Siirry sisältöön Siirry chattiin
Finnair Visa -sovelluksen aktivoinnissa käytettävä kertakäyttöinen vahvistuskoodi ei tällä hetkellä saavu asiakkaille.

Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Kiihtyvä inflaatio syö pankkitilillä makaavaa varallisuutta

Markkinaraati: Kiihtyvä inflaatio syö pankkitilillä makaavaa varallisuutta

Perjantai 4. helmikuuta 2022 Markkinaraati

Sijoittajien keskuudessa keskustellaan siitä, minkälaista jälkeä kiihtyvä inflaatio saa aikaan osakemarkkinoilla. Markkinat ovat hinnoitelleet Fedin tulevia koronnostoja jo tälle vuodelle ja tuleville vuosille. 

Sijoittajat ovat alkaneet ennakoida jo viime vuonna nousevaa inflaatiota. Esimerkiksi Aktian allokaatiojohtaja Tommi Tähtinen kertoi jo joulukuussa Aktian allokaatiomuutoksista: ”Kasvaneen epävarmuuden vuoksi Aktia on muuttanut allokaatiota defensiivisempään suuntaan. Euroopassa osakepainoa on vähennetty ja USA:ssa nostettu. USA on epävarmassa tilanteessa parempi.”

Kauppalehden ja Aktian tuottamassa Markkinaraadissa keskusteltiin inflaatiosta osakesijoittajan ja kotitalouksien näkökulmasta. Keskustelussa olivat mukana Varman toimitusjohtaja Risto Murto, Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman sekä Kauppalehden pörssitoimituksen päällikkö Ninni Myllyoja.

Risto Murto muistutti, että Yhdysvalloissa inflaatio on laaja-alaista. Euroopassa inflaatiota ajaa nimenomaan energian hinta. Se saattaa vielä kokea piikin, mikäli Ukrainan tilanne kärjistyy. Euroopassa inflaatio ei ole vielä muuttunut palkkainflaatioksi.

– Suomessa kahden prosentin palkankorotustaso ennustaa inflaatiosta lyhytaikaista. Yhdysvaltain keskuspankki hillitsee osaltaan inflaatiota nostamalla ohjauskorkoa ja tappaa siten talouskasvua, Risto Murto sanoi.

Markkinaraati piti huonona vaihtoehtona rahojen pitämistä pankkitileillä. Silloin 5–7 prosentin inflaatio syö varmuudella talletusten arvoa.

– Nyt nähty lasku osakemarkkinoilla on indeksitasoista. Nekin nousevat aikaa myöten uudelleen. Nyt on kuitenkin siirryttävä sijoitusstrategiassa osakepoimintoihin. Hyvin johdetut yritykset ovat parempi turvasatama varallisuudelle kuin esimerkiksi passiivinen kulta, Victor Snellman sanoi.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.