Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Markkinoilla on opittu elämään koronan kanssa

Markkinaraati: Markkinoilla on opittu elämään koronan kanssa

Perjantai 26. marraskuuta 2021 Markkinaraati

Uutiset kertovat koronan viidennestä aallosta, ja pitkin syksyä on kiihdytetty inflaatio-odotuksia. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on väläytellyt jo korkojen nousua. Kauppalehden Markkinaraati kehottaa kuitenkin rauhallisuuteen.

”Olemme nähneet pandemiassa jo neljä aaltoa. Kuluttajaluottamuksesta kertoo esimerkiksi leikillinen vessapaperi-indeksi. Vaikka koronauutisointi kiihtyy jälleen, ihmiset luottavat talouteen. Se puolestaan heijastuu markkinoihin ja yrityksiin”, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoi keskustelussa.

Osakekurssit ovat 25–30 prosenttia korkeammalla kuin ennen pandemiaa, ja koronariskejä on jo hinnoiteltu osakkeisiin.

– Sijoittajan katse on jo tulevaisuudessa ja muissa asioissa kuin pandemiassa. Markkinat korjaavat aiemmin vaivannutta komponenttipulaa. Esimerkiksi kun vielä viime vuonna oli pulaa rahtikonteista, nyt leasingfirmat ovat tilanneet niitä runsaasti, Corin totesi.

Lasse Corin ei usko nopeaan korkojen nousuun. Asuntosijoittajan ei tarvitse olla huolissaan.

– Lainoille tehdään niitä myönnettäessä kuuden prosentin stressitesti. Ei korkojen nousu tapahdu niin nopeasti, että asiakkaat eivät ehtisi reagoida. Koronnosto on monimutkainen prosessi, ennen kuin se vaikuttaa lainankorkoihin.

Markkinaraati piti edelleen osakkeita hyvinä sijoituskohteina, sillä parempiakaan vaihtoehtoja ei ole. 

– Asuntosijoittajaa saattaa jollain aikavälillä vaania koronnousu, sillä usein sijoitusasunto on vivutettu lainalla paljon voimakkaammin kuin osakehankinnat, Pörssisäätiön Sari Lounasmeri muistutti.

Kauppalehden ja Aktian yhteistyössä tuottama Markkinaraati-keskustelussa oli mukana myös Säästöpankkiryhmän päästrategi Lippo Suominen.