Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Förmåner för dig som köper din första bostad

BSP-lån

Förmåner för dig som köper din första bostad

Ett BSP-lån med statsborgen och räntestöd är ett bra alternativ för 15–44-åringar som ska köpa sin första bostad. BSP-systemet består av ett sparkonto och ett lån som beviljas förutsatt att vissa sparvillkor uppfylls. För BSP-lån finns ett bestämt maximibelopp, men det kan vid behov kompletteras också med annan finansiering.

Kort om BSP-lånet

  • Lånebeloppet kan vara upp till 90 % av bostadens anskaffningspris.
  • Bostaden du köper fungerar som säkerhet för lånet.
  • Vid behov får du statsborgen som tilläggssäkerhet för ditt lån. För statsborgen på BSP-lån uppbärs ingen avgift. Normalt är den 2,5 % av borgensbeloppet.
  • Staten betalar en del av räntan på ett BSP-lån under de första 10 åren. Som räntestöd betalas 70 % av den effektiva räntan på den del av räntestödslånet som överskrider 3,8 % av det resterande lånekapitalet (gäller avtal som ingåtts efter 1.1.1993)
På Statskontorets sidor finns mera information om bland annat maximibeloppen för BSP-räntestödslån och statsborgen.


Flexibla amorteringar

När livet händer anpassar sig ditt bostadslån

Situationer ändrar, ibland snabbt och överraskande. Då är det bra att veta att Aktias bolån är flexibelt. I nätbanken kan du enkelt ansöka om amorteringsfritt eller ändringar i lånerat och betalningsdag.

När livet händer anpassar sig ditt bostadslån

Ansök om BSP-lån

Du kan ansöka om BSP-lån om du har BSP-sparkonto och uppfyller villkoren. Om du har nätbankskoder från en finländsk bank kan du fylla i låneansökan i Aktias nätbank. Fyll i ansökan så noggrant som möjligt så kan vi behandla din ansökan snabbare. Du kan fylla i låneansökan även om du inte ännu har hittat en bostad du vill köpa. 

Ansök om BSP-lån
Ansök om BSP-lån

Bolåneguide

Tips till dig som ansöker om bolån

När du letar efter ett nytt hem och ansöker om bolån är det bra att ha en realistisk uppfattning om vad du har råd med. Många saker inverkar på hur stort lån du kan få såsom dina inkomster, tillgängliga säkerheter, dina besparingar och dina andra fasta utgifter.
Den primära säkerheten för bolånet är bostaden som ska köpas. Om bostaden inte räcker till som säkerhet till exempel på grund av att självfinansieringsandelen saknas kan du få tilläggssäkerhet med hjälp av Aktia Bolånegaranti. Du kan också utnyttja annan realsäkerhet, antingen sådan som du själv äger eller som ställs av någon annan, såsom en sommarstuga, en bostad eller placeringar.
Som riktgivande råd kan man säga att boendekostnaderna (låneskötsel och till exempel bolagsvederlag, el- och vattenräkningar) får utgöra högst 45 procent av dina månatliga nettoinkomster. 
Du kan ansöka om lånet redan innan du har hittat ett hem du vill ge offert på. Vi ger dig ett låneförslag och du är redo att agera genast när du hittar den rätta. 

Låneansökan är det första steget mot en ny bostad. Det är enkelt att fylla i vår bolåneansökan och den guidar dig vidare i varje skede. Du behöver inte ha Aktias bankkoder för att ansöka om lån. Det räcker att du har bankkoder från en finländsk bank. När du har skickat in din ansökan kommer vi att kontakta dig så fort som möjligt. Innan slutliga lånebeslutet kontrollerar vi dina kredituppgifter och går igenom objektet som ska köpas, samt säkerheterna.

Mer information om bolånet hittar du också bland de vanligaste frågorna.

Hos oss får du lån för alla tillfällen