Siirry sisältöön Siirry chattiin
Megatrendit voimissaan sodan varjossa

Megatrendit voimissaan sodan varjossa

Maanantai 11. huhtikuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on valtavan inhimillisen kärsimyksen lisäksi aiheuttanut merkittäviä muutoksia sijoitusmarkkinoilla. Varsinkin moni suomalainen sijoittaja on joutunut pohtimaan kotimaan osakesijoituksiaan uudelleen, sillä vanhan viisauden mukaan maantieteelle emme voi mitään.

Edellä mainitun johdosta varsin monella yhtiöllä on luonnostaan ollut liiketoimintoja Venäjällä ja hyökkäyssodan myötä jokainen näistä yhtiöistä on joutunut arvioimaan näiden liiketoimintojen mielekkyyden uudelleen. Valtaosa yrityksistä onkin vetäytynyt Venäjän markkinoilta vapaaehtoisesti ja ne harvat, jotka siellä vielä pysyvät, tekevät sen pitkin hampain.

Yhteiskunnan paine tekee Venäjän liiketoimintojen hylkäämisestä helppoa, mutta samaan aikaan sijoittajat ja yritysten johto joutuvat väistämättä pohtimaan, mitä tämä tarkoittaa kunkin yhtiön tulevaisuudennäkymien kannalta. Yleisindeksitasolla Helsingin pörssi on tätä kirjoitettaessa kutakuinkin samalla tasolla kuin hyökkäyksen aattona, mikä on mielestäni hieman yllättävää. Yksittäisten osakkeiden tuotot ovat kuitenkin olleet varsin hajautuneita. Markkinoiden voitaneen todeta toimineen kohtuullisen tehokkaasti, sillä Venäjän hyökkäysen jälkeen 24. helmikuuta Helsingin pörssissä heikoiten tuottaneiden osakkeiden joukosta löytyvät suurta Venäjäriskiä kantavat Nokian Renkaat, Fortum ja Olvi.

Kun samaan aikaan sodan kanssa kiihtyvä inflaatio sekä nostaa korkoja, että puristaa useiden yritysten marginaaleja ja taka-alalle jäänyt koronapandemia edelleen sotkee tuotantoketjuja, ovat lähiajan näkymät Q1-tuloskauden alkaessa harvinaisen sumuiset.

Vaikka lyhyen aikavälin näkymät ovatkin sumeat, kannattaa katse pitää horisontissa. Globaalit megatrendit ovat voimissaan ja vaikkapa siirtymä kohti uusiutuvaa ja vähäpäästöistä energiaa vain kiihtyy Euroopan rimpuillessa irti Venäjän fossiilisista energialähteistä. Samaan aikaan esimerkiksi koronapandemian kiihdyttämä digitalisaatiokehitys jatkaa voittokulkuaan ja globaalisti väestö ikääntyy samaa tahtia kuin ennen sodan alkua.

Helsingin pörssi on suurimpien yritysten osalta edelleen hyvin teollisuusvetoinen mutta on hyvä huomata, että suurimpienkin yhtiöiden joukossa ja niiden takaa löytyy useita sijoituskohteita, jotka ovat edellä mainituissa megatrendeissä mukana. Neste, SSAB ja Wärtsilä ovat hyviä esimerkkejä yhtiöistä, jotka ovat mukana viemässä Eurooppaa kohti vähäisempiä päästöjä. QT Group ja vaikkapa Talenom ovat puolestaan hyviä esimerkkejä yhtöistä, jotka omalta osaltaan ovat digitalisoimassa maailmaa ja Revenion silmänpainemittareille riittää edelleen kysyntää väestön ikääntyessä.

Maailma muuttuu ympärillämme, joten silloin tällöin kannattaa ottaa hetki aikaa, kuppi kahvia ja pohtia, pitäisikö oman sijoitussalkun muuttua maailman mukana. 

 

Markkinakatsauksen on kirjoittanut Equity Advisor Mikko Aalto.