Siirry sisältöön
Tervetuloa uudelle sivustollemme! Julkaisun aikana sivuston käytössä voi esiintyä hetkittäistä hitautta.
Etuja ensiasunnon ostajalle

ASP-laina

Etuja ensiasunnon ostajalle

Valtion takaama ja korkotuettu ASP-laina on hyvä vaihtoehto 15-39 -vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-järjestelmä koostuu säästötilistä ja lainasta, jonka saamisen edellytyksenä on määrättyjen säästöehtojen täyttyminen. ASP-lainalle on säädetty enimmäismäärät, mutta sitä on mahdollista tarvittaessa täydentää myös muulla rahoituksella.

ASP-laina lyhyesti

  • Voit saada lainaa jopa 90 % asunnon hankintahinnasta.
  • Lainan vakuudeksi käy hankittava asunto.
  • Saat tarvittaessa lainalle lisävakuudeksi valtion osatakauksen.
  • ASP-lainan valtiontakauksesta ei peritä takausmaksua, joka normaalisti on 2,5 % takauksen määrästä.
  • Valtio maksaa osan ASP-lainan koroista 10 ensimmäisen lainavuoden ajan. Korkotukea maksetaan 70 % siltä korkotukilainan vuosikoron osalta, joka ylittää 3,8 % jäljellä olevasta lainapääomasta (koskee 1.1.1993 jälkeen tehtyjä sopimuksia).
  • Voit vähentää lainan korkoja verotuksessa.

Valtiokonttorin sivuilta löydät lisää tietoa mm. ASP-korkotukilainojen enimmäismääristä sekä valtion takauksesta.

Asuntolainaopas

Ennen kuin haet asuntolainaa

Kun lainahakemuksesi on huolellisesti täytetty ja sinulla on realistinen käsitys tarpeistasi ja maksukyvystäsi, saamme hakemuksesi sujuvasti käsiteltyä.

Katso vinkit alta.

Ennen kuin haet asuntolainaa

Hae ASP-lainaa

ASP-lainaa voit hakea, jos olet ASP-säästäjä ja täytät vaaditut ehdot. Jos sinulla on jonkun suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset, voit täyttää lainahakemuksen Aktian verkkopankissa. Täytäthän hakemuksen mahdollisimman tarkasti, sillä se nopeuttaa käsittelyä. Voit täyttää lainahakemuksen, vaikka sopivaa kohdetta ei vielä olisi löytynyt. 

Hae ASP-lainaa

Lainaopas

Vinkit asuntolainan hakijalle

Uutta kotia etsiessä ja asuntolainaa hakiessa on hyvä olla mahdollisimman realistinen käsitys siitä, mihin sinulla on varaa. Siihen, paljonko voit saada asuntolainaa, vaikuttaa moni asia, kuten tulosi, käytettävissä olevat vakuudet ja säästöt sekä toisaalta myös taloutesi muut kiinteät menot. Asuntolainalaskurilla voit suuntaa-antavasti kokeilla lainan kuukausierää eri lainasummilla ja -ajoilla sekä eri korkotasoilla. 
Asuntolainan vakuutena on ensisijaisesti ostettava asunto. Jos asunto ei riitä vakuudeksi esimerkiksi puuttuvan omarahoitusosuuden takia, voit saada lisävakuutta Aktia Asuntolainatakauksesta. Voit myös hyödyntää omaa tai jonkun muun antamaa reaalivakuutta, kuten kesämökkiä, asuntoa tai sijoituksia.
Suuntaa antavaksi ohjeeksi voidaan sanoa, että asumiskuluihin (lainan hoitoon sekä esimerkiksi yhtiövastikkeisiin ja sähkö- ja vesimaksuihin) saisi mennä korkeintaan 45 prosenttia kuukausittaisista nettotuloista. 
Voit hakea lainaa jo ennen kuin olet löytänyt kodin, josta haluat tehdä tarjouksen. Saat antamiesi tietojen perusteella meiltä alustavan lainaehdotuksen ja olet valmis toimimaan nopeastikin, kun se oikea löytyy.
Ensimmäinen askel kohti uutta asuntoa on asuntolainahakemus. Lainan hakemiseen et tarvitse Aktian pankkitunnuksia. Riittää, että sinulla on jonkun suomalaisen pankin tunnukset. Lainahakemuksemme on helppo täyttää ja se opastaa sinua eteenpäin joka vaiheessa. Kun olet lähettänyt hakemuksen, saat meiltä antamiesi tietojen perusteella alustavan lainaehdotuksen nopeasti. Ennen lopullista lainapäätöstä tarkastamme vielä luottotietosi ja käymme läpi ostettavan kohteen ja vakuudet. 

Lisätietoa asuntolainasta löydät myös usein kysytyistä kysymyksistä.

Friends background

Meiltä saat lainaa eri tarpeisiin