Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Aktia Livförsäkrings kundtjänst är överbelastad.

Vi beklagar besväret.

Fråga din fastighetsmäklare om möjligheten till en digital bostadsaffär

DIAS – digital bostadsaffär

Fråga din fastighetsmäklare om möjligheten till en digital bostadsaffär

DIAS, den digitala bostadsaffären, är ett enkelt och tryggt sätt att göra en bostadsaffär när det passar dig bäst – till exempel hemma i soffan. Alla delar av affären dokumenteras digitalt, och köpet slutförs via DIAS-tjänsten utan att du behöver besöka din bank.

Vad är DIAS?

DIAS kommer från de finska orden för digital bostadsaffär (digitaalinen asuntokauppa). I plattformen som är utvecklad i Finland medverkar både mäklare och banker. Du kan läsa mer om DIAS (på finska) här .

Vad är en digital bostadsaffär?

En digital bostadsaffär är ett bostads- eller fastighetsköp som görs via DIAS-tjänsten. I DIAS-tjänsten kan man göra affärer med traditionella bostadsaktiebrev i papper. Man kan också göra affärer med fastigheter under vissa förutsättningar. För ett DIAS-köp behövs alltid en fastighetsmäklare.

Den digitala bostadsaffären steg för steg

  1. När man kommit överens om villkoren och köpebrevet är klart, skickar mäklaren DIAS-affären vidare till banken.
  2. Köparens och säljarens bank verifierar köpet efter att köparen och säljaren kommit överens om finansieringen och kostnaderna för köpet med sina respektive banker.
  3. När allt är klart får köparen och säljaren en notis om att köpebrevet är klart för underskrift digitalt.
  4. Vid undertecknandet av köpebrevet ger köparen och säljaren fullmakt åt sina respektive banker att sköta om betalningar beträffande köpet och för att göra överlåtelse av egendom. Identifiering och underskrift sker med bankkoder.

Mera information och vanliga frågor hittar du i DIAS-stödportalen (på finska).