Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä kalastellaan verkkopankkitunnuksia − hakukoneiden hakutuloksissa väärennettyjä sivustoja Lue lisää
Yhdistyksen pankkiasiat

Yhdistyksen pankkiasiat

Yhdistyksen pankkiasioiden hoitamisessa on omat sääntönsä. Olemme koonneet tähän muistilistan tärkeimmistä asioista, jotka tulee huomioida, jotta yhdistyksesi asiat hoituvat sujuvasti. 

Rekisteröimättömät yhdistykset

Rekisteröimättömät yhdistykset eivät ole oikeuskelpoisia, eikä niille voida lain mukaan perustaa tiliä. Tällaisten yhdistyksen vastuuhenkilölle tai rahastonhoitajalle voidaan avata henkilöasiakkaan tili.

Rekisteröidyt yhdistykset

PRH:n ylläpitämään yhdistysrekisteriin rekisteröidyillä yhdistyksillä on oma Y-tunnus ja niillä voi olla omaisuutta ja vastuita. Rekisteröidyllä yhdistyksellä voi myös olla pankkitili ja muita pankkipalveluita, joiden käytöstä vastaavat yhdistyksen hallituksen siihen oikeuttamat henkilöt. 

Yhdistyksen hallituksen ja/tai rahastonhoitajan vaihtuminen

Vaihtuneesta hallituksesta ja/tai rahastonhoitajasta tulee ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisteriin. Lisäksi Aktialle tulee toimittaa seuraavat lomakkeet:

Yritystilin käyttöoikeusmuutokset
Osoitteen ja yhteystietojen muutos
Asiakkaan tuntemistiedot - Yritys- ja yhteisöasiakas

Yhdistyksen tilin avaamiseen tarvittavat asiakirjat

Yhdistyksen tilin avaamiseksi tarvitaan yhdistysrekisteriote, yhdistyksen säännöt sekä ote yhdistyksen hallituksen pöytäkirjasta, josta selviää, kuka tilin saa avata, ketkä ovat tilinkäyttöoikeutettuja sekä mitä palveluita tilinavaaja saa tiliin liittää.

Yhdistyksen tilin sulkeminen

Jos haluat sulkea yhdistyksen tilin, voit toimittaa yhdistyksen hallituksen kokouksesta pöytäkirjan tai pöytäkirjan otteen, josta ilmenee päätös tilin sulkemisesta. Tilin sulkeminen vaatii tunnistautumista, joten voit toimittaa pöytäkirjan Aktialle alla olevalla lomakkeella. Lomakkeen lähettäjän on oltava yhdistystä edustava henkilö.

Tilin lopettaminen