
Kehittyvien markkinoiden kovan valuutan valtionlainat vahvassa vedossa haastavien vuosien jälkeen
Kehittyvien markkinoiden kovan valuutan valtionlainojen tuotoissa on nähty voimakasta heiluntaa viimeisten viiden vuoden aikana. Vuoden 2020 alussa pääomamarkkinat yleisesti ja myös EM-taloudet saivat vakavan iskun koronaviruksen myötä. Huolimatta poikkeuksellisen rajusta joukkolainojen hintojen korjausliikkeestä alaspäin, markkinat palautuivat jo saman vuoden aikana lähtöpisteeseen. Muutama vuosi myöhemmin alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan kuitenkin sai useat kehittyvien talouksien maat uudelleen polvilleen jo valmiiksi haastavan taloustilanteen, kohonneiden rahoituskustannusten sekä yleisesti kasvaneiden elinkustannusten seurauksena.
Kesä 2022 oli painetesti, jota seurasi käänne parempaan
Edellä mainitut riskit näkyivät odotetun korostetusti heikomman luottoluokituksen maissa, vaikkakin useimmissa kehittyvien markkinoiden valtioissa kipuiltiin laajasti. Kovan valuutan (Yhdysvaltain dollareissa tai euroissa noteerattuja) valtionlainoja kuvaavan indeksin (J.P.Morgan Emerging Markets Bond Index) riskilisät nousivat kriisin aikana korkeimmillaan noin 600 korkopisteeseen (20 vuoden historian keskiarvo noin 350 indeksipistettä, ja tämä sisältää myös 2008–2009 finanssikriisin huiput 900 indeksipisteessä). Riskilisä kuvastaa korvausta, jonka sijoittaja saa Yhdysvaltain valtionlainan päälle sijoittaessaan esimerkiksi Meksikon valtionlainoihin. Syksyllä 2022 tapahtui kuitenkin markkinoiden näkökulmasta käänne parempaan, vaikka sinänsä epävarmuus markkinoilta ei ollut poistunut mihinkään. Matka sieltä tähän päivään on sisältänyt reilusti heiluntaa, mutta viime vuosina trendi riskilisien suhteen on ollut laskeva. EM-maiden riskilisää kuvaava indeksi on laskenut tasolta 600 (lokakuu 2022) tämän vuoden alkuvuoteen mennessä tasolle 300.
Osa käänteestä selittynee kesän 2022 erittäin matalilla arvostuksilla. Useiden maiden kohdalla ns. kriisihinnoittelu oli perusteltua, mutta suuren epävarmuuden myötä useiden maiden arvostustasot (riskilisät) eivät kuvastaneet enää maan fundamenttitekijöitä, vaan olivat enemmänkin seurausta korkeasta epävarmuudesta markkinoilla. Haastavassa ympäristössä useiden kehittyvien talouksien luottoluokitukset olivat kääntyneet laskuun, ja tämä trendi jatkui pitkään.
Positiivista markkinakäännettä tuki varmasti myös Kansainvälisen Valuuttarahaston (International Monetary Fund, IMF), Maailmanpankin (World Bank) sekä muiden rahoitusinstituutioiden tukiverkosto, joka helpotti rahoitushaasteiden kanssa painivia maita tukipaketeillaan. On hyvä muistaa, että korkeiden rahoituskustannuksien (riskilisät korkealla) takia monella maalla ei ollut mahdollisuuksia hakea rahaa pääomamarkkinoilta, vaan tarvittiin vaihtoehtoisia ja/tai rinnakkaisia rahoituskanavia.
