Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian palveluissa on palvelunestohyökkäyksen aiheuttama häiriö.

Asiakkaidemme tiedot ja varat eivät ole vaarantuneet. Korjaamme tilannetta parhaillaan ja pahoittelemme aiheutunutta haittaa.

Uutisarkisto

Asuntomarkkinoiden uudet tuulet – näin selviydyt voittajana uuteen kotiin

Asuntomarkkinoiden uudet tuulet – näin selviydyt voittajana uuteen kotiin

Perjantai 16. huhtikuuta 2021 Blogit ja artikkelit

Mietitkö asunnon vaihtamista? Niin tekee nyt moni muukin. Etätyöt, karanteenit ja liikkumisrajoitukset ovat panneet monen asumishaaveet uusiksi, ja asuntomarkkinoilla puhaltavat nyt uudet tuulet monestakin suunnasta.

Lue, mitä Aktia Kiinteistönvälityksen toimitusjohtaja Jockum Andersin ja Aktian Helsingin ja Uudenmaan henkilöasiakkaista vastaava johtaja Oscar Taimitarha ajattelevat asuntomarkkinoista tällä hetkellä.

Kolme kysymystä asuntomarkkinoista

Vastaamassa Jockum Andersin, toimitusjohtaja, Aktia Kiinteistönvälitys

Miltä asuntomarkkinat näyttävät tällä hetkellä? Kysyntää on nyt reippaasti yli tarjonnan, mikä tarkoittaa, että hinnatkin ovat nousussa. Markkinoilla on tällä hetkellä n. 20 % vähemmän kohteita kuin vuosi sitten. Ostajia on kuitenkin samaan aikaan tullut reippaasti lisää. Ja etätyöbuumin myötä kauppaa tehdään nyt vauhdilla muuallakin kuin kasvukeskuksissa.

Miten tämä on vaikuttanut välittäjän työhön? Ostajat ovat valmiita tekemään hyvin nopeita päätöksiä. Välittäjän tehtävä on varmistaa, että ehditään järjestää näytöt ja saada kaikilta kiinnostuneilta tarjoukset. Hidastetaan vähän prosessia ja yritetään huolehtia, että ostajat saavat edes vähän miettimisaikaa samalla kun varmistetaan, että myyjä saa kohteestaan parhaan mahdollisen hinnan.

Mikä on vinkkisi onnistuneeseen asunnonvaihtoon? Kannattaa ajoissa neuvotella pankin kanssa rahoitus kuntoon, myös välirahoitus. Nollan asunnon loukku on ilkeä paikka. Kun olet valmis tarjoamaan, sinulla on valttikortti kourassasi, kun se unelmien koti löytyy. 

Blogi: Kahden asunnon loukusta nollan asunnon loukkuun

Kahden asunnon loukku on meille kaikille tuttu ilmaisu, josta toisinaan lasketaan leikkiäkin. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin vakavasta asiasta sille, joka loukkuun jää. Kyse on siitä, että asunnonvaihdossa saatetaan ajautua haastavaan tilanteeseen mikäli uusi asunto on jo hankittu, mutta vanhan asunnon myynti venyy tai kaupat joudutaan tekemään huomattavasti alempaan hintaan kuin oli ajateltu. Moni suomalainen löysi itsensä tällaisesta tilanteesta esimerkiksi 90-luvun alussa, ja käsite onkin syvään juurtunut – hyvässä ja pahassa.

Nyt olemme jo useamman vuoden eläneet tilanteessa, jossa asuntomarkkinat ovat yhä voimakkaammin jakautuneet urbanisaation megatrendiä seuraillen. Aluksi haja-asutusalueet ja kaupungit, erityisesti yliopistokaupungit ja alueelliset keskukset, alkoivat kehittyä eri suuntiin. Viime aikoina on käynyt yhä selvemmäksi, että vain tietyillä kaupungeilla riittää vetovoimaa. Kun puhumme kuumentuneista asuntomarkkinoista, puhumme aika pitkälti Turku – Tampere – Helsinki -kolmiosta.

Kova kysyntä vaatii nopeita reaktioita

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä valtava kysyntä asunnoista. Tämä tilanne on jatkunut vuosi sitten koronaviruksen rantautumisen seurauksena tapahtuneen pikku notkahduksen jälkeen. Voidaan puhua niin sanotusti myyjän markkinasta, oikein hinnoiteltu ja asiallisessa kunnossa oleva asunto menee yleensä kaupaksi saman tien. Ostajalle tämä on uudenlaisen mietinnän paikka. On turha kuvitella, että ostopäätöstä ehtii kaikessa rauhassa haudutella, tai että pankkiin voi olla yhteydessä vasta siinä vaiheessa, kun kiinnostava kohde on löytynyt. Meni jo!

