Första bostadsköpet?

Varför köpa egen bostad?

 • En egen bostad är en placering. Du betalar för ditt boende i vilket fall som helst, varför skulle du då inte spara samtidigt som du amorterar på ditt lån?
 • När du bor på hyra ska hyran betalas varje månad, möjligheter att flexa finns i regel inte. Bolånet däremot är flexibelt och ger dig mera spelrum att anpassa utgifterna enligt dina behov.
 • Möjligheterna att göra ändringar i hyresbostaden är oftast begränsade. Din egen bostad får du däremot renovera och inreda precis enligt smak och tycke.

Hur går bostadsköpet till?

 1. Fyll i låneansökan på nätet så tar vi kontakt med dig. Vi kommer överens om en tid för lånediskussion. Ta med ett intyg över dina inkomster när du kommer till banken. Du får bankens låneoffert på basis av de uppgifter du gett. Med lånelöftet i bakfickan kan du ge en offert genast när du hittar "den rätta" bostaden.
 2. När du har bestämt dig för att ge en offert på bostaden ringer du till fastighetsmäklaren (eller säljaren) och meddelar detta. Mäklaren ger dig en blankett att fylla i och hjälper dig vid behov. Det är viktigt att du som köpare känner till  betalningsvillkoren och är införstådd i hur bostaden blir ledig och hur äganderätten överförs när du fyller i köpanbudet. Uppgifterna i köpanbudet överförs till det egentliga köpebrevet.
 3. Som säkerhet för köpanbudet ger man i allmänhet en handpenning. Om säljaren godkänner ditt köpanbud utan ändringar och du ångrar dig senare förlorar du handpenningen du betalat.
 4. När du har fyllt i och undertecknat köpanbudet, ger mäklaren det till säljaren. Säljaren godkänner eller avslår ditt anbud eller ger en motoffert. Då börjar en ny offertrunda, tills man når ett resultat som båda parterna är nöjda med.
 5. När parterna godkänt köpanbudet är följande steg själva köpslutet. Köpslutet görs i allmänhet på köparens, dvs. din bank. Då betalar man bostadens köpesumma och överför aktierna i bostadsaktiebolaget till den nya ägaren.
 6. När köpslutet är avklarat och köpesumman betald registreras de köpta aktierna. Det sköter disponenten.
 7. Grattis, nu har du ett eget hem!
   

BSP-lån – ett behändigt alternativ att finansiera köpet av din första bostad

 • Skattefri ränta på ditt BSP-konto.
 • Därtill en fast 4 % tilläggsränta för depositionsåret och högst fem därpå följande år*.
 • Banken beviljar dig lån för 90 % av bostadens anskaffningspris.
 • Lånetiden kan vara upp till 25 år.
 • Bostaden du köper ställs som säkerhet för lånet. Du kan behöva tilläggssäkerhet.

*Enligt BSP-lagen förlorar du din rätt till räntestödslån och tilläggsräntan på din insättning om du lyfter pengar eller räntor från kontot innan sparmålet har uppnåtts och köpebrevet för bostaden undertecknats eller byggandet inletts. Så sker också i det fall att du under spartiden köper en bostad innan minst hälften av delbetalningarna enligt sparavtalet satts in på kontot.
 

Inte aktuellt att köpa bostad just nu?

BSP-lån är ett system med statligt stöd för köp av första bostad. Öppna ett BSP-konto och spara för din första bostad. Läs mera om bostadsparande.