Heikomman luottoluokituksen maat palautuneet voimakkaasti myrskyn jälkimainingeissa
Kehittyvien markkinoiden palautuminen vuoden 2022 syksyn pohjilta oli trendinomaista ja voimakasta, vaikka sisälsikin heiluntaa. Nousua ajoi ennen kaikkea matalamman luottoluokituksen maiden voimakas palautuminen hinnoittelutasoilta, jotka kuvastivat jo maksukyvyttömyyttä. Markkinoiden nousu yllätti; esimerkiksi indeksin matalimman luottoluokitusluokan (C-maat) maiden tuotto on ollut lokakuusta 2022 tähän päivään asti hämmentävät noin 170 prosenttia! Samaan aikaan esimerkiksi Yhdysvaltain osakemarkkinoita kuvaava S&P 500 -indeksi tuotti noin 50 prosenttia. Toki riskitkin ovat kovin erilaisia, mutta joidekin yksittäisten maiden joukkolainoista saadut tuotot ovat olleet todella korkeita viime vuosina.
Heikomman luottolukituksen maiden erinomaiset tuotot ovat ajaneet myös kokonaisindeksin tuottoja merkittävästi viime vuodet. Esimerkiksi voimakasta muutosohjelmaa läpikäyvän Argentiinan joukkolainat tuottivat yli 100 prosenttia vuoden 2024 aikana. Tämä vastaa noin 1,5 prosenttiyksikön kontribuutiota indeksin kokonaistuottoon (indeksi tuotti viime vuonna 6,5 prosenttia ja sisältää 69 maata Argentiina mukaan lukien). Miltei samanlaisia tuottoja ovat tarjonneet Venezuela ja Libanon; toki näiden kohdalla on liian aikaista puhua vastaavanlaisesta fundamenttien käännöksestä parempaan kuin Argentiinan kohdalla.
Aktiivinen sijoitusfilosofia auttaa navigoimaan haastavissa markkinaympäristöissä
Ilmaisia lounaita ei kuitenkaan ole. Korkeat riskit saattavat realisoitua ja tarkoittavat joissakin tapauksissa velkojen maksukyvyttömyyttä (esimerkiksi Sri Lanka keväällä 2022, Ghana joulukuussa 2022). Historiallisessa tarkastelussa kehittyvien markkinoiden valtioiden luottoriskitapahtumissa nähtiin kriisivuosina (2020–2022) selkeä nousu, mutta tilanne on tervehtynyt merkittävästi viimeisten parin vuoden aikana. Tämä korostaa tarvetta aktiiviselle sijoitusfilosofialle, jossa pyritään tunnistamaan maita, jotka ovat positiivisella kehitysuralla lähtötasostaan huolimatta. Samaan aikaan pyritään välttämään altistumia maihin, joissa kehityskulku on alaspäin ja/tai joissa riskit luottoriskitapahtumille ovat korkeimmat. Indeksitasolla C-luottoluokiteltujen maiden tuotto vuoden 2019 alkupuoliskon jälkeen palautui lähtöpisteeseen vasta viime vuoden lopulla. Viisi vuotta on pitkä aika odottaa 100 rahan arvon palautumista takaisin samaan arvoon.
EM-markkinoilla edelleen positiiviset kasvunäkymät
Aktialla on kehittyvien markkinoiden valtionlainoissa kolme eri strategiaa, joista yksi (Aktia Emerging Market Bond) sijoittaa nimenomaan ns. kovissa valuutoissa noteerattuihin valtionlainoihin. Kaksi muuta strategiaa sijoittavat paikallisvaluuttamääräisiin instrumentteihin. Markkinoilla käynnissä oleva myllerrys Yhdysvaltain uuden kauppapolitiikan takia on näkynyt myös kehittyvien markkinoiden valtionlainoissa, mutta maltillisemmin kuin kehittyneillä markkinoilla. Mahdollinen globaali taantuma tuo tummia pilviä myös kehittyvien talouksien ylle, mutta kasvukuva on ainakin vielä positiivinen. Mikäli päämarkkinoiden heilunta (Yhdysvaltain dollarin arvo, kehittyneiden maiden korkotasot, öljyn hinta jne.) rauhoittuu nyt, kun Trump näyttää hieman pehmentäneensä linjaansa tuontitullien suhteen, kehittyvien markkinoiden valtionlainamarkkinat saattavat tarjota houkuttelevia tuottoja loppuvuotta ajatellen.
