Lähimaksaminen

Lähimaksaminen on helppo ja nopea tapa maksaa alle 50 euron suuruisia ostoksia. Se onnistuu maksupäätteissä, joissa on lähimaksamisen mahdollisuudesta kertova kaarisymboli.  Lähimaksuostosten raja nostettiin 25 eurosta 50 euroon Aktian maksukorteissa huhtikuun 2019 loppupuolelta alkaen. Voit nyt maksaa sujuvasti ja nopeasti hieman suurempia lähimaksuja kaikissa lähimaksun hyväksyvissä maksupäätteissä. Uusi ostoraja aktivoituu, kun käytät korttisi sirua ja pin-koodia Otto- tai Nosto -automaatissa tai maksupäätteessä. Uuden ostorajan aktivoimiseksi maksupäätteen on oltava online-tilassa, ja siksi kortilla pitää ostaa joitain kertoja, ennen kuin ostoraja on aktivoitu, sillä maksupäätteet eivät aina ole online-tilassa. Muutos ei edellytä sinulta mitään muita toimenpiteitä.  

Liikkeiden valmius vastaanottaa yli 25 euron lähimaksuja paranee sitä mukaa, kuin maksupäätteitä päivitetään, mikä tapahtuu eri aikoihin.

Miten lähimaksaminen toimii?

Maksat ostoksesi viemällä maksukorttisi lähelle maksupäätettä, eikä sinun tarvitse näppäillä korttisi tunnuslukua (PIN). Kun maksupääte antaa ääni- tai valosignaalin, maksu on onnistunut, ja saat myyjältä kuitin ostoksestasi. Yli 50 euron ostokset maksat normaalisti laittamalla kortin maksupäätteeseen ja näppäilemällä tunnusluvun.

Miten saan käyttööni kortin, jossa on lähimaksamisen ominaisuus?

Lähimaksamisen ominaisuus kuuluu automaattisesti kaikkiin maksukortteihin.

Vertaile Aktian maksukortteja

 

Kysymykset ja vastaukset: Lähimaksaminen

Saanko kortin halutessani ilman lähimaksuominaisuutta?

Kaikki Aktian maksukortit on varustettu lähimaksutoiminnolla. Lähimaksuominaisuutta ei voi myöskään poistaa kortilta, jossa on kyseinen toiminto.

Mitä tarkoittaa lähimaksaminen?

Lähimaksu on maksutapa, jossa maksutapahtuma toteutetaan viemällä maksuväline maksupäätteen lähelle. Aktia tarjoaa lähimaksutapaa kaikissa maksukorteissaan. Lähimaksuominaisuuden tunnistaa kortissa olevasta kaarilogosta. Lähimaksutapahtumana voi maksaa alle 50 euron ostokset.

Voinko maksaa puhelimellani?

Niin pienet alle 50 euron ostokset kuin myös yli 50 euron ostokset onnistuvat Aktia Wallet -sovellusta tukevalla Android-puhelimella. Apple puhelimella voi Apple Pay toiminnolla maksaa niin pienet alle 50 euron ostoket kuin myös yli 50 euron ostokset.

Mitä hyötyä lähimaksamisesta on?

Lähimaksu helpottaa ja nopeuttaa maksamista. Pienten ostoksien maksaminen ei ole koskaan ollut näin vaivatonta ja nopeaa. Lähimaksaminen on myös kätevää ruuhkaisissa tilanteissa, kuten ruokakaupoissa, lounasravintoloissa ja baareissa, kun PIN-tunnuslukua ei tarvitse erikseen syöttää maksupäätteeseen.

Onko lähimaksaminen turvallista?

Lähimaksaminen on turvallinen maksutapa. Ruuhkaisissa tilanteissa lähimaksaminen on jopa turvallisempaa kuin ei-lähimaksullisella kortilla maksaminen, koska PIN-tunnuslukua ei syötetä maksupäätteeseen. Näin rikollinen ei pääse urkkimaan kortin tunnuslukua.

Lähimaksullinen kortti on turvallisempi kuin käteinen. Jos lompakkosi varastetaan, ja siellä on sekä lähimaksullinen kortti että käteistä, voit sulkea kortin mutta käteinen on mennyttä. Lähimaksullisessa kortissa kuluttajan vastuu väärinkäytöstapauksissa on sama kuin ei-lähimaksullisessa kortissa. Väärinkäyttötapauksissa voit aina kääntyä pankin puoleen.

Varastetulla lähimaksukortilla voi olla mahdollista tehdä muutamia pieniä ostoja, jos korttia ei ehditä sulkea ajoissa. Lähimaksutapahtumia voi kuitenkin olla vain rajallinen määrä peräkkäin, sillä kortti pitää aina välillä syöttää maksupäätteeseen ja vahvistaa maksu PIN-tunnusluvulla.

Lähimaksullisen kortin kanssa kannattaa noudattaa samaa huolellisuutta kuin muussakin maksamisessa. Tarkista säännöllisesti tilisi tapahtumat, ja jos huomaat epäilyttäviä tilitapahtumia, ota yhteyttä pankkiin ja sulje tarvittaessa kortti. Ota korttisi turvarajat käyttöön. Aseta kortin maarajat (missä maissa kortti toimii) sekä verkko-ostaminen omaa maksukäyttäytymistäsi vastaaviksi. Jos et tee verkko-ostoksia, kortillasi ei kannata sallia verkko-ostoja. Aktia Walletissa voit kätevästi hallinnoida korttisi turvarajoja.

Millä maksuvälineellä maksatkin ostoksesi (lähimaksukortilla, puhelimella) muista pitää maksuväline hyvässä tallessa, jotta ulkopuoliset eivät pääse siihen käsiksi.