Aineistosiirrot

Aineistosiirrot-osiossa lähetetään maksuliikenneaineistoja taloushallinnon ohjelmasta pankin käsittelyyn ja noudetaan pankista aineistoja vietäväksi taloushallintoon. Toiminto vastaa pankkiyhteysohjelman lähetys- ja noutotoimintoja. Maksuliikenneaineistojen välityksestä sovitaan aina erikseen pankin kanssa.

Aineistosiirroissa on kolme osiota:

• Verkkolaskuaineistot
  • Muut aineistot
  • Aineistojen lähetys

Verkkolaskuaineistot

Tässä osiossa voi

• Noutaa saapuneita verkkolaskuaineistoja
  • Katsella lähetettyjen verkkolaskuaineistojen tietoja

Verkkolaskuaineistojen lähetys tapahtuu Aineistojen lähetys -osiossa.

Noudettavia verkkolaskuaineistoja ovat:

• Saapuvat verkkolaskut
  • Saapuvat verkkolaskut, liitteet
  • E-laskun ja suoramaksun vastaanottoilmoitukset
  • Verkkolaskut, palaute

Noudettavat aineistot näytetään seuraavasti:

• Noutamattomat näytetään 2 kuukauden ajan muodostumispäivästä lukien
  • Noudetut näytetään 2 kuukauden ajan noutopäivästä lukien

Noudettavat verkkolaskuaineistot yhteenveto

Yhteenveto-välilehdellä näytetään yhteenvetotiedot noutamattomista verkkolaskuaineistoista per aineistotyyppi. Määrä-kentässä näytetään noutamattomien aineistojen kappalemäärä. Nouda-painikkeella saa noudettua kerralla kaikki kyseisen aineistotyypin noutamattomat aineistot. Jos jonkin aineistotyypin kaikki aineistot ovat Noudettu-tilassa, Määrä-kentässä näytetään 0 kpl ja Nouda-painiketta ei näytetä. Noudettu-tilaiset aineistot näytetään Aineistoittain -välilehdellä.

Yhteenveto-välilehdellä näytetään yhteenvetotiedot noutamattomista verkkolaskuaineistoista per aineistotyyppi. Määrä-kentässä näytetään noutamattomien aineistojen kappalemäärä. Nouda-painikkeella saa noudettua kerralla kaikki kyseisen aineistotyypin noutamattomat aineistot. Jos jonkin aineistotyypin kaikki aineistot ovat Noudettu-tilassa, Määrä-kentässä näytetään 0 kpl ja Nouda-painiketta ei näytetä. Noudettu-tilaiset aineistot näytetään Aineistoittain -välilehdellä.

Aineiston nouto

Nouda-painikkeella aineiston saa noudettua tiedostona. Näytölle tulee latausikkuna, josta tallennat aineiston koneellesi siihen kansioon, josta taloushallinnon ohjelma käsittelee aineistoa. Tallennuksen yhteydessä voit nimetä aineiston uudestaan, mikäli taloushallinnon ohjelmisto edellyttää tietyn muotoista tiedostonimeä.

Noudettavat verkkolaskuaineistot aineistoittain

Aineistoittain -välilehdellä näytetään noudettavat aineistot yksitellen listattuina. Listaa voi suodattaa aineistotyypin ja/tai aineiston tilan mukaan. Hakutuloksia voi lajitella luontiajan mukaan joko uusimmasta vanhimpaan tai päinvastoin klikkaamalla Luontiaika-otsikkoa. Aineisto, jota ei ole noudettu, on Noutamatta -tilassa. Kun aineisto noudetaan, tilaksi muuttuu Noudettu. Noudetun aineiston voi halutessaan noutaa uudelleen.

Aineiston nouto

Nouda-painikkeella aineiston saa noudettua tiedostona. Näytölle tulee latausikkuna, josta tallennat aineiston koneellesi siihen kansioon, josta taloushallinnon ohjelma käsittelee aineistoa. Tallennuksen yhteydessä voit nimetä aineiston uudestaan, mikäli taloushallinnon ohjelmisto edellyttää tietyn muotoista tiedostonimeä.

