Gå vidare till innehållet Gå vidare till chatten
Du kan för tillfället inte logga in i Aktias nätbank med de övriga bankernas bankkoder. Det går inte heller att identifiera sig i Aktias blanketter och ansökningar eller registrera applikationen Aktia Wallet. Felet åtgärdas som bäst. Vi beklagar besväret som orsakas av störningen.
Aktia ID tas i bruk vid inloggning till nätbanken

Aktia ID tas i bruk vid inloggning till nätbanken

Den 15 mars 2023 Bloggar och artiklar Person- och företagskunder

Vår identifieringsapplikation Aktia ID lanserades i slutet av förra året. Då berättade vi om att vi stegvis kommer att lägga till fler användningsområden för appen. Nu fortsätter vi att förnya kundens elektroniska identifiering genom att ta i bruk Aktia ID även i inloggningen till nätbanken. Trots att vi förnyar den elektroniska identifieringen kommer det att vara möjligt att logga in i nätbanken med nyckeltalskort. Nyckeltalskortet används ännu för vissa funktioner, så det bör sparas.

Ändringen gäller person- och företagskunder. Kom ihåg att Aktia ID är ett personligt identifieringsverktyg, så som nyckeltalskortet. Aktia ID kan laddas ner från App Store och Google Play.

Du kommer att märka att Aktia ID har tagits i bruk som en möjlig inloggningsmetod när du vid inloggning till nätbanken ser en sida med en ny layout. Då kommer du att uppmanas att välja mellan att fortsätta logga in med den nya och den gamla identifieringsmetoden. 

Inloggningen till nätbanken ändrar

I fortsättningen kan du använda den nya Aktia ID-identifieringsapplikationen för att logga in i Aktias nätbank. Då du påbörjar inloggningen till Aktias nätbank ser du den nya sidan där du kan välja att logga in med Aktia ID-appen, och om du inte har en smarttelefon, med ditt användarnamn, lösenord och en engångskod som skickas via SMS. Du kan också välja att logga in med nyckeltalskortet. För närvarande är det möjligt att identifiera sig med nyckeltalskortet.

För att logga in med Aktia ID eller nätbankens användarnamn, lösenord och engångskoden skickad via SMS, klicka på Identifiera dig under rubriken Aktia ID. Du blir dirigerad till den nya inloggningssidan för att identifiera dig.

För att logga in med nyckeltalskortet, klicka på Identifiera dig under rubriken Nyckeltalskort och andra identifieringsmetoder. Du blir dirigerad till den nuvarande inloggningssidan till nätbanken och kan fortsätta identifiera dig.

 

Nätbankens nya inloggningssida

 Den nya inloggningssidan för nätbanken kommer att se ut så här.

Även bekräftelse av transaktioner i nätbanken ändrar

Transaktioner som tidigare bekräftades med nyckeltalen på ditt nyckeltalskort kommer i fortsättningen att bekräftas med en engångskod som skickas via SMS. Funktionaliteten är likadan som för närvarande används för att till exempel bekräfta kortbetalningar. Du kan fortfarande bekräfta nätbankens Egen girering-funktion genom att klicka på Acceptera. Efter ändringen kommer du inte längre att kunna bekräfta nätbankstransaktioner med ditt nyckeltalskort.

Uppdatera nätbankens lösenord vid behov

Vänligen kontrollera att ditt nuvarande lösenord till nätbanken motsvarar Aktias lösenordskrav. Då säkerställer du en smidig och säker användning av tjänsten. Du kan vid behov ändra ditt lösenord i nätbankens del Mina uppgifter och inställningar (för företagskunder i delen Grunduppgifter och inställningar) under Byt lösenord. Du hittar lösenordskraven på samma plats. Märk att du ännu behöver nyckeltalskortet för att ändra ditt lösenord i nätbanken.

Uppdatera telefonnumret vid behov

Kontrollera vid behov att ditt mobiltelefonnummer är korrekt i våra kunduppgifter. Du kan se vilket nummer som finns i våra uppgifter när du registrerar Aktia ID eller i nätbanken i delen Mina uppgifter och inställningar (för företagskunder i delen Grunduppgifter och inställningar) under Mobiltelefonnummer. Du kan uppdatera ditt telefonnummer med att skicka ett meddelande via mobil- eller nätbanken eller ringa vår kundservice.

Kontrollera också att dina telefoninställningar inte blockerar SMS-meddelanden. Om ditt mobiltelefonnummer är rätt i våra uppgifter och det inte finns någon blockering av SMS-meddelanden, så kan det förekomma en tillfällig fördröjning i utskicket av SMS-meddelanden. Vi rekommenderar att du då försöker på nytt om en stund.

Så här identifierar du dig i olika tjänster i fortsättningen

Du kan identifiera dig i tjänsterna nedan med Aktia ID-identifieringsappen eller med ditt användarnamn och lösenord för nätbanken samt en engångskod som skickas per sms.

 Logga in i Aktias nätbankIdentifiering vid kortbetalningar på nätetIdentifiering till tredjepartstjänster (t.ex. FPA, OmaKanta, Vero.fi)
Aktia ID-identifieringsapplikationen JaJaJa
Användarnamn, lösenord och engångskod per SMSJaJaJa
NyckeltalskortJaNejNej


I dessa tjänster behöver du ännu nyckeltalskortet

  • Om du fortsättningsvis vill logga in i Aktias nätbank med nyckeltalskort
  • När du ställer in ditt lösenord då du tar i bruk nätbanken
  • Då du ändrar ditt lösenord i nätbanken
  • Då du identifierar dig i nätbetalningen
  • Då du registrerar Aktias mobilbank
  • Då du identifierar dig under samtal med Aktias kundservice 
  • Då du aktiverar ett nyckeltalskort

Observera att nyckeltalskorten fortfarande kommer att användas delvis.

Ladda ner för iPhone  Ladda ner för Android

Läs mer om Aktia ID
Läs mer om hur vi förnyat kundens elektroniska identifiering
Anmäl dig till Aktias webbinarium Sköt ärenden enkelt och säkert – så använder du våra digitala tjänster och minimerar riskerna, där vi berättar mer om Aktia ID