen vuosikorkoon. Esimerkit ovat suuntaa antavia ja ne on laskettu käyttäen laskelmista ilmeneviä oletusarvoja. Esimerkkien sisältämät tiedot todellisesta vuosikorosta eivät välttämättä vastaa myönnettävän luoton todellista vuosikorkoa.