Lähetetyt verkkolaskuaineistot

Lähetetyt verkkolaskuaineistot -osiossa näytetään listaus pankkiin lähetetyistä verkkolaskuaineistoista. Aineistot näytetään 2 viikon ajan. Huomaa, että lähetetyt maksuaineistot näytetään Muut aineistot-osiossa.

Lähetettyjen aineistojen listalla näytetään seuraavat tiedot:

• Aineiston tunniste: Pankin muodostama aineiston tunniste. Tunnistetta tarvitset mahdollisissa selvittelytilanteissa.
  • Aineistotyyppi: Joko Lähtevät maksut tai Lähtevät maksut, pikasiirto sen mukaan, millä aineistotyypillä aineisto on lähetetty.
  • Lähetysaika
  • Tila:
    • Vastaanotettu: Aineiston lähetys on onnistunut,
    • Käsittelyssä: Aineisto on siirtynyt jatkokäsittelyyn. Tila ei tämän jälkeen enää päivity myöhemmissä käsittelyvaiheissa. Mikäli tapahtumia hylätään, niistä ilmoitetaan palauteaineistolla.
    • Hylätty: Aineisto on hylätty lähetyksen yhteydessä.

Aineiston tunnistetta klikkaamalla avautuu Aineiston tiedot -lisätietoikkuna, jossa näytetään lähetetyn aineiston tarkemmat tiedot. Listausnäkymällä näytettävien tietojen lisäksi näytetään lähetetyn tiedoston nimi ja sen sisältämien sanomien kappalemäärä. Lähetettyjen verkkolaskuaineistojen tiedoissa ei näytetä tapahtumien yhteissummaa, vaan Summa-kenttä on aina tyhjä.

On mahdollista, että onnistuneesti lähetetty aineisto tai siihen sisältyneitä tapahtumia hylätään jatkokäsittelyssä. Jos aineiston lähetys onnistuu, mutta tapahtumia hylätään jatkokäsittelyssä, se ei vaikuta lähetetyn aineiston tilaan listausnäkymällä. Jatkokäsittelyssä hylätyistä tapahtumista informoidaan palauteaineistoilla. Nouda ja tarkista palautteet säännöllisesti päivittäin.

Jatkokäsittelyssä hylätyistä verkkolaskuaineistoista muodostuu Noudettavat verkkolaskuaineistot -osioon aineisto, jonka tyyppi on Verkkolaskut, palaute. Verkkolaskuaineistojen palaute muodostuu vain hylätyistä tapahtumista.

Muut aineistot

Muut aineistot -osiossa näytetään pankkiin lähetetyt ja pankista noudettavat aineistot lukuun ottamatta verkkolaskuaineistoja. Tässä osiossa voit:

Noutaa ja katsella noudettavia aineistoja.

Nähdä listauksen pankkiin lähetetyistä maksuaineistoista ja katsella aineistojen tietoja.

Noudettavia muita aineistoja ovat:

• Eräsiirtotiliote/KTO
  • Eräsiirtotiliote/XML
  • Saapuvat viitemaksut
  • Saapuvat viitemaksut/XML
  • Maksuluettelo
  • Lähtevät maksut, palaute
  • Konserniote
  • Konserniote tapahtumilla

Kukin aineisto edellyttää erillistä sopimusta pankin kanssa. Aineistot muodostuvat sopimuksella määritellyn jakson mukaisesti, ja ovat noudettavissa 3 kuukauden ajan muodostumisajasta lukien.

Noudettavilla aineistoilla on kaksi näkymää: Yhteenveto ja Aineistoittain.

Noudettavat muut aineistot, yhteenveto

Yhteenveto-välilehdellä näytetään yhteenvetotiedot noutamattomista aineistoista per aineistotyyppi. Määrä-kentässä näytetään noutamattomien aineistojen kappalemäärä. Nouda-painikkeella saa noudettua kerralla kaikki kyseisen aineistotyypin noutamattomat aineistot. Jos jonkin aineistotyypin kaikki aineistot ovat Noudettu-tilassa, Määrä-kentässä näytetään 0 kpl ja Nouda-painiketta ei näytetä. Noudettu-tilaiset aineistot näytetään Aineistoittain -välilehdellä.

