Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä

Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että ”sinulla on uusi päivitys”, ja pyydetään kirjautumaan. Linkki ohjaa valesivustolle, joten älä klikkaa linkkiä. Lue lisää turvallisesta asioinnista täältä.

 

Maksut

Maksut

SEPA-maksut

SEPA-maksu on euromääräinen maksu SEPA-alueella. Suomi kuuluu SEPA-alueeseen, joten myös Suomen sisäiset maksut, joissa käytetään IBAN-tilinumeroa ja BIC-koodia, ovat SEPA-maksuja.

SEPA-toistuvaissuoritukset ovat palkkoja, eläkkeitä ja muita suorituksia, joita tyypillisesti maksetaan tiettynä ajankohtana useita kertoja samalle saajalle. Aineistosiirtona tehtävät SEPA-toistuvaissuoritukset tunnistetaan erätasolla annettavasta arvosta SALA (Category Purpose -koodi). SEPA-toistuvaissuorituksia ei raportoida maksuluettelolla eikä niitä eritellä tiliotteelle.

Ulkomaanmaksut

Ulkomaanmaksuja ovat

  • muussa valuutassa kuin euroissa maksettava maksu
  • SEPA-alueen ulkopuolelle euroissa maksettava maksu
  • maksut, joiden hyvitystili on Aktiassa oleva tili, jonka tilivaluutta on muu kuin EUR. 

Aktia välittää maksuja seuraavissa valuutoissa: EUR, AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, HKD, JPY, NOK, NZD, PLN, SEK, SGD, USD ja ZAR.

Ulkomaanmaksussa tulee ilmoittaa

  • saajan tilinumero tai IBAN-tilinumero
  • saajan pankin SWIFT/BIC-koodi, jos maksu tehdään SEPA-alueen sisällä
  • saajan pankin nimi- ja osoitetiedot, jos maksu tehdään SEPA-alueen ulkopuolelle
  • saajan nimi- ja osoitetiedot.

Näiden lisäksi on olemassa maakohtaisia vaatimuksia, kuten ABA-numero (kutsutaan myös routing- tai FW-numeroksi), joka vaaditaan USA:han.

Monissa maissa saajan nimitiedot tarkistetaan vertaamalla niitä tilitietoihin. Tämän vuoksi on tärkeää, että tiedot ovat oikein. Virheen sattuessa voit joutua maksamaan virheellisistä tai puutteellisista tiedoista aiheutuneet selvityskulut.

Laskuissa voi joskus olla saajan pankkitietojen lisäksi kirjeenvaihtajapankin tiedot. Näitä tietoja ei merkitä maksuun. Jos olet epävarma siitä, mitä tietoja maksun yhteydessä käytetään, ota yhteyttä yritysasiakaspalveluun.

Ulkomaanmaksujen kulutyypit 

Ulkomaanmaksujen kulutyyppejä on kolme: Shared (SHA), Our (OUR) ja Beneficiary (BEN). Valitusta kulutyypistä riippuu, maksaako lähettäjä vai saaja maksun palvelumaksun. Palvelumaksut ilmenevät pankin voimassa olevasta hinnastosta

Shared (SHA) 
Kulut jaetaan, lähettäjä ja saaja maksavat omien pankkiensa palvelumaksut kunkin pankin hinnaston mukaan. SEPA-alueella maksuissa käytetään jaettuja kuluja.

Our (OUR) 
Lähettäjä maksaa myös saajan pankin kulut (saaja ei maksa maksusta mitään). Lähettäjä maksaa sen sijaan pankilleen normaalin palvelumaksun lisäksi ylimääräisen kulun, joka kattaa saajan pankin maksun, jonka pankki normaalitapauksessa veloittaisi saajalta. Jos saajan pankin vaatima maksu on suurempi kuin lähettäjän ennalta maksama, lähettävällä pankilla on oikeus veloittaa saajan pankin kulut lähettäjän tililtä jälkikäteen. HUOM! Aktia Pankki ei voi taata, että kaikki pankit siirtoketjussa aina noudattavat voimassa olevia ohjeita. Jos esimerkiksi OUR-maksu siirretään kolmannen pankin kautta, tämä saattaa veloittaa kulunsa maksusta, vaikka kyseessä on OUR-maksu.

Beneficiary (BEN) 
Vastaanottaja maksaa kaikki kulut (sekä omansa että lähettäjän kulut). Lähettäjä antaa kokonaissumman lähettävän pankin käyttöön. Tästä summasta lähettävä pankki vähentää oman palvelumaksunsa normaalin hinnaston mukaan. Loppusumma lähetetään saajan pankkiin, jolla on oikeus vähentää siitä omat kulunsa, ennen kuin loput maksetaan saajalle. Maksusta on siis vähennetty ainakin kahden pankin kulut.

Pikamaksut 

Kotimaan pikamaksut (POPS)

Kotimaan pikamaksuja voi maksaa seuraaviin suomalaisiin pankkeihin

AktiaHELSFIHH
SäästöpankitITELFIHH 
POP-pankit POPFFI22
Danske BankDABAFIHH 
DnB NORDNBAFIHX
HandelsbankenHANDFIHH
NordeaNDEAFIHH
OPOKOYFIHH
SEBESSEFIHX
S-PankkiSBANFIHH
ÅlandsbankenAABAFI22

Ulkomaan pikamaksut   

Ulkomaan pikamaksut välitetään Aktiasta saajapankkiin tai saajapankin kirjeenvaihtajapankkiin yhtä pankkipäivää nopeammin kuin vastaava ulkomaanmaksu. Ulkomaan pikamaksuna maksaminen ei velvoita maksunsaajan pankkia käsittelemään maksua normaalia nopeammin. 

