Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä

Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että ”sinulla on uusi päivitys”, ja pyydetään kirjautumaan. Linkki ohjaa valesivustolle, joten älä klikkaa linkkiä. Lue lisää turvallisesta asioinnista täältä.

 

Ulkomaanmaksut

Maksaminen ulkomaille onnistuu verkkopankista tai Aktia Mobiilipankista yhtä kätevästi kuin kotimaahankin.

SEPA-alueella (Yhtenäinen euromaksualue) tapahtuvat euromääräiset tilisiirrot ja korttimaksut toimivat aivan kuten kotimaassakin. Jos sinulla on maksuja muussa valuutassa kuin euroissa tai teet euromääräisiä tilisiirtoja SEPA-alueen ulkopuolelle, kyseessä on ulkomaanmaksu, josta veloitetaan hinnaston mukaiset kulut. Myös SEPA-alueelle pikasiirtona tehdyt maksut ovat ulkomaanmaksuja.

Ulkomaanmaksua tehdessäsi tarvitset 

  • saajan tilinumeron tai IBAN-tilinumeron
  • saajan SWIFT/BIC-koodin
  • saajan pankin nimi- ja osoitetiedot
  • saajan nimi- ja osoitetiedot.

Ulkomaanmaksua vastaanottaessasi maksaja tarvitsee seuraavat tiedot 

  • Aktia Bank plc, Helsinki, Finland
  • SWIFT/BIC: HELSFIHH
  • IBAN: saajan IBAN-tilinumero
  • In favour of: saajan nimi- ja osoitetiedot Tavallisin tapa maksaa ulkomaanmaksujen kulut on kulujen jakaminen, jolloin maksaja ja vastaanottaja maksavat molemmat oman pankkinsa kulut.

SEPA - usein kysyttyä

Mikä SEPA on? 
Yhtenäinen euromaksualue (SEPA, engl. Single Euro Payments Area) on maksuliikenteen sisämarkkina-alue. SEPA-alueeseen kuuluvat kaikki Euroopan unionin jäsenmaat (myös euroalueen ulkopuoliset maat) sekä osa muista Euroopan maista.

Mistä löydän IBAN-tilinumeroni ja pankkini BIC-koodin? 
IBAN-tilinumerosi näet verkkopankista. Aktia Pankin BIC-koodi on HELSFIHH, joka löytyy edellä mainittujen lisäksi myös kotisivuiltamme. Käytä IBAN-tilinumeroa ja BIC-koodia aina kun maksat maksuja maihin, joissa IBAN-tilinumerot ovat käytössä. Maksun saajan pankin BIC-koodi tulee automaattisesti verkkopankissa IBAN-tilinumeron perusteella.

Mitkä maksut ovat ulkomaanmaksuja? 
Ulkomaanmaksuja ovat joko SEPA-alueelle muussa valuutassa kuin euroissa maksettavat maksut tai SEPA-alueen ulkopuolelle menevät maksut, vaikka ne maksettaisiin euroina. Ulkomaan maksuksi katsotaan myös esim. suomalaiseen pankkiin USA:n dollareina menevä maksu.

Ulkomaanmaksun kulut

Ulkomaanmaksujen kulutyyppejä on kolme: SHA, OUR ja BEN. Valitusta kulutyypistä riippuu, maksaako lähettäjä vai saaja maksun palvelumaksun. Palvelumaksut ilmenevät pankin voimassa olevasta hinnastosta.

SHA (shared) tarkoittaa, että kulut jaetaan. Silloin lähettäjä ja saaja maksavat omien pankkiensa palvelumaksut kunkin pankin hinnaston mukaan. SEPA-alueella maksuissa käytetään jaettuja kuluja.

OUR merkitsee sitä, että lähettäjä maksaa myös saajan pankin kulut. Tässä tapauksessa saaja ei maksa maksusta mitään. Lähettäjä maksaa sen sijaan pankilleen normaalin palvelumaksun lisäksi ylimääräisen kulun, joka kattaa saajan pankin maksun, jonka pankki normaalitapauksessa veloittaisi saajalta. Jos saajan pankin vaatima maksu on suurempi kuin lähettäjän ennalta maksama, lähettävällä pankilla on oikeus veloittaa saajan pankin kulut lähettäjän tililtä jälkikäteen.

HUOM! Aktia Pankki ei voi taata, että kaikki pankit siirtoketjussa aina noudattavat voimassa olevia ohjeita. Jos esimerkiksi OUR-maksu siirretään kolmannen pankin kautta, tämä saattaa veloittaa kulunsa maksusta, vaikka kyseessä on OUR-maksu.

BEN (beneficiary) tarkoittaa sitä, että vastaanottaja maksaa kaikki kulut. Tässä tapauksessa saaja maksaa sekä omansa että lähettäjän kulut. Lähettäjä antaa kokonaissumman lähettävän pankin käyttöön. Tästä summasta lähettävä pankki vähentää oman palvelumaksunsa normaalin hinnaston mukaan. Loppusumma lähetetään saajan pankkiin, jolla on oikeus vähentää siitä omat kulunsa, ennen kuin loput maksetaan saajalle. BEN-maksusta on siis vähennetty ainakin kahden pankin kulut.