Aineiston nouto

Nouda-painikkeella aineiston saa noudettua tiedostona. Näytölle tulee latausikkuna, josta tallennat aineiston koneellesi siihen kansioon, josta taloushallinnon ohjelma käsittelee aineistoa. Tallennuksen yhteydessä voit nimetä aineiston uudestaan, mikäli taloushallinnon ohjelmisto edellyttää tietyn muotoista tiedostonimeä.

Noudettavat muut aineistot, aineistoittain

Aineistoittain -välilehdellä näytetään noudettavat aineistot yksitellen listattuina. Listaa voi suodattaa aineistotyypin ja/tai aineiston tilan mukaan. Hakutuloksia voi lajitella luontiajan mukaan joko uusimmasta vanhimpaan tai päinvastoin klikkaamalla Luontiaika-otsikkoa. Aineisto, jota ei ole noudettu tai avattu, on Noutamatta -tilassa. Kun aineisto noudetaan tai avataan, tilaksi muuttuu Noudettu. Noudetun aineiston voi halutessaan noutaa uudelleen.

Aineiston avaaminen luettavassa muodossa

Aineistotyypin nimi on linkki, jota klikkaamalla aineiston saa avattua luettavassa muodossa uuteen selainikkunaan. Lukunäkymästä aineiston voi myös halutessaan tulostaa.

Aineiston nouto

Nouda-painikkeella aineiston saa noudettua tiedostona. Näytölle tulee latausikkuna, josta tallennat aineiston koneellesi siihen kansioon, josta taloushallinnon ohjelma käsittelee aineistoa. Tallennuksen yhteydessä voit nimetä aineiston uudestaan, mikäli taloushallinnon ohjelmisto edellyttää tietyn muotoista tiedostonimeä.

Lähetetyt muut aineistot

Lähetetyt muut aineistot -osiossa näytetään listaus pankkiin lähetetyistä maksuaineistoista. Aineistot näytetään 3 kuukauden ajan. Huomaa, että lähetetyt verkkolaskuaineistot näytetään Verkkolaskuaineistot -osiossa.

Lähetettyjen aineistojen listalla näytetään seuraavat tiedot:

• Aineiston tunniste: Pankin muodostama aineiston tunniste. Tunnistetta tarvitset mahdollisissa selvittelytilanteissa.
  • Aineistotyyppi: Joko Lähtevät maksut tai Lähtevät maksut, pikasiirto sen mukaan, millä aineistotyypillä aineisto on lähetetty.
  • Lähetysaika
  • Tila:
    • Vastaanotettu: Aineiston lähetys on onnistunut, ja aineisto on siirtynyt jatkokäsittelyyn. Tila ei päivity myöhemmissä käsittelyvaiheissa. Mikäli tapahtumia hylätään jatkokäsittelyssä, niistä ilmoitetaan palauteaineistolla.
    • Hylätty: Aineisto on hylätty lähetyksen yhteydessä.

Aineiston tunnistetta klikkaamalla avautuu Aineiston tiedot -lisätietoikkuna, jossa näytetään lähetetyn aineiston tarkemmat tiedot. Listausnäkymällä näytettävien tietojen lisäksi näytetään lähetetyn tiedoston nimi, tapahtumien yhteenlaskettu kappalemäärä ja yhteissumma.

Aineiston tila ei päivity enää myöhemmissä käsittelyvaiheissa. On mahdollista, että aineisto tai siihen sisältyneitä tapahtumia hylätään jatkokäsittelyssä. Jos aineiston lähetys onnistuu, mutta tapahtumia hylätään jatkokäsittelyssä, se ei vaikuta lähetetyn aineiston tilaan listausnäkymällä. Jatkokäsittelyssä hylätyistä tapahtumista informoidaan palauteaineistoilla. Nouda ja tarkista palautteet säännöllisesti päivittäin.

