Siirry sisältöön Siirry chattiin
Osakasturva auttaa turvaamaan yritystoiminnan jatkuvuuden odottamattomissa tilanteissa

Osakasturva auttaa turvaamaan yritystoiminnan jatkuvuuden odottamattomissa tilanteissa

Perjantai 10. syyskuuta 2021

Jos yrityksessä on kaksi tai useampia osakkaita, saattaa yhden osakkaan yllättävä työkyvyttömyys tai menehtyminen johtaa jopa koko yrityksen toiminnan lamaantumiseen, ellei tilanteeseen ole ennalta varauduttu. Tuomo Suomalainen, johtaja, Aktia yrityspankki ja Suomen Yrittäjäturvan toimitusjohtaja Teemu Lillrank painottavat suunnitelmallista lähestymistä myös yrityksen ja yrittäjän turvaamisessa. 

– Haluamme olla mahdollisimman kokonaisvaltainen kumppani yritysasiakkaillemme, Tuomo Suomalainen korostaa. Olemme tukena yrityksen kaikissa vaiheissa tarjoamassa ratkaisuja eri tarpeisiin, olivat ne sitten kasvuun ja investointeihin tai yrityksen toiminnan ja yrittäjän itsensä turvaamiseen liittyviä. 

– Pankkina näemme myös vastuullisuuden ja arvojemme näkökulmasta tärkeänä periaatteena auttaa asiakkaitamme ajattelemaan aina vähän pidemmälle. 

Tuomon mukaan varsinkin pienissä ja vielä keskisuurissakin yrityksissä yrittäjän tai yrittäjien henkilökohtainen rooli ja panos on aivan keskeinen. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että heti yrityksen alkutaipaleelta lähtien myös yrittäjään ja yrityksen jatkuvuuteen liittyvät asiat olisi valmiiksi mietitty siinäkin tapauksessa, että kaikki ei mene suunnitellusti. 

Teemu Lillrank (vas.) ja Tuomo Suomalainen (oik.) kannustavat yrittäjiä varautumaan odottamattomiinkin tilanteisiin hyvissä ajoin. Osakasturva on heidän mukaansa yritykselle ja sen osakkaille suuri turva pienellä vakuutusmaksulla.

– Osakassopimus on ensimmäinen askel yrityksen jatkuvuuden turvaamiseen odottamattomissa tilanteissa. Osakassopimuksessa määrätään, miten toimitaan, jos esimerkiksi yksi yhtiön osakkaista menehtyy. 

Jos mitään sopimusta ei ole, jäävät menehtyneen osakkaan osakkeet tämän perillisille, ja yhtäkkiä yrityksen asioista voikin olla päättämässä alaikäisen edunvalvoja tai vaikka keskenään riitelevä perikunta.

– Jos mitään sopimusta ei ole, jäävät menehtyneen osakkaan osakkeet tämän perillisille, ja yhtäkkiä yrityksen asioista voikin olla päättämässä alaikäisen edunvalvoja tai vaikka keskenään riitelevä perikunta. Tilanteessa, jossa omistus on jaettu kahden osakkaan kesken 50/50, seurauksena on helposti koko yrityksen päätöksenteon lamaantuminen. 

Tuomon kokemuksen mukaan suurin osa yrityksistä, varsinkaan pienistä, ei kuitenkaan ole edes miettinyt koko asiaa. Siihen herätään vasta, kun jotain ikävää tapahtuu, ja huomataan, että yritys onkin kasvanut ja sen rahallinen arvo on noussut. 

Osakasturva on kaikkien etu

Aktia Henkivakuutuksen asiamiehenä toimivan Suomen Yrittäjäturvan Teemu Lillrank näkee Osakasturvan kokonaisuutena, jossa tulee huomioida kolme asiaa: yrityksen turvaaminen, yrittäjän turvaaminen ja yrittäjän perheen turvaaminen. 

Yrityksen jatkuvuuden varmistaminen lähtee Teemun mukaan osakassopimuksesta, jossa määrätään, että yrityksellä on etuosto-oikeus omiin osakkeisiinsa. Tähän liittyen osakkaille tehdään henkivakuutukset, joissa edunsaajaksi määritellään yritys, joka voi korvauksen avulla lunastaa menehtyneen osakkaan osuuden perikunnalta.

– Näin voidaan turvata muiden osakkaiden omaisuus ja elinkeinon jatkuminen, mutta myös perillisten taloudelllinen tilanne, Teemu Lillrank korostaa. Useinhan perillisinä on alaikäisiä lapsia, joilla ei välttämättä ole muuten resursseja esimerkiksi perintöverojen maksamiseen.

Edut yritykselle

  • Turvaa yrityksen toiminnan jatkumisen
  • Suuri turva pienellä vakuutusmaksulla
  • Yritys saa käteisvaroja osakkeiden lunastamiseen

Edut osakkaille

  • Taloudellinen turva
  • Ei ikäviä yllätyksiä
  • Yrityksen jatko-omistus varmistettu

Aktia Webinar: Osakasturva on yrityksen henkivakuutus – näin varmistat toiminnan jatkuvuuden, jos kaikkein pahin sattuu

Tervetuloa webinaariimme 23.9. kuulemaan, miten yrityksen toiminnan jatkuvuus ja osakkaiden turvaaminen voidaan järjestää kaikkien osapuolien eduksi.
 

Ilmoittaudu alla olevan painikkeen kautta. Ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollista esittää kysymyksiä ennakkoon. Kysymyksiä voi myös esittää koko live-lähetyksen ajan. Lähetämme kaikille ilmoittautuneille tallenteen tilaisuuden jälkeen.

 

Ilmoittaudu webinaariin