Siirry sisältöön Siirry chattiin
Varautumisesta vaurastumiseen – säännöllinen säästäminen auttaa turvaamaan talouttasi

Varautumisesta vaurastumiseen – säännöllinen säästäminen auttaa turvaamaan talouttasi

Perjantai 22. huhtikuuta 2022

Kun talouteen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, on hyvä olla jonkin verran omia säästöjä. Säännöllinen säästäminen on korkosuojauksen ja henkilöturvien ohella yksi hyvä tapa varautua esimerkiksi korkojen nousuun tai yllättäviin taloudellisiin riskeihin.

Ja muista, kun teet säästämisestä tavan, siitä tulee ennen pitkää vaurastumista. Säännöllinen säästäjä säästää myös – ja ennen kaikkea – hyvän päivän varalle.

Jos sinulla ei vielä ole puskurisäästöjä, varaa saman tien aika oman vaurastumissuunnitelman tekemistä varten

Hyvä suunnitelma auttaa tehokkaasti alkuun. Siksi suosittelemme, että jokaisella tulisi olla oma yksilöllinen vaurastumissuunnitelma. Siinä kartoitamme yhdessä kanssasi taloutesi mahdollisuudet ja riskit ja teemme juuri sinulle räätälöidyn tavoitteitasi tukevan suunnitelman taloutesi kehittämiseksi.

Oheisesta painikkeesta pääset suoraan kalenteriin, josta voit valita itsellesi sopivan ajan etätapaamiselle asiantuntijamme kanssa.

Varaa aika 

Kolme ajatusta suunnitelmallisesta säästämisestä ennen tapaamista

1. Säännöllisyys kannattaa – kun koko ajan ostaa, ostaa välillä myös halvalla

Säännöllinen rahastosäästäjä voi hyötyä kurssien heilahtelusta. Kun kurssit notkahtavat, saa samalla summalla enemmän rahasto-osuuksia. Ja kun kurssit taas nousevat, niiden arvo nousee.

2. Korkoa korolle – taikatemppu ja miten se tehdään

Aika on rahastosäästäjän paras ystävä. Jos säästöt on sijoitettu tuottavasti, niille ajan myötä kertyvät tuotot alkavat nekin tuottaa sijoitetun pääoman lisäksi, jolloin säästöjen kasvukäyrästä tuleekin eksponentiaalinen. Korkoa korolle -ilmiötä onkin kutsuttu jopa maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Ainakin se on hyvä syy aloittaa säästäminen mahdollisimman pian.

3. Lentävä lähtö lyhennysvapaalla?

Joissakin tapauksissa osana kokonaisvaltaista pitkän tähtäimen vaurastumissuunnitelmaa voi olla myös lyhennysvapaan hyödyntäminen säästöjen nopeampaan kerryttämiseen etupainotteisesti. Useinhan lyhennysvapaata otetaan heti asunnon ostamisen jälkeen, kun on tarpeen tehdä remonttia, tai esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen pienentäessä tuloja tilapäisesti. Mutta joissain tapauksissa lyhennysvapaamahdollisuutta on perusteltua hyödyntää myös osana suunnitelmallista säästämistä.

Olennaista tässä on huomioida, että lyhennysvapaan käyttö myös kasvattaa luoton kokonaiskustannuksia. Asiaan liittyvät riskit ja hyödyt tulee arvioida yhdessä pankin kanssa suunnitelmaa tehtäessä. Lyhennysvapaa on lainamuutos, joka edellyttää aina erillisen hakemuksen ja pankin hyväksynnän.

Esimerkki lyhennysvapaan hyödyntämisestä osana vaurastumissuunnitelmaa

Jos asuntolainan kuukausittainen lyhennys on 850 euroa, vuoden lyhennysvapaalla on mahdollista saada säästöön 10 200 euron alkupääoma. Tämän jälkeen voidaan päättää, että lainan lyhentämistä jatketaan hieman aiempaa pienemmällä kuukausierällä pidentämällä laina-aikaa vastaavasti muutamalla vuodella. Näin vapautunut rahasumma ohjataan kuukausittain säästettäväksi.

Varaa etätapaaminen

Jokaisen tilanne on yksilöllinen, eikä tässä esitettyjä ratkaisuja voi yhdistää yksittäisen henkilön sijoitustavoitteisiin, taloudelliseen tilanteeseen tai muihin erityistarpeisiin. Kyseessä ei myöskään ole yksilöllinen sijoitussuositus tai -neuvo, eikä kehotus ostaa tai merkitä arvopapereita. Sijoittajan tulee itse arvioida sijoitusten sopivuutta itselleen sekä tarvittaessa hakea asiantuntijaneuvoja. Historiallinen tuottokehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea. Sijoittaja voi menettää osan tai kaikki sijoittamistaan varoista. Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä tutustua avaintietoesitteeseen/avaintietoasiakirjaan. Esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kunkin tuotteen tuotekohtaisilla sivuilla osoitteessa aktia.fi/sijoituskohteet. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.