Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Nousumarkkina on suosinut listautumisia

Markkinaraati: Nousumarkkina on suosinut listautumisia

Perjantai 10. joulukuuta 2021 Markkinaraati

Helsingin pörssiin on listautunut kuluneena vuonna ennätysmäärä yhtiöitä. Ilmiössä nähdään myös paineen purkautumista koronavuoden jälkeen. Puhutaan jopa IPO-ähkystä. Valtaosa listautumisanneista on tuonut niihin osallistuneille pikavoittoja, joista on tullut jo odotusarvo. 

– Listautujien menestys kuvaa yleistä markkinoiden hyvää tilannetta. Riippumatta yhtiökohtaisista tekijöistä paljon rahaa on liikkeellä ja hakee uusia sijoituskohteita. Pitää kuitenkin olla tarkkana, mihin osallistuu, sanoi Kauppalehden Markkinaraati-keskustelussa johtaja Samu Lang Aktiasta.

Yhdysvaltain osakemarkkina on noussut nopeammin kuin Euroopan markkinat. Samu Langin mukaan lyhyellä aikavälillä euro-dollari-kurssi on suurin selittävä tekijä. Pitkällä aikavälillä markkinoiden dynamiikan erilaisuus on kuitenkin ollut merkittävää.

– Toimialarakenne on erilainen Yhdysvalloissa ja Euroopassa, missä pankit ovat merkittävässä roolissa. Yhdysvalloissa puolestaan suuret alustayhtiöt luovat markkinoiden dynamiikan. Suomessa osakemarkkinoita hallitsevat teollisuustoimialat, keskusteluun osallistunut Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman totesi.

Markkinaraati totesi, että inflaatio ei näytä häiritsevän osakkeiden nousumarkkinaa. Lang totesi, että osakemarkkinat tuottavat pitkällä aikavälillä riippumatta inflaatiosta.

– Inflaatiota selittää suurelta osin koronavuoden jälkeinen kysyntähyppy, mikä on luonut painetta hintojen nousuun. Komponentti- ja konttipula ovat nostaneet hintoja ja kiihdyttäneet inflaatiota. Mutta nekin ovat jo helpottamassa, mikä vähentää osaltaan lyhytaikaisia inflaatiopaineita, Samu Lang totesi

Kauppalehden ja Aktian yhteistyössä tuottamassa vuoden viimeisessä Markkinaraati-keskustelussa oli Langin ja Snellmanin lisäksi mukana myös sijoittaja, tietokirjailija Merja Mähkä. Seuraava Markkinaraati lähetetään perjantaina 21.1.2022.