Siirry sisältöön Siirry chattiin
Maksut

Maksut

Maksa verkossa tai kaupassa, kotimaahan tai ulkomaille, kortilla tai kännykällä – monista eri vaihtoehdoista löydät varmasti sopivan maksutavan.

Lähimaksu

Lähimaksu on helppo ja nopea tapa maksaa kortilla alle 50 euron suuruisia ostoksia. Jos maksat älypuhelimella tai älykellolla, tätä 50 euron ylärajaa ei ole. Lähimaksu onnistuu maksupäätteissä, joissa on lähimaksamisen mahdollisuudesta kertova kaarisymboli. Lähimaksuominaisuus kuuluu kaikkiin Aktian kortteihin.

Lähimaksaminen on helppoa. Maksat ostoksesi viemällä maksukorttisi lähelle maksupäätettä, eikä sinun tarvitse näppäillä korttisi tunnuslukua (PIN). Kun maksupääte antaa ääni- tai valosignaalin, maksu on onnistunut, ja saat myyjältä kuitin ostoksestasi. Lähimaksuominaisuudella tehdyt ostokset veloitetaan Debit- ja yhdistelmäkorteissa kortin käyttötililtä.

E-lasku

E-lasku on paperiton vaihtoehto perinteiselle laskulle ja sisältää samat tiedot kuin paperinen lasku. E-laskut lähetetään valmiiksi täytettyinä mobiili- tai verkkopankkiisi, jossa tarkastat ja hyväksyt ne. Tarvittaessa voit muuttaa laskun eräpäivää tai summaa tai poistaa laskun. Muista kuitenkin, että maksuvastuusi laskuttajalle säilyy.

Vielä helpommalla pääset valitsemalla e-laskusopimusta tehdessäsi vaihtoehdon, jossa e-laskut veloitetaan automaattisesti tililtäsi. Voit myös itse määritellä automaattiseen maksamiseen euromääräisen rajan, jonka ylittävät laskut haluat itse erikseen hyväksyä. Halutessasi voit ottaa käyttöösi maksullisen lisäpalvelun, jolla saat sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi viestin saapuneesta e-laskusta.

  • E-laskun tiedot on valmiiksi täytetty maksupohjaan, sinun ei tarvitse näppäillä pitkiä viite- ja tilinumeroita maksaessasi laskua verkkopankissa.
  • Pankki arkistoi e-laskusi puolestasi automaattisesti kahden vuoden ajan ja halutessasi jopa kuudeksi vuodeksi.
  • E-lasku on maksuton.
  • Turvallinen maksutapa, jossa pankit tunnistavat e-laskun lähettäjän ja maksajan.
  • Laskun maksu toteutuu laskun eräpäivänä, kun olet hyväksynyt sen.

Verkkomaksu

Verkkomaksuna voit maksaa verkossa tekemäsi ostokset helposti ja turvallisesti verkkopankin kautta. Kun olet tehnyt ostoksesi tai varauksesi verkkokaupassa, siirryt kassalta Aktian maksunapilla omaan verkkopankkiisi ja maksat ostokset suoraan tililtäsi. Maksu näkyy tilitiedoissasi muiden tapahtumien joukossa.

Ulkomaanmaksut

Maksaminen ulkomaille onnistuu verkkopankista tai Aktia Mobiilipankista yhtä kätevästi kuin kotimaahankin. SEPA-alueella (Yhtenäinen euromaksualue, johon kuuluvat kaikki Euroopan unionin jäsenmaat sekä osa muista Euroopan maista) tapahtuvat euromääräiset tilisiirrot ja korttimaksut toimivat aivan kuten kotimaassakin.

Jos sinulla on maksuja muussa valuutassa kuin euroissa tai teet euromääräisiä tilisiirtoja SEPA-alueen ulkopuolelle, kyseessä on ulkomaanmaksu, josta veloitetaan hinnaston mukaiset kulut. Myös SEPA-alueelle pikasiirtona tehdyt maksut ovat ulkomaanmaksuja. Ulkomaan maksuksi katsotaan myös esim. suomalaiseen pankkiin USA:n dollareina menevä maksu.