On turha kuvitella, että ostopäätöstä ehtii kaikessa rauhassa haudutella, tai että pankkiin voi olla yhteydessä vasta siinä vaiheessa, kun kiinnostava kohde on löytynyt. Meni jo!

Tilanne on toisin sanoen se, että moni perhe, joka kuuntelee hyvää tarkoittavien vanhempien sukulaisten varoituksia kahden asunnon loukusta, onkin vaarassa jäädä loukkuun kokonaan ilman asuntoa. Halutuimmilla alueilla hankalin loukku seuraa tätä nykyä siitä, että ensin myydään vanha asunto ja vasta sitten aletaan etsiä uutta. Suosittelen lämpimästi muita ratkaisuja, sellaisia voidaan usein järjestää.

Suunnittelu ja valmistautuminen

Kaikkein tärkeintä asunnonvaihdossa on realistinen tilannekuva. Olennaista on tietää vanhan asunnon odotettavissa oleva myyntihinta ja kuinka helppo se on saada kaupaksi. Kannattaa siis aloittaa kartoittamalla omaa tilannetta sekä alueen hyvin tuntevan kiinteistönvälittäjän että pankin kanssa. Näillä eväillä on sitten hyvä lähteä laskeskelemaan, miltä uuden asunnon rahoitus näyttäisi. Pankin kanssa on myös mahdollista sopia väliaikaisesta rahoituksesta uuden asunnon ostamiseksi ennen kuin vanha on myyty.

Kaikkein tärkeintä asunnonvaihdossa on realistinen tilannekuva. Olennaista on tietää vanhan asunnon odotettavissa oleva myyntihinta ja kuinka helppo se on saada kaupaksi.

Palataksemme keskusteluun kahden asunnon loukusta, törmään usein käsitykseen, että pankki ei myönnä lainaa uuden asunnon ostamiseen ennen kuin vanha on myyty. Itse en tätä näkemystä allekirjoita. Pankin tahtotila on mahdollistaa hyviä hankkeita ja investointeja, ja kunhan suunnitelmat ovat realistisia, suhtaudun yleensä positiivisesti asuntokaupan välirahoitukseen. Kasvukeskuksissa tällainen järjestely on useimmissa tilanteissa jo itsestäänselvyys. Usein ratkaisu perustuu siihen, että osa rahoituksesta toteutetaan määräaikaisena, enintään 12 kuukauden lyhennysvapaana lainana, joka maksetaan takaisin, kun vanha asunto on myyty. Muilta osin uuden asunnon rahoitusratkaisu suunnitellaan pitkällä aikavälillä kestäväksi ja turvalliseksi. Lainaneuvotteluiden yhteydessä stressitestataan asiakkaan talous ja varmistetaan, että tämä selviytyy sekä väliaikaisrahoituksen koroista, että pitkäaikaisen lainan hoidosta.

Pankin tahtotila on mahdollistaa hyviä hankkeita ja investointeja, ja kunhan suunnitelmat ovat realistisia, suhtaudun yleensä positiivisesti asuntokaupan välirahoitukseen. Kasvukeskuksissa tällainen järjestely on useimmissa tilanteissa jo itsestäänselvyys.

Tärkein osa asunnonvaihdon suunnittelusta ja valmistautumisesta on tehty, kun yhdessä välittäjän ja pankin kanssa on selvitetty faktat ja tiedetään mistä hintaluokasta uusia asuntoja voi alkaa katsella. Kannattaa malttaa jättää itselleen riittävästi liikkumavaraa eikä tehdä laskelmia ylioptimistisiksi. Voihan olla, että joudut esimerkiksi hieman tinkimään vanhan asuntosi hinnasta tai haluat remontoida uutta asuntoa.

Kun se unelmakoti sitten löytyy, olet valmiina varaamaan esittelyn ja tekemään tarjouksen nopealla aikataululla. Koronapandemian myötä yleiset näytöt ovat tänä päivänä harvinaisuuksia. Pelin henki on se, että tarjontaa on syytä seurata aktiivisesti verkossa ja heti, kun sopivan tuntuinen kohde ilmestyy myyntiin, varmistaa pankin kanssa, että asunto on hyväksyttävissä vakuudeksi. Sitten varaat yksityisnäytön – ja olet valmis tarjoamaan. Hyvästä kohteesta tulee todennäköisesti useampia tarjouksia, joista myyjä voi sitten suoraan hylätä kaikki ehdolliset tarjoukset, joissa on esimerkiksi ehtona, että pankki antaa lainaa tai vanha asunto menee kaupaksi. Kun voit luvata nopean ja selkeän kaupan, olet vahvoilla myyjän silmissä.  

Varaa aika etätapaamiselle

Hae asuntolainaa