Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten

Aktia ID

Aktia ID är en identifieringsapplikation som kan laddas ner till en smartmobil eller surfplatta. Med hjälp av Aktia ID kan du logga in utan nyckeltalskortet i Aktias elektroniska tjänster och som personkund även i elektroniska tjänster som myndigheter och företag tillhandahåller och som kräver stark identifiering (t.ex. Fpa, OmaKanta, Vero.fi). Med hjälp av appen kan du lättare sköta ärenden i Aktias och andra aktörers nättjänster.

Aktia ID fungerar både på iOS- och Android-enheter.

Vi utökar kontinuerligt användningsområdena för Aktia ID. Användningen av nyckeltalskort kommer att upphöra helt under år 2024. Utskrivna nyckeltalskort är lätta att kopiera eller stjäla och uppfyller inte längre dagens säkerhetskrav utan ytterligare förstärkning. Identifiering med Aktia ID är inte bara säkrare, det är också enklare – du behöver inget separat nyckeltalskort och du kan använda fingeravtryck eller ansiktsigenkänning i stället för att knappa in din PIN-kod. 

 

Nedladdning av appen

Ladda ner Aktia ID-identifieringsappen från din mobila enhets appbutik.

Ladda ner för iPhone

Ladda ner för Android

Nedladdning av appen

Registrera dig i appen

Innan du börjar ska du försäkra dig om att du känner till ditt användarnamn till Aktias nätbank och lösenordet som du skapat i nätbanken.

Efter allt är i skick är det bara att ladda ner appen, öppna den och följa instruktionerna på skärmen.

Registrera dig i appen

Användning av appen

Aktia ID är en identifieringsapplikation som kan laddas ner till en smartmobil eller surfplatta. Med hjälp av Aktia ID loggar du in utan nyckeltalskortet i Aktias elektroniska tjänster och elektroniska tjänster som myndigheter och företag tillhandahåller och som kräver stark identifiering (t.ex. FPA, OmaKanta, Vero.fi). Med hjälp av appen kan du lättare sköta ärenden i Aktias och andra aktörers nättjänster. Du kan också identifiera dig med appen då du gör kortbetalningar. För att bekräfta kortbetalningar kan du även använda Wallet-verifikation. Appen kan endast laddas ner från appbutikerna Google Play och App Store.

För vissa tjänster behöver du ännu nyckeltalskortet. Läsa mer här

Användning av appen