Kom ihåg att ordna de här sakerna som underlättar barnfamiljens vardag

 

Kontrollera att barnets försäkringar är i skick

Samtidigt med skolorna börjar också många hobbyer. Framför allt när det är fråga om idrott lönar det sig att kontrollera att försäkringarna är uppdaterade.

Olycksfallsförsäkring för barn är ett merskydd som ansluts till familjens hemförsäkring. Om en olycka skulle inträffa får barnet snabbt vård och kan återgå till sin kära hobby. Olycksfallsförsäkringen ersätter bland annat läkararvoden, undersökningar och mediciner som är ordinerade av läkare, och för barn under 18 år omfattar försäkringen även idrott (förutom några förbjuda specialgrenar, såsom off-pist-åkning och motorsport).

Utöver olycksfallsförsäkringen är det bra att också ha en sjukkostnadsförsäkring (/sv/vakuutukset/sairauskuluvakuutus). Den omfattar många sådana sjukdomar och belastningsskador som olycksfallsförsäkringen inte ersätter. En sjukkostnadsförsäkring underlättar barnfamiljens hektiska vardag, då man inte behöver köa länge för att komma till en läkare.

Ofta erbjuder barnets idrottsförening eller idrottsförbundet en färdig licensförsäkring. Det lönar sig dock att läsa villkoren noga. Ofta är det så att en olycksfalls- och sjukkostnadsförsäkring redan täcker riskerna, så idrottsföreningens licensförsäkring kanske inte behövs.

 

Veckopeng lär barnet använda pengar – mobilappen underlättar betalningar

Barn lär sig använda pengar så småningom i vardagen. Barnet kan behöva pengar av praktiska orsaker – kanske för att köpa mellanmål på hobbyresor eller under turneringar. Då är den kostnadsfria mobilappen Aktia Wallet till stor nytta.

Det är möjligt att koppla betalstickers till Aktia Wallet-appen. Betalstickern kan sedan fästas till exempel på barnets mobilskal eller nyckelknippa. Då kan barnet betala små inköp med stickern och föräldrarna kan via applikationen i realtid följa med hur barnet använder pengarna. För stickern kan man själv välja en bruksgräns.

Veckopengarna kan också ges till ett barn i skolåldern via Aktia Wallet-appen så att de kan användas med betalsticker. Och om stickern skulle tappas bort är det ingen fara – man kan stänga av den med ett knapptryck i applikationen. Garanterat mera behändigt än kontanter!

Med Aktia Wallet-appen går det också att flytta pengar från ett Wallet-konto till ett annat i realtid. Då är det lätt att sköta överföring av små penningsummor och betala tillbaka lån i mobilen, utan bankkoder eller kontantuttag.

 

Är det dags att skaffa det första bankkortet?

Redan i 7-årsåldern kan ett barn få sitt första betalkort – Visa Debit Online (tidigare Visa Electron) med föräldrarnas samtycke. Inköp och uttag som görs med kortet debiteras bankkontot direkt, så saldot kan inte gå på minus.

För ett barn som fyllt 13 år kan man också skaffa ett laddbart MasterCard PrePaid-kort. Med det betalar man som med vilket betalkort som helst. Skillnaden jämfört med vanliga kort är att prepaid-kortet inte är kopplat till något bankkonto, utan pengarna som används laddas ner på kortet i förväg via nätbanken. Därför är kortet mycket säkert att använda.

 

Mera information

Läs mer om den kostnadsfria mobilapplikationen Aktia Wallet.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen

Bekanta dig med bankkortet Visa Debit Online.