Siirry sisältöön Siirry chattiin
Elämä voi yllättää. Miten sinä olet varautunut taloudellisesti?

Elämä voi yllättää. Miten sinä olet varautunut taloudellisesti?

Tiistai 4. toukokuuta 2021 Blogit ja artikkelit

Viime aikoina suomalaiset ovat selvästi heränneet siihen, että elämä saattaa muuttua yllättäen. Henkilövakuutusten kysyntä on tämän ja viime vuoden aikana kääntynyt voimakkaaseen kasvuun. Perinteisesti olemme olleet tarkkoja koti- ja ajoneuvovakuutuksistamme, mutta suurissa elämää mullistavissa asioissa tilanne on ollut toinen.

Suomen moneen muuhun maahan verrattuna hyvä sosiaaliturva on saanut meidät luottamaan siihen, että jos jotain vakavaa sattuu, saamme sitä kautta taloudellista tukea. Mutta kuinka pitkälle sosiaaliturva oikeastaan riittää? Mitkä ovat vakavan sairastumisen ja työkyvyttömyyden taloudelliset seuraukset? Pärjääkö perhe taloudellisesti ilman toista vanhempaa?

Aktia Henkivakuutuksen yksikönpäällikkö Ulrika Lundqvist ja myynti- ja kehitysjohtaja Sam Olin painottavat henkilövakuutusten merkitystä ja sitä, että jokaisen tulisi miettiä ajoissa millaista turvaa itselleen ja perheelleen tarvitsee. Aktia haluaa auttaa asiakkaitaan katsomaan talouttaan kokonaisuutena, ja tähän kuuluu myös sen turvaaminen odottamattomissakin tilanteissa.

– Yleisesti ottaen meillä on Suomessa aika hyvä sosiaaliturva ja eläkejärjestelmä. Mutta mitä vaikutusta on esimerkiksi sillä, että lapsia syntyy aiempaa vähemmän? Totuus on, että suomalaisten täytyy alkaa itse ottaa enemmän vastuuta oman taloudellisen tilanteensa turvaamisesta, Sam Olin painottaa.

Totuus on, että suomalaisten täytyy alkaa itse ottaa enemmän vastuuta oman taloudellisen tilanteensa turvaamisesta.

Tilastollisesti katsottuna perheen tulot puolittuvat, jos toinen vanhemmista sairastuu vakavasti tai kuolee. Tämä tarkoittaa Ulrika Lundqvistin mukaan sitä, että jopa 40 prosenttia suomalaisista joutuisi sairastumisen tai kuolemantapauksen aiheuttaman ansiomenetyksen seurauksena muuttamaan nykyisestä kodistaan.

– Haluamme Aktiassa toimia vastuullisesti asiakkaitamme kohtaan. Autamme heitä kasvattamaan varallisuuttaan, mutta haluamme myös tukea heitä siinä, miten he varautuvat vaikeisiin tilanteisiin. Ikävistä asioista ei usein haluttaisi edes puhua, mutta myös niihin voi ja kannattaa varautua, Ulrika Lundqvist toteaa.

Tyypillinen tilanne on Ulrika Lundqvistin ja Sam Olinin (kuvassa) mukaan sellainen, jossa äkillisen kuolemantapauksen jälkeen kuolinpesällä ei ole riittävää taloudellista puskuria.


– Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa siihen, että perikunnalta menevät talot ja tilukset. Haluamme tietysti kiinnittää asiakkaidemme huomion riskeihin, mutta ennen kaikkea siihen, että tällaiset tilanteet voi välttää, Ulrika Lundqvist painottaa.

Aivan kuten huolehdimme auton, kotieläinten ja irtaimistomme vakuutuksista, meidän pitäisi huolehtia myös itsemme ja perheemme vakuuttamisesta.

– Suomalaisille on tyypillistä, että omistetaan seiniä. Jos kaikki varallisuus on lukittuna kiinteään omaisuuteen, kuten taloon ja kesäpaikkaan, olisi hyvä olla joku suunnitelma, miten perilliset voivat hoitaa perintöveron maksamisen. Meillä on myös vastuu lapsiamme ja vanhempiamme kohtaan, jotka ehkä ovat asuntolainojemme takaajia, Sam Olin muistuttaa.

– Aivan kuten huolehdimme auton, kotieläinten ja irtaimistomme vakuutuksista, meidän pitäisi huolehtia myös itsemme ja perheemme vakuuttamisesta, hän lisää.

Aktian myynti- ja kehityspäällikkö Sam Olin sekä yksikönpäällikkö Ulrika Lundqvist suosittelevat kaikille omien ja perheen vakuutustarpeiden läpikäymistä.