Jatkokäsittelyssä hylätyistä maksuaineistoista informoidaan Muut aineistot > Noudettavat aineistot -osioon muodostuvilla Lähtevät maksut, palaute -aineistolla. Maksuaineistojen palauteaineistoja muodostuu käsittelyn eri vaiheissa, myös silloin, kun tapahtumat on käsitelty onnistuneesti. Palauteaineiston sisällöstä ilmenee, onko tapahtumia hylätty. Palauteaineisto muodostuu myös maksuista, joita ei ole voitu veloittaa katteen puuttumisen vuoksi, mutta joiden veloittamista yritetään uudelleen päivän myöhemmissä maksatuskäsittelyissä. Tarkempi kuvaus maksuaineistojen palautteiden muodostumisesta löytyy Lähtevät maksut -palvelukuvauksesta.

Aineiston peruuttaminen ei ole mahdollista yritysverkkopankin kautta. Mikäli lähetetty maksuerä on tarpeen peruuttaa, tulee peruutuspyyntö tehdä Aktian yritysasiakaspalveluun. Tarkat ohjeet peruutuspyynnön tekemiseen saat Yritysasiakaspalvelusta, puh. 010 247 6700, arkisin klo. 8-18.

Aineistojen lähetys

Tässä osiossa voit lähettää pankkiin maksuaineistoja ja verkkolaskuaineistoja. Aineiston lähetys edellyttää, että olet sopinut kyseisen aineistotyypin lähetyksestä pankin kanssa. Lähetettävä aineisto muodostetaan taloushallinnon ohjelmistossa, ja lähetetään aineistosiirron kautta.

Lisää lähetettävä aineisto Valitse/Selaa -painikkeella. Painikkeesta avautuu valintaikkuna, jonka kautta lähetettävä aineisto haetaan koneelta siitä sijainnista, jonne se on tallennettu. Aineiston lisäksi on valittava lähetettävän aineiston tyyppi Valitse aineistotyyppi -alasvetovalikosta.

Lähetettäviä aineistoja ovat:

• Verkkolaskut
  • Laskuttajailmoitukset
  • Lähtevät maksut
  • Lähtevät maksut, pikasiirto
  • Verkkolaskut, liitteet

Kun aineisto ja aineistotyyppi on valittu, siirrä aineisto lähetettävien aineistojen listalle Lisää lähetettäviin -painikkeella. Lähetettävien aineistojen listalle voi lisätä korkeintaan viisi aineistoa kerrallaan. Lähetys vahvistetaan turvaluvulla.

Huomioi, että kun valitset aineiston lähetettäväksi, aineisto kopioidaan pankin järjestelmään, ja alkuperäinen aineisto jää edelleen koneellesi. Jos olet epävarma siitä, mitä aineistoja olet lähettänyt, ja/tai onnistuiko lähetys, tarkista lähetettyjen aineistojen tiedot ja tila. Lähetetyt verkkolaskuaineistot näytetään Verkkolaskuaineistot -osiossa, ja lähetetyt maksuaineistot Muut aineistot -osiossa.

Aineistoja voi lähettää pankkiin mihin aikaan tahansa. Jatkokäsittely ja maksujen veloitus suoritetaan erillisten aikataulujen mukaisesti. Poikkeus ovat pikasiirtoja sisältävät maksuaineistot, joita voi lähettää pankkiin ainoastaan pankkipäivinä klo 8-15, lyhyinä pankkipäivinä (kiirastorstai, uudenvuodenaatto) klo 8-12.

Aineistot lähetetty

Lähetyksen jälkeen näytetään kuittaussivu, jossa listataan lähetetyt aineistot ja kerrotaan, onnistuiko lähetys vai ei. Pankin järjestelmä tekee aineistoille tarkistuksia välittömästi lähetyksen yhteydessä. Jos aineisto ei läpäise tarkistuksia, se hylätään.