Ulkomaanmaksua tehdessäsi tarvitset

• saajan tilinumeron tai IBAN-tilinumeron
• saajan SWIFT/BIC-koodin (tulee automaattisesti verkkopankissa IBAN-tilinumeron perusteella)
• saajan pankin nimi- ja osoitetiedot
• saajan nimi- ja osoitetiedot.

Ulkomaanmaksua vastaanottaessasi maksaja tarvitsee seuraavat tiedot

• Aktia Bank plc, Helsinki, Finland
• SWIFT/BIC: HELSFIHH
• IBAN: saajan IBAN-tilinumero
• In favour of: saajan nimi- ja osoitetiedot

Ulkomaanmaksun kulut

Ulkomaanmaksujen kulutyyppejä on kolme: SHA, OUR ja BEN. Valitusta kulutyypistä riippuu, maksaako lähettäjä vai saaja maksun palvelumaksun. Tavallisin tapa on kulujen jakaminen, jolloin maksaja ja vastaanottaja maksavat molemmat oman pankkinsa kulut. Palvelumaksut ilmenevät pankin voimassa olevasta hinnastosta.

SHA (shared) tarkoittaa, että kulut jaetaan. Silloin lähettäjä ja saaja maksavat omien pankkiensa palvelumaksut kunkin pankin hinnaston mukaan. SEPA-alueella maksuissa käytetään jaettuja kuluja.

OUR merkitsee sitä, että lähettäjä maksaa myös saajan pankin kulut. Tässä tapauksessa saaja ei maksa maksusta mitään. Lähettäjä maksaa sen sijaan pankilleen normaalin palvelumaksun lisäksi ylimääräisen kulun, joka kattaa saajan pankin maksun, jonka pankki normaalitapauksessa veloittaisi saajalta. Jos saajan pankin vaatima maksu on suurempi kuin lähettäjän ennalta maksama, lähettävällä pankilla on oikeus veloittaa saajan pankin kulut lähettäjän tililtä jälkikäteen.HUOM! Aktia Pankki ei voi taata, että kaikki pankit siirtoketjussa aina noudattavat voimassa olevia ohjeita. Jos esimerkiksi OUR-maksu siirretään kolmannen pankin kautta, tämä saattaa veloittaa kulunsa maksusta, vaikka kyseessä on OUR-maksu.

BEN (beneficiary) tarkoittaa sitä, että vastaanottaja maksaa kaikki kulut. Tässä tapauksessa saaja maksaa sekä omansa että lähettäjän kulut. Lähettäjä antaa kokonaissumman lähettävän pankin käyttöön. Tästä summasta lähettävä pankki vähentää oman palvelumaksunsa normaalin hinnaston mukaan. Loppusumma lähetetään saajan pankkiin, jolla on oikeus vähentää siitä omat kulunsa, ennen kuin loput maksetaan saajalle. BEN-maksusta on siis vähennetty ainakin kahden pankin kulut.

Euromaksualueella valitettavien euromaksujen yleiset ehdot
Lähtevien ja saapuvien valuuttamaksujen yleiset ehdot
IBAN-maat

Suoramaksu 

Suoramaksu sopii sinulle, jos et käytä verkkopankkia etkä voi käyttää e-laskua.

  • Tee suoramaksusopimus omassa konttorissasi.
  • Saat laskuttajalta paperi-ilmoituksen eräpäivänä veloitettavasta maksusta.
  • Laskuttaja lähettää pankkiin laskusta sähköisen kopion, jonka perusteella maksusi hoidetaan automaattisesti.

Suoramaksuna maksettavan laskun summaa, eräpäivää tai tilinumeroa et voi itse muuttaa. Mikäli haluat laskutukseen muutoksia, niistä tulee sopia laskuttajan kanssa erikseen hyvissä ajoin. Halutessasi poistaa suoramaksun, ole yhteydessä Aktiaan. Näet suoritetut maksut tiliotteeltasi, joka toimii maksun kuittina.

Maksujen päiväkatkoajat

AineistotLähetysaika viimeistään klo
SEPA-tilisiirrotEnnen 15.50 tehdyt maksut välittyvät saman päivän aikana vastaanottajalle
Ulkomaanmaksut15.00

Verkkopankin päiväkatko on klo 20.00.