Turvaa eri tilanteisiin

Sam Olin painottaa, että henkivakuutus on vakuutuksista tärkein, vaikka monet eivät tätä tule ajatelleeksi. Hän muistuttaa, että usein kuolemantapauksessa käy niin, että perheen toinen palkka jää pois. Menot kuitenkin harvemmin pienenevät. Henkivakuutuksesta saatava korvaus auttaa perhettä sopeutumaan uudessa tilanteessa ja esimerkiksi maksamaan asuntovelan pois.

Myös sairastuminen voi olla taloudellinen riski. Työnantaja maksaa sairaslomalla palkkaa vain määrätyn ajan. Sairauden pitkittyessä tämän yli, työntekijä on oikeutettu Kelan sairauspäivärahaan, joka on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin työnantajan maksama palkka.

Henkivakuutus on vakuutuksista tärkein, vaikka monet eivät tätä tule ajatelleeksi

– Ja jos sairausloman jälkeen et enää pystykään palamaan töihin, vaan sinut todetaan pysyvästi työkyvyttömäksi, olet oikeutettu työeläkeyhtiön maksamaan työkyvyttömyyseläkkeeseen, joka sekin on huomattavasti pienempi kuin palkkasi. Tätä ansionmenetystä on mahdollista paikata työkyvyttömyysvakuutuksella, Ulrika Lundqvist sanoo.

Vakuutus vakavan sairauden varalta taas antaa lisäturvaa tiettyjen vakavien sairauksien yhteydessä. Tällaisia ovat mm. syöpä, aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai sydäninfarkti. Vakuutus kattaa Sam Olinin mukaan myös toimenpiteitä, kuten avosydänleikkaus, suuri elinsiirto tai munuaisten vajaatoiminta, joka edellyttää dialyysihoitoa.

– Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämänsä aikana. Eikä sairastuminen katso tulotasoa. Vakuutuksesta vakavan sairauden varalta on hyötyä meille jokaiselle, Sam Olin muistuttaa.

Suomalaiset ovat alivakuutettuja

Henkilövakuutusten suhteen suomalaiset ovat Ulrika Lundqvistin ja Sam Olinin mukaan selvästi alivakuutettuja.

– Ihmiset laskevat yksinkertaisesti sen varaan, että järjestelmä kyllä huolehtii heistä. On myös inhimillistä ajatella, ettei omalle kohdalle satu mitään, Sam Olin pohtii.

Henkilövakuutusten suhteen suomalaiset ovat Ulrika Lundqvistin ja Sam Olinin mukaan selvästi alivakuutettuja.

– Tilastollisesti ihmiset kuitenkin kuolevat sairauksiin, eivät tapaturmiin. Ja tavallista on, että ei ole mietitty kuinka kauan työnantaja maksaa palkkaa sairasajalta. Olisi hyvä turvata se ansiotulotaso, johon on tottunut, Ulrika Lundqvist suosittelee.

– Ja yrittäjän on tärkeää miettiä näitä asioita paitsi omalta osaltaan, myös työntekijöidensä osalta, Ulrika Lundqvist lisää.

Sam Olin käyttää itseään esimerkkinä.

– Joitakin vuosia sitten minulla itselläni ei ollut henkivakuutusta, vaikka minulla on kolme lasta – koiramme oli toki vakuutettu niin sairaskulujen kuin kuolemantapauksen varalta. Tämä on aika tavallista. Onneksi nämä asiat ovat nyt kunnossa, kiitokset siitä työkavereilleni, hän nauraa.

Ulrika Lundqvist pitää henkivakuutusta todella tärkeänä asiana itselleen ja painottaa, että ei koskaan sanoisi vakuutustaan irti.

– Olen ollut töissä vakuutusalalla 20 vuotta, joten voidaan kyllä sanoa, että olen tässä asiassa jokseenkin työvammainen. Mutta maksan henkilökohtaiset vakuutusmaksuni oikein mielelläni, koska saan samalla mielenrauhaa, Ulrika Lundqvist toteaa lopuksi.

Tiedätkö nämä?

  1. Mikä vaikutus sillä on perheenne talouteen, jos partnerisi kuolee? Voitko jatkaa asumista nykyisessä asunnossanne?
  2. Kuinka kauan työnantajasi maksaa sinulle palkkaa, jos sairastut?
  3. Kuinka suuri Kelan sairauspäiväraha on sinun tapauksessasi?
  4. Tiesitkö, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä?

Henkilöturvat

Henkivakuutus antaa taloudellista turvaa läheisillesi kuolemantapauksen sattuessa.

Työkyvyttömyysvakuutus paikkaa pidemmän sairauspoissaolon tai pysyvän työkyvyttömyyden seurauksena aiheutuvaa ansionmenetystä.

Vakuutus vakavan sairauden varalta antaa taloudellista turvaa, jos sairastut vakavaan sairauteen.

Lue lisää henkivakuutuksesta ja muista henkilöturvista