Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että ”sinulla on uusi päivitys”, ja pyydetään kirjautumaan. Linkki ohjaa valesivustolle, joten älä klikkaa linkkiä!

Useat yhtiöt ovat saaneet huijauslaskuja ja laskuissa pyydetään suorittamaan maksamatta jäänyt lasku heti.
Muistutuksena asiakkaillemme, että laskut pitää aina avata ja tarkastaa huolellisesti ennen maksamista, sillä huijauslaskut ovat kehittyneet viime vuosina, ja ne ovat yhä vaikeammin tunnistettavissa.

Lue lisää turvallisesta asioinnista täältä.

 

Näin voit vaurastua lainasi avulla - Lue viisi tapaa, joilla pankki voi tukea vaurastumistasi

Näin voit vaurastua lainasi avulla - Lue viisi tapaa, joilla pankki voi tukea vaurastumistasi

Torstai 22. huhtikuuta 2021 Blogit ja artikkelit

Pankki voi tukea asiakkaan vaurastumista monella tavalla. Monikäyttöisin työkalu siinä on laina, joka asiakkaalla on usein jo olemassa. Se kannattaa siirtää pankkiin, joka mahdollistaa säästämisen heti laina-aikana.

Suomalaisille on tyypillistä, että asuntolaina pyritään maksamaan pois mahdollisimman nopeasti. Usein sen jälkeen ostetaan kesämökki tai sijoitusasunto.

– Historiallisistakin syistä suomalaisten varallisuus on keskittynyt aika paljon kiinteistöihin, Aktia Pankin henkilöasiakkaiden sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Thomas Lindholm toteaa.

Vaurastumissuunnitelmien tekemisen asiakkailleen aloittaneen pankin mukaan omistusta kannattaa useissa tapauksissa hajauttaa omien seinien ulkopuolelle. Sijoittamiseen liittyviä riskejä voi taklata toimimalla pitkäjänteisesti.

– Asuntolaina otetaan usein 15–20 vuodeksi. Historiassa ei ole monta niin pitkää jaksoa, jolloin sijoituksista olisi tullut tappiota, jos ne tekee järkevästi hajauttaen sekä ajallisesti että alueellisesti ja eri omaisuuslajeihin. Helsingin pörssin vuosituotto viimeisten 25 vuoden aikana on ollut keskimäärin melkein 12 prosenttia, Lindholm sanoo.

Historiassa ei ole monta niin pitkää jaksoa, jolloin sijoituksista olisi tullut tappiota, jos ne tekee järkevästi hajauttaen sekä ajallisesti että alueellisesti ja eri omaisuuslajeihin. Helsingin pörssin vuosituotto viimeisten 25 vuoden aikana on ollut keskimäärin melkein 12 prosenttia

Hänen mukaansa heräte säästämiseen ja sijoittamiseen voi olla esimerkiksi lähestyvä eläkeikä ja kokemus kertyneen eläkkeen pienuudesta.

Vaurastuminen kannattaa aloittaa

Aloittaminen on monelle vaikein askel sijoittamisessa.

– Ensimmäinen asia, jossa voimme pankkina auttaa asiakkaan vaurastumisessa, on kynnyksen madaltaminen. Helpointa on lähteä liikkeelle aloittamalla ihan perinteinen kuukausisäästäminen pienellä summalla. Kun sijoittamisen tekee oikein, se on aika tylsää ja pitkäveteistä. Jännitystä kannattaa hakea mieluummin vaikka raviradalta, Lindholm neuvoo.

Esteenä kuukausisäästämisen aloittamiselle voi olla kokemus säännöllisten menojen paljoudesta.

– Useissa tapauksissa voimme auttaa järjestelemällä olemassa olevan asuntolainan maksut niin, että säästäminen lainanlyhennyksen rinnalla mahdollistuu. Se tarkoittaa tyypillisesti, että laina-aikaa vähän pidennetään, mutta aiemmin kokonaan lainanhoitoon mennyt kuukausimaksu pysyy ennallaan ja sisältää myös säästämisen.

Useissa tapauksissa voimme auttaa järjestelemällä olemassa olevan asuntolainan maksut niin, että säästäminen lainanlyhennyksen rinnalla mahdollistuu. 

Onko lainaa ylipäätään tarpeen kutsua asuntolainaksi, jos se on käytännössä samaan aikaan sijoituslaina?

–  Jos alun perin asunnon ostoa varten otettua lainaa järjestelemällä mahdollistetaan asumisen lisäksi pitkäaikainen säästäminen, niin kyllähän lainan voi mieltää erilaiseksi, Lindholm vastaa.

Lainalla äkkilähtö vaurastumiseen

Kolmantena keinona asiakkaan vaurastumisen apuna Lindholm mainitsee sijoituslainan. Sitä voidaan lyhentää asuntolainan rinnalla tai se voi olla kertalyhenteinen.

– Sijoituslaina mitoitetaan tietenkin omaan maksukykyyn. Sitä voi ajatella äkkilähtönä vaurastumiseen, koska alkupanoksen saa silloin suuremmaksi. Se ei sovi kaikille, koska lainarahalla sijoittaminen sisältää aina suuremman riskin. Sijoituslaina voi sopia tilanteeseen, jossa asuntovarallisuutta on jo kertynyt, mutta säästöjä ei.

Sijoituslainaa voi ajatella äkkilähtönä vaurastumiseen, koska alkupanoksen saa silloin suuremmaksi. Sijoituslaina voi sopia tilanteeseen, jossa asuntovarallisuutta on jo kertynyt, mutta säästöjä ei.

Myös neljäs työkalu Lindholmin pakissa liittyy lainoihin. Kun ihmisellä on jo paljon lainoja, niitä voidaan yhdistellä selkeämmäksi kokonaisuudeksi.

– Laina-aikaa pidentämällä ja korkotasoa laskemalla pystytään säästämään jo lainanlyhennyksen aikana. Tätä tapaa käytetään muissa Pohjoismaissa hyvin paljon. Sijoitusajan pidentyessä korkoa korolle –vaikutus kasvaa verrattuna siihen, että sijoittamisen aloittaisi vasta kun lainat on maksettu pois, hän sanoo.

Sijoitusajan pidentyessä korkoa korolle –vaikutus kasvaa verrattuna siihen, että sijoittamisen aloittaisi vasta kun lainat on maksettu pois.

Viides keino onkin ensimmäinen; vaurastuminen kannattaa aloittaa suunnitelmalla. Aktia on tänä keväänä laatinut nykyisille ja tuleville asiakkailleen vaurastumissuunnitelmia.

– Palaute kokeilusta on ollut hyvää. Tavoite on, että suunnitelman läpivalaisulla ihmiset itse oivaltavat oman taloutensa mahdollisuudet. Niitä on usein merkittävästi odotettua enemmän.

Viisi tapaa, joilla pankki voi tukea vaurastumistasi

  1. Aloittamisessa auttaminen
  2. Asuntolainan järjestely
  3. Sijoituslaina
  4. Lainojen yhdistely
  5. Vaurastumissuunnitelma

Varaa aika etätapaamiseen

Teksti Juha Peltonen