Markkinakatsauksen on kirjoittanut Aktian salkunhoitaja Juuso Atrila.
Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä rahastojen avaintietoesitteeseen.
Aktia Pankki Oyj (”Aktia”) on tuottanut tämän katsauksen sijoittajien käyttöön. Informaatio on koottu julkisista lähteistä, joita Aktia pitää luotettavina. Aktia ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta tai täydellisyydestä. Tämä katsaus on tarkoitettu yhtenä monista apuvälineistä avustamaan sijoittajan päätöksentekoa, mutta sijoittajan tekemä sijoituspäätös on viime kädessä hänen omansa ja sen tulee perustua sijoittajan riittävinä pitämiin tietoihin ja tutkimuksiin. Sijoittajan tulee huomioida markkinoilla nopeasti tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset tämän katsauksen sisältöön. Aktia-konserniin kuuluvat yritykset, Aktian yhteistyökumppanit tai näiden yhtiöiden henkilökunta ei vastaa suorista tai epäsuorista tappioista tai vahingoista, jotka aiheutuvat tämän katsauksen tai sen osien käytöstä sijoitustoiminnassa. Katsauksen sisältämä informaatio on tarkoitettu sijoittajalle, jolle katsaus on esitetty, eikä sitä pidä antaa kenenkään toisen henkilön käyttöön. Tämän katsauksen kopioiminen tai lainaaminen kokonaisuudessaan tai osittain on kiellettyä ilman Aktian lupaa.
Sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Asiakas vastaa itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisista tuloksista. Tuotto voi jäädä saamatta ja sijoitetun pääoman voi jopa menettää ja sijoitus voi aiheuttaa taloudellisia tappioita. Rahoituspalvelujen ja tuotteiden kulut voidaan periä asiakkaalta sijoitustoiminnan tuloksesta riippumatta. Ennen sijoituspäätöksen tekemistä asiakkaan on syytä tutustua huolella sijoitusmarkkinoihin ja eri sijoitusvaihtoehtoihin. Aktia ei vastaa dokumentissa esitettyjen tuotto-olettamusten toteutumisesta. Esitettävät skenaariot ovat tulevan tuloksen arvio, joka perustuu aiempiin tietoihin siitä, miten tämän sijoituksen arvo vaihtelee, ja/tai nykyisiin markkinaolosuhteisiin, eivätkä ne ole täsmällinen indikaattori. Saatava tulos vaihtelee sen mukaan, millainen markkinoiden kehitys on ja miten kauan sijoitusta pidetään hallussa. Annetut tiedot eivät ole tae tulevasta tuotto tai arvonkehityksestä. Tämä katsaus ei perustu asiakkaan henkilökohtaisiin tietoihin eikä ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi. Katsaus ei ole tarkoitettu sijoitustutkimukseksi, eikä sitä ei välttämättä ole laadittu sijoitustutkimuksen riippumattomuutta koskevien säännösten mukaisesti. Mahdollisesti esiteltyihin rahoitusvälineisiin ei sovelleta sijoitustutkimusta koskevia kaupankäyntirajoituksia. Asiakas voi joutua maksamaan muitakin kuin Aktian välityksellä suoritettavia veroja ja julkisia maksuja. Asiakkaan tulee olla tietoinen siitä, että sijoittamiseen ja sijoitusomaisuuteen liittyy veroseuraamuksia, joiden taloudellisia vaikutuksia ei välttämättä ole huomioitu tässä esityksessä. Tuleva tulos riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Asiakkaan pitää itse hankkia tarvittavat tiedot sijoitustensa ja niihin liittyvien päätösten veroseuraamuksista.