Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Investera i ditt mentala kapital

Studielån

Investera i ditt mentala kapital

Med hjälp av ett studielån kan du fokusera på det väsentliga, dvs. studierna, utan stress för hur du ska klara dig ekonomisk. Du behöver varken amortera på lånet eller betala räntor under studietiden.

Kort om studielån

  • FPA beviljar statsgaranti för studielånet så du behöver inga andra säkerheter.
  • Du kan ansöka om studielån från banken när du har beviljats statsborgen för studielån.
  • Beloppet för studielånet är samma som beloppet för statsborgen.
  • Referensräntan för studielånet är 12 månaders euribor.
  • Expeditionsavgifterna för studielånet finns i servicetariffen.
  • Räntorna kapitaliseras under de terminer för vilka den studerande får studiestöd. Detta sker automatiskt två gånger om året (15.6 och 15.12).
  • Återbetalningen av studielånet börjar automatiskt ca 1,5 år efter att studierna avslutats.
Decorative branches

Så här ansöker du om studielån

Du kan ansöka om studielån i nätbanken. Ansökan hittar du under fliken Lån. Med samma ansökan kan du också ansöka om tillägg till ditt nuvarande studielån. 

Aktias kund

Om du är Aktias kund och har bankkoder och ett brukskonto kan du fylla i ansökan på nätet genast då du har fått FPA:s beslut om statsborgen. Om du är Aktias kund men inte har nätbankskoder behöver du boka en tid för ett möte med oss.

Övriga sökanden

Om du inte är Aktias kund men vill ansöka om studielån, kan du boka en tid för lånediskussion så öppnar vi ett kundförhållande och gör en låneansökan. 

Minderårig lånesökande

Om du är en minderårig kund hos Aktia och har bankkoder och ett brukskonto, kan du fylla i ansökan på nätet så snart du har fått FPA:s beslut om statsborgen. Den minderårige kundens vårdnadshavare ska ge sitt samtycke till uttag av studielån. Alla berörda parter kan underteckna lånehandlingarna elektroniskt.

Bekanta dig också med dessa