Siirry sisältöön Siirry chattiin
Tunnistautuminen Aktian verkkopankkiin muiden pankin tunnuksilla, tunnistautuminen Aktian lomakkeille ja hakemuksille sekä Aktia Wallet -sovelluksen rekisteröinti eivät tällä hetkellä toimi.  Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.
Joka viides työikäinen sairastuu vakavasti – turvaa se mitä arvostat eniten

Joka viides työikäinen sairastuu vakavasti – turvaa se mitä arvostat eniten

Perjantai 1. huhtikuuta 2022 Blogit ja artikkelit

Joka viides työikäinen suomalainen sairastuu vakavasti. Vakavan sairauden turva auttaa selviämään arjessa, jos tulosi pienenevät pitkän sairauspoissaolon seurauksena. Vakuutuksesta maksetaan jopa 100 000 euron verovapaa kertakorvaus, jonka voit vapaasti käyttää haluamallasi tavalla. 

Laske hinta ja osta vakuutus

Vakavan sairauden turva täydentää usein henkivakuutusta. Lisäturvalla halutaan varautua perheen normaalin elämän jatkamiseen myös sairauden aikana, tai mahdollistaa pääsy hyödyntämään uusimpia hoitomuotoja ja lääkkeitä.

– Suurelle osalle ensisijainen tavoite on varmistaa, että pystyy hakeutumaan yksityiseen hoitoon, jos vakava sairaus iskee, Aktian myynti- ja kehitysjohtaja Sam Olin sanoo.

Suurelle osalle ensisijainen tavoite on varmistaa, että pystyy hakeutumaan yksityiseen hoitoon, jos vakava sairaus iskee.

Vakavan sairauden turvaa otettaessa asiakas saa valita haluamansa korvaussumman 20 000 euron ja sadan tuhannen euron väliltä. Asiakas voi itse päättää, miten korvauksen käyttää.

– Usein halutaan varmistaa, että takataskussa on ainakin vuoden nettopalkka sen varalta, että tulotaso yhtäkkiä puolittuu. Sillä tavalla voi varmistaa, että esimerkiksi lasten harrastukset voivat jatkua, vaikka vanhempi sairastuisi, Olin sanoo.

Hänen mukaansa nyrkkisääntönä voi pitää, että kokonaiskorvauksen sopiva taso on juuri vuoden nettopalkkaa vastaava summa.

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään

Veroton korvaus maksetaan, jos vakuutetulla todetaan jokin ennalta määritelty sairaus, kuten syöpä, sydän- tai aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai dialyysihoitoa vaativa munuaisten pysyvä vajaatoiminta. Lisäksi vakuutuksella voi kattaa joukon lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten avoimen sydänleikkauksen tai suuren elinsiirron.

Aivoverenvuodon saa vuosittain noin 1800 suomalaista ja aivoinfarktin kymmenkertainen määrä. Vakuutus kattaa myös sepelvaltimotaudin, jonka riskiryhmän kuuluu joka kahdeksas suomalainen.

Yleisin vakava sairaus on syöpä, johon sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa joka kolmas suomalainen, vuosittain noin 30 000 ihmistä. Lähes kaksi kolmesta kuitenkin paranee.

– Syövän hoito on maailmalla yksi nopeimmin kehittyviä lääketieteen aloja, erityisesti lääkepuolella, syöpäsairaala Docratesin johtava ylilääkäri Juha Kononen sanoo. Julkisen sektorin terveydenhuollossa uusien lääkkeiden käyttöönotossa voi olla jopa yli vuoden viive. Yksityinen syöpäsairaala sen sijaan pystyy hyödyntämään uusimpia lääkehoitoja.

– Julkissektorilla sairaalassa annettavien lääkkeiden käyttöönotto tapahtuu sairaanhoitopiireittäin, eli siinä on alueellisia eroja. Yksityisen sektorin kautta tällaiset erot ja viiveet pystytään ohittamaan. Voimme hyödyntää kaikkein uusimpia lääkehoitoja, jotka lääkeviranomaiset Euroopassa tai Yhdysvalloissa ovat hyväksyneet, ja erikoisluvilla sellaisiakin lääkkeitä, jotka eivät ole vielä ehtineet saada myyntilupaa, Kononen kertoo.


Operatiivinen johtaja Anu Koskenvuo (vas.), johtava ylilääkäri Juha Kononen (kesk.), myynti- ja kehitysjohtaja Sam Olin (oik.)

Nopea ja kattava diagnostiikka on tärkeää

Kun syöpä ensimmäisen kerran todetaan, viiveetön ja tarkka diagnostiikka on tärkeää, jotta vaikuttava hoito päästään aloittamaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla miesten eturauhassyövän diagnostiikka saattaa kestää julkisella sektorilla kuukausia.

– Vakuutuksen avulla tätä voi vauhdittaa, eli saada diagnostiikan ja hoidon suunnittelun nopeasti eteenpäin, Kononen sanoo.

