Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Rakennusalan vaikeudet ovat alkaneet jo ennen Ukrainan sotaa

Markkinaraati: Rakennusalan vaikeudet ovat alkaneet jo ennen Ukrainan sotaa

Perjantai 1. huhtikuuta 2022 Markkinaraati

Rakennusyhtiöiden osakkeet ovat laskeneet viime aikoina rajusti. Monien isojen yhtiöiden osakkeet ovat halventuneet 20–25 prosenttia. Taustalla on toki myös yleistä viimeaikaista osakemarkkinan laskua.

– Ei kaikki lasku ole Venäjän kriisin aiheuttamaa. Muun muassa alaskirjauksia sisältävää Venäjä-riskiä on hinnoiteltu osakkeisiin jo pidemmästä matkasta. Lisäksi rakennusyhtiöiden osakkeissa näkyvät kustannusten noususta johtuvat tulosheikennykset. Rakentaminen on syklinen ala, joka vaatii sijoittajalta vatsahappoja, Aktian yrityspankkitoiminnasta vastaava johtaja Anu Vainio sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Ohjelmassa, jossa olivat Vainion lisäksi myös YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen ja EK:n pääekonomisti Sami Pakarinen, keskusteltiin rakennusalan tilanteesta Ukrainan sodan aiheuttaman materiaalipulan ja kysyntämuutosten valossa. Markkinaraati arvioi, ettei sota vaikuta vielä asuntojen kysyntään tai rakennushankkeiden toteutumiseen suoraan.

– Kyllä ihmisillä on edelleen samat asumisen perustarpeet kuin ennen sotaakin. Perhekoon muutokset ja kaupungistuminen lisäävät asuntojen kysyntää ainakin kasvukeskuksissa. Toinen tilanne voi olla asuntosijoittajalla. Markkinoille on tullut paljon vapautuneita vuokra-asuntoja. Asuntosijoittaminen ei ole yhtä tuottoisaa kuin aiemmin, Anu Vainio totesi.

Rakennusteollisuudessa kustannukset ovat nousseet jo vuoden 2021 aikana. YIT:n Markku Moilanen sanoi, että puuta ja terästä tuodaan paljon juuri Venäjältä ja Ukrainasta. Hetkellisesti puun ja teräksen hinta on noussut jopa yli 50 prosenttia.

– Materiaalien osuus rakentamisessa on kuitenkin vain kolmannes ja siitä puun ja teräksen osuus on pieni. Kokonaisuutena rakentamisen kustannukset ovat nousseet noin kymmenen prosenttia. Akuutti materiaalipula ei juuri kosketa käynnissä olevia työmaita, sillä pääosin materiaali on jo työmailla tai tavarantoimittajilla. Tulevat hankkeet ovat toki jo eri asia, Moilanen arvioi.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.