Bolån

Att köpa en bostad är för många en av de största investeringarna i livet. Det första steget mot en ny bostad är bolåneansökan.

Aktia ser till att du får ett sådant bolån som är lämpligt för dig. Tillsammans diskuterar vi din framtid och behov för att sedan erbjuda dig en passlig bolånehelhet.

Ifall du är intresserad av Aktias bolån, fyll i ansökan här. Vi kontaktar dig kort efter att vi har mottagit din ansökan. Vi går igenom din ansökan och ställer vid behov ytterligare frågor.
 
Om du har nätbankskoder från en finsk bank kan du fylla i låneansökan i Aktias nätbank. Vänligen fyll i ansökan omsorgsfullt, det försnabbar behandlingen av ansökan. Du kan fylla i en ansökan fast du ännu inte har hittat en bostad.
 

Läs mera om låneskydd och ränteskydd.

 

Bostadsköp och bolån steg för steg

Hur stort bolån kan jag få?

Som riktgivande råd kan man säga att boendekostnaderna (låneskötsel och t.ex. bolagsvederlag, el- och vattenräkningar) får utgöra högst 45 procent av dina månatliga nettoinkomster. Det är bra om du också kan spara lite.

Det lönar sig att beakta också hur du klarar av eventuella överraskande utgifter. Hur sköter du amorteringar om till exempel räntorna stiger, du blir sjuk eller arbetslös? Bankens specialist hjälper dig att känna till risker samt hur du kan förbereda dig för dem.

Bankens specialister hjälper dig att kartlägga ditt bolån så att det motsvarar dina inkomster och att du har pengar kvar även för att leva och för framtidens planer. Därför lönar det sig att kontakta banken när du funderar på hur mycket bolån du borde ansöka om. Du kan även med hjälp av vår räknare testa om dina inkomster och besparingar räcker till att köpa din drömbostad.

Den primära säkerheten för bolånet är bostaden som ska köpas. Om du inte har egna besparingar kan du få tilläggssäkerhet i form av Aktia Bolånegaranti. Du kan även använda realsäkerheter som någon annan ger dig, så som sommarstuga, bostad eller placeringar.

Läs mera om låneskyddet och ränteskyddet >>

Hur ansöker jag om bolån?

Det lönar sig att be banken om ett bolånelöfte genast när det börjar bli aktuellt att hitta en ny bostad – alltså redan före den första bostadsvisningen. Då kan du vara säker på att banken beviljar lånet och vid behov lägga bud på bostaden snabbt när du hittar den rätta.

Bolåneräknaren är ett utmärkt verktyg för att utreda lånebehovet. Med den kan du redan före låneförhandlingen kontrollera till exempel hur stor den månatliga amorteringen skulle bli.

När du vet ungefär hur mycket du behöver lån, fyll i ansökan. Vi kommer att kontakta dig efter att vi har mottagit låneansökan och tillsammans bokar vi tid för den egentliga låneförhandlingen.

Om du har nätbankskoder från en finsk bank kan du fylla i låneansökan i Aktias nätbank. Vänligen fyll i ansökan omsorgsfullt för det gör behandlingen av ansökan snabbare. Du kan fylla i ansökan fast du ännu inte har hittat en lämplig bostad.

Låneförhandlingen i banken – vad kommer att hända?

I den personliga låneförhandlingen går vi genom alla praktiska detaljer så som bolånets villkor, amorteringssätt, ränta och marginal.

Kom ihåg de följande sakerna före låneförhandlingen:

  • Ta med ett intyg på dina inkomster
  • Ta med uppgifterna om bostaden som du vill köpa, i fall du har hittat en
  • Fundera redan på förhand hurdana kostnader du har, till exempel boendekostnader, matkostnader, försäkringskostnader samt andra regelbundna kostnader. Att kartlägga dina kostnader är nyttigt för dig själv och för övrigt hjälper det banken att skräddarsy lånet enligt din situation

I låneförhandlingen gör vi en ekonomiplan som hjälper dig att se din ekonomi som en helhet. Även låneskyddet och behovet för att spara tas i beaktande. Fyll i bolåneansökan här – vi ringer dig och bjuder dig in på en personlig låneförhandling.

Efter affären – vad borde du veta?

  • Du har nu lyft ditt bolån, kontrollera datumet för den första förfallodagen.
  • I fall du behöver ändra på din betalningsplan kontakta Aktia i god tid.
  • Kom ihåg att skaffa en försäkring för ditt nya hem.
  • Flyttanmälan kan du göra posti.fi/flyttanmalan
  • I fall du flyttar till en bostad, kom ihåg att meddela om flyttningen även till disponenten.

När skall ägaren av en aktielägenhet registreras i aktielägenhetsregistret?

Aktiebreven i pappersform kommer att tas ur bruk och ägarna registreras till aktielägenhetsregistret som uppehålls av Lantmäteriverket. Bostadsbolagen ska överföra sina aktieböcker till aktielägenhetsregistret under övergångstiden 1.5.2019 - 31.12.2022.

Då bostadsbolaget har överfört aktieboken till aktielägenhetsregistret meddelar bolaget eller disponenten aktieägarna om överföringen. Man kan även kontrollera om bolaget överfört aktieboken direkt från Lantmäteriverket.

Äganderätten ska registreras och aktiebrevet ska makuleras vid ägarbyte eller senast tio år efter att bostadsbolaget har överfört aktieboken till aktielägenhetsregistret.

Du kan läsa mera om aktielägenhetsregistret på Lantmäteriverkets hemsida