Yhtenäinen euromaksualue SEPA helpottaa maksamista

SEPA-maksupalvelu tuo sujuvuutta yrittäjän arkeen. Et tarvitse erillisiä tilejä eri maissa, talousasiat ovat helpommin hallittavassa. Aktian Sepa-palvelujen avulla maksat yhtä tehokkaasti ja varmasti SEPA-alueella kuin kotimaassa. SEPA-maksupalveluihin kuuluvat tilisiirrot, suoraveloitukset ja kortit.

Näin maksat SEPA-alueella

  • saajan IBAN-tilinumero (International Bank Account Number)
  • saajan pankin BIC-koodi (Business Identifer Code)

On tärkeää, että laskuttaja ilmoittaa sekä oman IBAN-tilinumeronsa että pankkinsa BIC-koodin.

SEPA-pikasiirron avulla vastaanotat reaaliaikaisia maksuja sekunneissa

SEPA-pikasiirto on uusi eurooppalainen reaaliaikaisen maksamisen palvelu, jolla vastaanotat euromääräisiä tilisiirtoja sekunneissa. Aktia käsittelee saapuneita SEPA-pikasiirtoja 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Palvelun käyttöönotto on vasta alkuvaiheessa Euroopassa, ja mukana olevien pankkien määrä lisääntyy vähitellen. Pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti ja tarjoavat palvelua vaiheittain.

Yksittäisen saapuvan SEPA-pikasiirron enimmäismäärä on SEPA-alueella yleisesti 100 000 euroa maksua kohden. Suomessa toimivien pankkien ja osan muidenkin maiden pankkien välillä ei kuitenkaan ole euromääräistä ylärajaa.

SEPA-pikasiirron vastaanottaminen

Yritysasiakkaiden saapuvien SEPA-pikasiirtojen palvelumaksut vastaavat tavallisten saapuvien viitteellisten ja viitteettömien SEPA-maksujen hintoja. Sinun ei tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä maksun vastaanottamiseksi. Riittää, kun sinulla on euromääräinen tili Aktiassa. SEPA-pikasiirron vastaanottaminen edellyttää kuitenkin, että maksajan pankki voi lähettää SEPA-pikasiirtoja, ja on lähettänyt kyseisen maksun SEPA-pikasiirtona. 

SEPA-pikasiirron lähettäminen

Toistaiseksi tarjoamme palvelua vain saapuvien SEPA-maksujen osalta, mutta tulevaisuudessa pyrimme ottamaan käyttöön SEPA-pikasiirron myös lähtevien maksujen osalta.

Maksa kortilla tai vastaanota korttimaksuja

SEPA-maksukortilla maksat ja nostat rahaa kaikissa SEPA-maissa yhtä kätevästi kuin nyt kotimaassa. Kaikki sirukortit ovat SEPA-kortteja.

Korttiostot varmennetaan yhä enenevässä määrin henkilökohtaisella PIN-koodilla allekirjoituksen sijaan.

Tarkista, että maksupääte on päivitetty EMV-maksupäätteeksi, joka lukee kortin tiedot sirukortista, ja asiakas vahvistaa maksun ainoastaan PIN-koodilla. Muistathan, että jos asiakkaalla on sirukortti, eikä yritys käytä EMV-maksupäätettä korttiostojen yhteydessä, vastuu mahdollisista väärinkäytöksistä on yrityksellä.

IBAN-laskuri