Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 1,5 vuotta opintojen päättymisen jälkeen. Takaisinmaksuerä määräytyy lainan pääoman perusteella ja sen mukaan, kuinka monta vuotta opintolainaa on nostettu. Tavallisesti takaisinmaksuaika on kaksi kertaa opiskeluaika. Voit hakea muutosta, esimerkiksi lyhennysvapaata, tai sopeuttaa maksuerän elämäntilanteeseesi täyttämällä muutoshakemuksen verkkopankissa sen jälkeen, kun automaattinen maksusuunnitelma on saapunut. Lainan maksusuunnitelmaa voi muuttaa myös myöhemmin, jos elämäntilanteesi muuttuu. 
 

Opintolainavähennys ja opintolainahyvitys

Ylemmän korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon tietyssä ajassa suorittaneelle opintolainan saajalle voidaan myöntää opintolainavähennys verotuksessa. Vähennysoikeus on opiskelijoilla, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2005 jälkeen.

Korkeakouluopiskelijat, jotka ovat aloittaneet opintonsa 1.8.2014 jälkeen, voivat olla oikeutettuja opintolainahyvitykseen. Opintolainahyvitys on uusi opintotukietuus uusille korkeakouluopiskelijoille. Opintolainahyvitys tarkoittaa opintolainan ylimääräistä lyhennystä, jonka KELA maksaa tietyssä ajassa tutkinnon suorittaneelle korkeakouluopiskelijalle, joka on nostanut yli 2 500 euroa opintolainaa korkeakouluopintoihinsa.
 
Lisää tietoa opintolainavähennyksestä ja opintolainahyvityksestä löytyy osoitteesta kela.fi/opiskelijat