Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Taloyhtiöiden kustannukset nousevat, korkoriskiin on mahdollista varautua

Taloyhtiöiden kustannukset nousevat, korkoriskiin on mahdollista varautua

Torstai 10. maaliskuuta 2022 Blogit ja artikkelit Yritysasiakkaat

Asumisen kallistumiselle ei tunnu tulevan loppua. Ylläpitokustannuksissa ja remonttien hinnoissa nousu on ollut jyrkkää. Viime aikoina myös koronnostojen todennäköisyys on kasvanut, mikä näkyisi nopeasti myös vastikkeiden korotuspaineena taloyhtiöissä. Aktian pääekonomisti Lasse Corin näkee, että taloyhtiöiden kustannuksiin vaikuttavat lähivuosina nämä kolme pääteemaa. Näistä korkoriskiin on mahdollista vaikuttaa lainan korkosuojauksella.


1. Kiinteistöjen ylläpitokustannukset ovat nousseet

Erityisen voimakkaassa nousussa on ollut energian hinta, etenkin sähkön hinta. Mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana kustannukset ovat nousseet oikeastaan kaikilla osa-alueilla, ja voimakasta nousua on nähty myös esimerkiksi erilaisissa korjauskuluissa ja jätehuollossa sekä vakuutusten hinnoissa.

2. Remonttien hinnat ovat nousseet

Raaka-aineiden hintojen nousu maailmanmarkkinoilla on heijastunut myös suomalaisiin kerrostaloasujiin. Erilaisten rakentamisen raaka-aineiden kallistuminen näkyy suoraan remonttikustannuksissa. Myös rakennusmateriaalien saatavuusongelmat ovat vaikeuttaneet remonttien suunnittelua ja aiheuttaneet viivästyksiä ja kasvattaneet kuluja taloyhtiöissä.


3. Koronnostojen todennäköisyys on kasvanut

Hintojen nousu on kiihdyttänyt myös inflaatiokeskustelua. Yhdysvalloissa tälle vuodelle odotetaan jo koronnostoja, ja myös euroalueella koronnostojen todennäköisyys on kasvanut.

Suomelle on tyypillistä, että korkotason nousu näkyy nopeasti velallisten kukkarossa. Meillä lainat sidotaan lähes poikkeuksetta lyhyisiin korkoihin, esimerkiksi 6 tai 12 kuukauden Euriboriin, jolloin muutokset koroissa siirtyvät suhteellisen nopeasti lainanottajan korkokuluihin.


Kerromme mielellämme lisää

Aktia tarjoaa nyt korkosuojausmahdollisuutta myös taloyhtiöille niin uusiin kuin vanhoihin lainoihin. Siinä missä moniin muihin kuluihin ei juuri voi itse vaikuttaa, korkosuojauksella on mahdollista rajata mahdollisen koronnousun vaikutukset. Taloyhtiölainaan liitettävä korkosuojaus on tehokas turva korkojen noususta aiheutuvaa rahoitusvastikkeiden nousua vastaan. Suojaus tekee lainanhoitokuluista ennustettavia ja helpottaa taloyhtiön talouden suunnittelua ja budjetointia. Kerromme mielellämme lisää. Voit olla meihin taloyhtiölainoihin liittyvissä asioissa sähköpostitse yhteydessä osoitteella [email protected]

Korkosuojatun taloyhtiölainan korko muodostuu kiinnitetystä viitekorosta ja lainalle sovitusta marginaalista. Viitekorkoa ei voi muuttaa suojauksen voimassaoloaikana. Korkosuojauksen purkaminen on mahdollista vain lainan takaisinmaksun yhteydessä. Suojauksen purkamisesta ei veloiteta erillistä maksua, mikäli laina maksetaan ennenaikaisesti takaisin osakaslyhennysten vuoksi.