Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Jenkkien keskuspankki on myöhässä, toimet voivat olla aggressiivisia

Markkinaraati: Jenkkien keskuspankki on myöhässä, toimet voivat olla aggressiivisia

Perjantai 28. tammikuuta 2022 Markkinaraati

Osakemarkkinoilla rytinää on jatkunut jo viikon. Sijoittajien hermostuneisuus on painanut osakeindeksejä alas niin Suomessa kuin maailmallakin. Myös Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pääjohtajan Jerome Powellin lausunnot tulevasta ohjauskoron nostotahdista on tuonut epävarmuutta osakemarkkinoille.

– Fedin olisi pitänyt reagoida paljon aikaisemmin. Nyt se on myöhässä ja toimet voivat olla markkinoiden näkökulmasta aggressiivisia. En kuitenkaan usko 50 prosentin laskuun kokonaismarkkinassa. Se edellyttäisi radikaalia heikentymistä yritysten tuloskehityksessä, Aktian salkunhoitaja Patrik Moring totesi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Keskusteluun osallistunut Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén arvioi, että pahimmillaan Fedin toimet saattavat hidastaa talouskasvua, mikä heijastuisi yritysten tuloskasvuun sekä edelleen osakkeiden arvostuksiin. Hänkään ei usko niin rajuun laskuun kuin varainhoitotalo GMO:n perustaja Jeremy Grantham ennusti viime perjantaina.

Markkinaraati, jossa Moringin ja Vilénin lisäksi oli myös Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri, totesi, että makrolukuja tärkeämpää on katsoa yksittäisten yhtiöiden osakkeita. Raati varoitti sijoittajia paniikkipäätöksistä.

– Markkinoiden isot liikkeet luovat väistämättä myös oston paikkoja. Kyllähän osakemarkkina kuitenkin pitkällä aika välillä on nouseva. Ei varmaan nähdä enää 30–40 prosentin nousuja, mutta 5–8 prosentin vuosituottoa voi osakemarkkinoilta hyvinkin saada. Nyt nähdään paluuta arvo-osakkeisiin, Moring kiteytti.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.