Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Markkinaraati: Sähkön hinnan nousu ei pysäytä talouskasvua

Markkinaraati: Sähkön hinnan nousu ei pysäytä talouskasvua

Perjantai 11. helmikuuta 2022 Markkinaraati

Energian hinta on noussut viime syksystä lähtien. Se on näkynyt suoraan sähkön kallistumisena niin kuluttajien kuin teollisuudenkin sähkölaskuissa. Välillisesti kallistunut sähkö vaikuttaa käytännössä monissa tuotteissa, sillä valmistuksessa tarvitaan sähköä.

”Koko talouden näkökulmasta ei voida kuitenkaan puhua kriisistä, vaikka suurilla sähkönkuluttajilla vaikutukset voivat olla merkittäviäkin. Talouskasvu Euroopassa kuitenkin jatkuu. Inflaation nousu toki hidastaa sitä”, Aktian pääekonomisti Lasse Corin totesi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Sähkön hintakehitys on nykyisellään vaikeasti ennustettavaa. Siihen vaikuttaa osaltaan myös tuulivoima.

”Kun tuulee, saamme edullista pohjoismaista uusiutuvaa energiaa. Kun ei tuule, joudumme ostamaan kallista sähköä Saksasta. Siellä sähkön hinnan kallistumiseen vaikuttavat ydinvoiman alasajo sekä päästökauppa, jonka ehdot ovat liian tiukat ja käyttämättä jää päästöoikeuksia”, Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen sanoi keskustelussa.

Keskusteluun osallistunut Vattenfall Suomen toimitusjohtaja Elina Kivioja arvioi, että sähkön hinta tuskin ainakaan nousee nykyiseltä tasolta.

”Vaikea ennustaa toisaalta myöskään sähkön nopeaa halpenemista. Hintapaineet kuitenkin hellittävät, kun Olkiluoto 3 valmistuu ja kesää kohden kulutus laskee.”

Energian hintaan vaikuttavat monet tekijät. Muun muassa Ukrainan kriisi voi eskaloituessaan vaikuttaa mahdollisten pakotteiden kautta energiatuotannon tasapainoon. 

Kivioja ei suosittelisi juuri nyt pörssisähköä kuluttajille sen suuren riskin vuoksi. Lasse Corin muistutti, että riippuu täysin siitä, kuinka riippuvainen kunkin asumismuoto on sähkön hinnasta.