Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Blogi: Oma maa mansikka, muu maa mustikka – miten teet mökkiunelmastasi totta?

Blogi: Oma maa mansikka, muu maa mustikka – miten teet mökkiunelmastasi totta?

Maanantai 12. huhtikuuta 2021 Blogit ja artikkelit

Valo, lintujen laulu ja sulavat lumikinokset ovat orastavia merkkejä keväästä ja kesän tulosta. Ne saavat ajatukseni karkaamaan uimiseen, kalastamiseen, suppailuun, marjametsään, grillaamiseen – siis mökkeilyyn. Lapsuuden muistot mökillä vietetyistä kesistä saavat monet perheet haaveilemaan myös oman mökin hankkimisesta. Varsinkin nyt, kun matkustaminen on rajoitettua. 

Mökkejä on moneen makuun. On ympärivuotiseen käyttöön sopivia kakkoskoteja, joiden varustelukin on jo melkein kuin kaupunkiasunnossa. Ja sitten on niitä hieman askeettisempia huviloita, joilla puuhailu tuo vastapainoa arjen töihin. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin se, että mökki toimii omistajalleen henkireikänä. Nykytilanteessa se houkuttelee monia myös etätyöskentelypaikkana. 

Unelmista totta

Vaikka mökkikuume on kova, on ennen kaupantekoa syytä selvittää mökin perusasiat: keneltä ostat ja mitä ostat, rasittavatko ostettavaa tonttia velkakiinnitykset tai vuokraoikeudet. Kiinteistökaupassa nämä perustiedot selviävät lainhuutotodistuksesta, rasitustodistuksesta, kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta. Nämä dokumentit ostajan tulee saada kiinteistön myyjältä tai välittäjältä. 

Vaikka mökkikuume on kova, on ennen kaupantekoa syytä selvittää mökin perusasiat: keneltä ostat ja mitä ostat, rasittavatko ostettavaa tonttia velkakiinnitykset tai vuokraoikeudet.

Mutta miten sitten rahoittaa oma unelma? Kannattaako käyttää omia säästöjä vai olisiko järkevämpää ottaa lainaa? On hyvä suunnitella ja neuvotella rahoituskuvio selväksi jo etukäteen. Se mahdollistaa nopean etenemisen, kun oikea kohde osuu eteen. Rahoituksen suunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että mökkikauppa on yleensä kiinteistökauppa, jossa varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta. Kiinteistön rekisteröintiin ja panttikirjojen hakuprosessiin tulee niihinkin varata muutamia satasia. 

Mutta miten sitten rahoittaa oma unelma? Kannattaako käyttää omia säästöjä vai olisiko järkevämpää ottaa lainaa? On hyvä suunnitella ja neuvotella rahoituskuvio selväksi jo etukäteen. Se mahdollistaa nopean etenemisen, kun oikea kohde osuu eteen. 

Näitä suurempi menoerä on kuitenkin usein mökin kunnostus ja ehostus mieleiseksi. Usein tarvitaan vähän uutta väriä seiniin, uusia – tai wanhoja – kalusteita ja terassien, laitureiden ja pihapiirin kunnostamista. Kannattaa listata jo ennen kaupantekoa, millaisia remonttitarpeita kohteessa on lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. 

Mökkilainan vakuutena käytetään kiinteistön lisäksi usein omistusasuntoa. Tämä antaa lisää puskuria mökkilainaan ja remonttiunelmien toteuttamiseen. Pankin kanssa käytävän rahoitusneuvottelun tarkoituksena on laatia suunnitelma, joka kestää tulevaisuuteen, vaikka omassa elämässä tapahtuisi yllättäviäkin käänteitä. Pankin kanssa käytävässä keskustelussa saa myös hyödyllisiä neuvoja vaikkapa Maanmittauslaitoksen kanssa tapahtuvaan asiointiin. 

Nyt vain toteuttamaan omia unelmia, me autamme! 

Täytä lainahakemus, niin olemme pian yhteydessä