Vakuutuksen avulla voi saada diagnostiikan ja hoidon suunnittelun nopeasti eteenpäin.

Yksityisen syöpähoidon hinta riippuu potilaan syöpätyypistä ja diagnoosista. Viiveettömän ja kattavan diagnosoinnin kustannus on neljästä kymmeneen tuhanteen euroa, hoitojen hinnat tyypillisesti 15 000 – 60 000 euroa. Vakavan sairauden turvan pieninkin korvaussumma riittää siis yksilölliseen diagnostiikkaan.

– Meillä on useita potilaita, jotka tulevat tekemään diagnostiikkavaiheen meille, ja siirtyvät mahdollisuuksien mukaan julkiselle sektorille, jos sieltä on saatavissa hyvää ja laadukasta hoitoa, niin kuin monesti on. Syöpähoitojen onnistumiseksi on tärkeää, että niitä edeltävät sairaustilanteen kannalta tarkoituksenmukaiset ja yksilölliset tutkimukset, johtava ylilääkäri sanoo.

Diagnostiikassa on hänen mukaansa eroja julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä.

– Meillä on hyödynnetty geenitutkimuksia jo yli viisi vuotta, mutta esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä niiden laajempi hyödyntäminen aloitetaan vasta tänä vuonna. Syövän käyttäytymistä määrittää enemmän se, millaiset geenimuutokset syövässä on kuin se, missä elimessä syöpä ilmenee. Geenitutkimuksella pystytään yhä useammin määrittämään potilaille parhaiten sopiva lääkehoito, Kononen toteaa.

Viiveettömän ja kattavan diagnosoinnin kustannus on neljästä kymmeneen tuhanteen euroa, hoitojen hinnat tyypillisesti 15 000 – 60 000 euroa. Vakavan sairauden turvan pieninkin korvaussumma riittää siis yksilölliseen diagnostiikkaan.

Geenitutkimuksen tekeminen potilaalle maksaa tyypillisesti 1500 – 5000 euroa. Myös hoitomenetelmissä voi olla eroja. Syöpäsairaala Docrates antaa esimerkiksi eturauhassyövässä sellaisia sädehoitoja, joista Pohjoismaissa vain harvoilla on runsaasti kokemusta.

– Etenkin radio-isotooppihoitojen sekä kohdennettujen sädehoitojen toteuttamisessa osaamisemme on maailman johtavien syöpäsairaaloiden tasolla, johtava ylilääkäri Juha Kononen sanoo.

Korvauksen käytöstä voi päättää itse

Vakavan sairauden turva eroaa tapaturma- ja sairauskuluvakuutuksista siinä, että sairauden toteamisen jälkeen ennalta sovittu verovapaa kertakorvaus maksetaan asiakkaalle, eikä sen käyttötarkoitusta kysellä. Mitään kuitteja tai kuluselvityksiä ei siis tarvita.

– Siinä mielessä tuote eroaa perinteisestä sairauskuluvakuutuksesta, että kuitteja ja yksittäisiä toimenpideselvityksiä ei kysellä. Rahan voi käyttää vaikka lomamatkaan, yllättäviin kustannuksiin tai yksityiseen hoitoon pääsyyn, Aktian operatiivinen johtaja Anu Koskenvuo sanoo.

Kuitteja ja yksittäisiä toimenpideselvityksiä ei kysellä. Rahan voi käyttää vaikka lomamatkaan, yllättäviin kustannuksiin tai yksityiseen hoitoon pääsyyn.

Usein vakavan sairauden turvalla halutaan varmistaa oman tai puolison kanssa yhteisen asuntolainan takaisinmaksun jatkuminen. Tavoitteena voi olla myös, että vakavan sairauden kohdatessa perhe voi viettää yhteistä aikaa.

– Se mahdollistaa puolisolle ottaa työstään palkatonta vapaata ja jäädä sairauden ajaksi toisen puolison kanssa kotiin. Vakuutuksen avulla voi siis keskittyä paranemiseen, eikä tarvitse huolehtia, riittääkö Kelan sairauspäiväraha omiin tai perheen menoihin, Koskenvuo toteaa.

Turvan maksutahdin voi valita. Yleensä sitä maksetaan kuukausittain, jolloin kustannus on muutaman kympin luokkaa. Halutessaan asiakas voi maksaa turvasta myös vuosimaksua tai jotakin näiden väliltä.

Tuotteen hintaan vaikuttavat asiakkaan ikä ja valittu korvaussumma. Tupakkatuotteiden käyttö hieman korottaa hintaa, mutta ei sulje pois mahdollisuutta ottaa turvaa käyttöön. Vakavan sairauden turvaa voivat hakea kaikki Suomessa asuvat ikähaarukassa 15–60 vuotta. Lue lisää vakuutuksesta

Laske hinta ja osta vakuutus 

Vakuutuksen myöntää Aktia Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä Aktia Pankki Oyj toimii. Tutustu huolellisesti vakuutuksen tuotetietoihin ja vakuutusehtoihin.