Verkkolaskutuksen muutoksia 31.12.2015

Jos olet verkkolaskuttaja, tulevan vuoden alussa verkkolaskutuksessa tapahtuu useampia laskutusprosessiinne vaikuttavia muutoksia.
 

Säästöpankkien ja POP Pankkien BIC osana verkkolaskuosoitetta - siirtymäaika päättyy

Verkkolaskujen käsittelyn siirtymäaika päättyy 31.12.2015. Siirtymisajan päättyminen liittyy ns. nelospankkien eriyttämiseen, jossa Aktia lopetti keskusluottolaitospalveluiden tarjoamisen POP Pankeille ja säästöpankeille. 1.1.2016 alkaen HELSFIHH BIC on ainoastaan Aktian asiakkaiden verkkolaskuosoitteen osa. Laskuttaessanne säästöpankkien tai POP Pankkien asiakkaita teidän tulee varmistaa, että lähettämillänne laskuilla on oikea BIC.

1.1.2016 alkaen virheellisellä BIC verkkolaskuosoiteyhdistelmällä lähetetyt laskut hylätään. Mikäli BIC on HELSFIHH ja ette ole varma mikä asiakkaan pankki on, voitte varmistaa laskunne vastaanottajalta missä pankissa hänen verkkolaskuosoitteensa todellisuudessa sijaitsee.
 

Verkkolaskuosoitteisiin liitettävät BIC:it 1.1.2016 alkaen

 • Aktiaan tuleville laskuille on 1.1.2016 laitettava verkkolaskuosoitteen lisäksi Aktian BIC: HELSFIHH.
 • Säästöpankkeihin meneville laskuille BIC on ITELFIHH ja POP Pankkeihin meneville POPFFI22.
   

LähiTapiola Pankki ja S-Pankki fuusioituivat 1.5.2014 S-Pankiksi

 • S-Pankki ja LähiTapiola Pankki fuusioituivat 1.5.2014 - jatkossa käytössä vain S-Pankin BIC.
 • S-Pankin ja LähiTapiola Pankin fuusion myötä LähiTapiola Pankin BIC (TAPIFI22) poistuu käytöstä. Laskuttaessanne S-Pankin ja entisen LähiTapiolan asiakkaita teidän tulee varmistaa, että lähettämillänne laskuilla on oikea BIC: SBANFIHH.
 • Ne laskut, joissa vastaanottajan BIC on entisen LähiTapiolan (TAPIFI22), ohjataan S-Pankille lyhyen siirtymäajan, jonka jälkeen poistuvalla LähiTapiolan BICillä lähetetyt laskut hylätään.
   

Vanhimpien Finvoice-versioiden tuki päättyy

Pankit uudistavat e- ja verkkolaskusanomien prosessointia yhtenäistämällä ja selkeyttämällä e-laskusanomien vastaanottoa. Uudempien Finvoice-versioiden käyttö mahdollistaa asiakasaineistojen laadukkaamman käsittelyn. Uudistuksen jälkeen
vanhimpien verkkolaskuaineistojen vastaanottamisesta luovutaan. Ensimmäiset pankit lopettavat vanhempien versioiden vastaanottamisen 1.1.2016, vastaava muutos toteutetaan monissa pankeissa kevään 2016 aikana.

 • Vastaanotto päättyy: Finvoice 1.0, Finvoice 1.1 ja Finvoice 1.2
 • Vastaanotetaan jatkossa: Finvoice 1.3, 2.0. ja 2.01 ja näitä uudemmat versiot 1.1.2016 jälkeen vanhojen versioiden mukaiset aineistot hylätään ja niistä lähetetään asiakkaalle virheilmoitus.

Jos lähetätte laskunne Aktia Yritysverkkopalvelun laskutus-osiota käyttäen, vanhojen versioiden tuen päättymisellä ei ole teille vaikutusta. Olemme huomioineet muutoksen valmiiksi puolestanne, ja kirjoittamienne laskujen versio on
uusin 2.01.

Jos muodostatte laskunne erillisellä ohjelmistolla, Finvoicen uudemman version käyttöönotto edellyttää yhteydenottoa maksuliikeohjelmistotoimittajaan ja verkkolaskuoperaattoriin, jotta laskutus jatkuu katkeamattomasti 1.1.2016
jälkeen.

Suosittelemme yritysasiakkaitamme olemaan mahdollisimman pian yhteydessä ohjelmistotoimittajaan ja varmistamaan, että nykyinen ohjelmisto tukee Finvoice 1.3. versiota, tai sitä uudempaa versiota.
 

Pankkikohtaisesti tiedossa olevat vanhojen versioiden tuen päättymispäivät:

 • Nordea 1.1.2016
 • OP 1.1.2016
 • Danske Bank 1.1.2016

Pankkikohtaista lisätietoa löydätte tuen päättymispäivän julkaisseiden pankkien kotisivuilta.

Aktia Pankki lopettaa vanhojen versioiden vastaanottamisen 31.5.2016. Siihen saakka vastaanotamme kaikkia versiota. Laskuttajan on kuitenkin huomioitava, että laskun lopullinen vastaanottajapankki voi yllä esitetyn aikataulun mukaisesti hylätä vanhimmat versiot, vaikka ne Aktiassa hyväksytäänkin.

Tästä syystä oman laskutusprosessinne helpottamiseksi suosittelemme kuitenkin asiakkaita siirtymää uusimpiin versioihin kaikkien pankkien osalta samaan aikaan vuoden 2016 alkuun mennessä.

Lisätietoja Aktian Yritysasiakaspalvelusta (yritys(at)aktia.fi, puh. 010 247 6700) tai omasta konttoristanne.