Aineistot, joiden lähetys onnistui, listataan Onnistuneesti ladatut tiedostot -otsikon alla. Jos aineisto hylätään, se näytetään Epäonnistuneet lataukset -otsikon alla. Virheilmoitus -sarakkeessa näytetään hylkäyksen syy.

Maksuaineistojen hylkäyksen syyt lähetyksen yhteydessä:

Virheellinen maksupäivä Eräpäivä (ReqExctnDt) on yli 2 kalenteripäivää menneisyydessä tai yli 120 kalenteripäivää tulevaisuudessa. Koko aineisto hylätään vastaanotossa, jos yhdessäkin erässä on ei-sallittu eräpäivä.
Pikamaksujen vastaanottoaika kuluvalle päivälle on päättynyt Kotimaan pikamaksuja sisältäviä aineistoja voi lähettää pankkiin ainoastaan pankkipäivinä klo 08-15, lyhyinä pankkipäivinä (kiirastorstai ja uudenvuodenaatto) klo 08-12.
Palvelutunnus puuttuu tai on virheellinen Aineistolla annettu Lähtevät maksut – sopimuksen palvelutunnus on virheellinen, puuttuu tai lähettäjällä ei ole lähetysoikeutta. Tarkista, että aineistolla annettu palvelutunnus vastaa Lähtevät maksut -sopimuksella määriteltyä palvelutunnusta.
Aineistossa olevien maksujen määrä ei täsmää sanomalla ilmoitettuun määrään Aineiston sisältämien maksujen määrä ei täsmää aineistolla elementissä <NbOfTxs> ilmoitettuun kappalemäärään.
Aineisto on virheellinen Aineisto ei läpäise schemavalidointia, eli sen rakenne ja/tai tietosisältö ei vastaa vaatimuksia. Tarkista, että valitsit oikean aineiston ja aineistotyypin. Mikäli ongelma ei johdu virheellisestä valinnasta, ota yhteyttä aineiston muodostamisessa käyttämäsi ohjelmiston toimittajaan aineiston rakenteen tarkistamiseksi.
Aineisto on rakenteellisesti virheellinen Aineiston rakenne ei ole xml-standardin mukainen. Tarkista, että valitsit lähetettäväksi oikean aineiston ja aineistotyypin. Mikäli ongelma ei johdu virheellisestä valinnasta, ota yhteyttä aineiston muodostamisessa käyttämäsi ohjelmiston toimittajaan aineiston rakenteen tarkistamiseksi.
Tekninen virhe Lähetyksen yhteydessä tapahtui tekninen virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan. Jos ongelma toistuu, ota yhteyttä Aktian yritysasiakaspalveluun.

Verkkolaskuaineistojen hylkäyksen syyt lähetyksen yhteydessä:

Palvelutunnus puuttuu tai on virheellinen Lähetettävän aineiston tiedot eivät täsmää verkkolaskusopimukseen: Verkkolaskuaineistolla annetulla lähettäjän verkkolaskuosoitteella ei löydy voimassaolevaa verkkolaskusopimusta, lähetettävä aineistotyyppi ei sisälly sopimukseen tai yritysverkkopankkia ei ole määritelty aineiston lähettäjäksi sopimuksella.
Tekninen virhe Virheellinen verkkolaskuaineisto hylätään tällä syyllä. Tarkista, että valitsit oikean aineiston ja aineistotyypin, ja varmista, että aineiston rakenne ja sisältö vastaavat vaatimuksia. Mikäli ongelma ei johdu edellä mainituista syistä, kokeile hetken kuluttua uudelleen. Jos ongelma toistuu, ota yhteyttä Aktian yritysasiakaspalveluun.

Lähetetyt aineistot ja niiden tilat päivittyvät myös lähetettyjen aineistojen listalle, aineistotyypin mukaisesti joko Verkkolaskuaineistot tai Muut aineistot -osioon. Onnistuneesti lähetettyjen aineistojen tila on Vastaanotettu. Jos lähetys ei ole onnistunut, aineiston tila on Hylätty. Hylätyt aineistot on lähetettävä korjattuina uudelleen.