SEPA-pikasiirto 

Yhteisellä euromaksualueella (SEPA) toimivat SEPA-pikasiirrot välittyvät saajalle kymmenessä sekunnissa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, myös maasta toiseen. Aktia liittyi mukaan SEPA-pikasiirtoon saapuvien maksujen osalta joulukuussa 2020. Lähtevien maksujen osalta aikataulusta tiedotetaan tarkemmin lähempänä käyttöönottoa.

SWIFT-sekit 

Jos maksun vastaanottajalla ei ole pankkiyhteyttä, voi maksun lähettämiseen käyttää SWIFT-sekkiä. Aktia lähettää toimeksiannon kirjeenvaihtajapankilleen, joka vuorostaan postittaa sekin vastaanottajalle, joka lunastaa sekin omassa pankissaan. SWIFT-sekki on maksuväline, joka voidaan antaa vain USD-määräisille maksuille.

Suosittelemme käyttämään suoria, tilille meneviä maksuja aina kun se on mahdollista. Sekkeihin liittyy suuri väärennösriski, niiden käsittelyajat ovat pitkät ja kustannukset korkeat.

SEPA-suoraveloitus 

SEPA-suoraveloitus on euromaksualueen (SEPA) kattava automaattinen tiliveloitus maksaja-asiakkaan tililtä. Aktia tarjoaa SEPA-suoraveloitusta vain maksaja-asiakkaille. Yrityksille suosittelemme laskuttamiseen SEPA-suoraveloituksen sijaan verkkolaskutusta. Yritykset voivat laskuttaa sähköisesti sekä yritys- että kuluttaja-asiakkaita.

MT101 Request for transfer 

MT101 (Request for transfer) on maksusanoma, joka välitetään kansainvälisessä SWIFT-verkostossa. SWIFT-verkostossa käytetään kansainvälisiä sanomastandardeja. Ulkomailta Suomeen saapuvan MT101-sanoman avulla asiakas voi lähettää ulkomaisesta tilipankista maksutoimeksiantoja tehtäväksi Aktiassa olevalta tililtä.

Maksujen päiväkatkoajat

MAKSULÄHETYSAIKA VIIMEISTÄÄN (KLO)
SEPA tilisiirto, aineistosiirtona

14.30  
Maksupäivänä ennen kello 14.30 vastaanotetut aineistot ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin saman päivän aikana. 

18.00
Maksupäivänä ennen kello 18.00 vastaanotetut aineistot ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin seuraavana pankkipäivänä.

SEPA tilisiirto, toistuvaissuoritukset aineistosiirtona (esim. palkat) 18.00
Maksupäivänä ennen kello 18.00 vastaanotetut palkka-aineistot (SALA) ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin seuraavana pankkipäivänä. Huomaa, että palkka-aineisto (SALA) välitetään saajan pankkiin aina seuraavana pankkipäivänä. Palkka-aineistoa (SALA) ei voi tehdä pikana. Jos halutaan, että palkka on vastaanottajan tilillä vielä samana päivänä, täytyy käyttää SEPA-tilisiirtoa ja lähettää aineisto pankkiin ennen klo 14.30. 
SEPA tilisiirto, yksittäisenä maksuna verkkopankissa 15.50
Maksupäivänä ennen kello 15.50 vastaanotetut yksittäiset SEPA-tilisiirrot ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin saman päivän aikana. Tämän jälkeen vastaanotetut yksittäiset SEPA-tilisiirrot välitetään saajan pankkiin seuraavana pankkipäivänä.
Ulkomaan maksu, aineistosiirtona tai yksittäisenä maksuna verkkopankissa 15.00
Maksupäivänä ennen kello 15.00 vastaanotetut ulkomaan maksut ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin. Saajan pankki vastaa siitä, koska varat ovat maksunsaajan käytettävissä. Ulkomainen arvopäivä on päivä, jolloin maksun varat siirtyvät välittäjäpankille tai saajan pankille. Ulkomaista arvopäivää koskeva käytäntö vaihtelee eri maissa.
Kotimaan pikasiirto (POPS)

8.00 - 14.50
Maksupäivänä kello 8.00 - 14.50 välillä vastaanotetut kotimaan pikasiirrot ehtivät maksuun samana pankkipäivänä ja välitetään saajan pankkiin saman päivän aikana.

8.00 - 11.50
Lyhyinä pankkipäivinä, uudenvuoden aattona ja kiirastorstaina, ovat poikkeukselliset toimitusajat

SEPA- ja kotimaan pikamaksut ovat vastaanottajan tilillä yllä olevan kuvauksen mukaisesti. Ulkomaan maksujen (sis. valuuttamaksut) saapuminen vastaanottajan tilille riippuu vastaanottavasta pankista. Lähtevien ja saapuvien valuuttamaksujen yleisistä ehdoista löytyy lisätietoa aiheesta.