Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktia Henkivakuutuksen asiakaspalvelu on ruuhkautunut.

Pahoittelemme ruuhkasta aiheutuvaa haittaa.

Yhdysvaltalaisia kuluttajia lyödään vasemmalta ja oikealta

Yhdysvaltalaisia kuluttajia lyödään vasemmalta ja oikealta

Maanantai 23. toukokuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Yhdysvaltojen inflaatio, eli kuluttajahintojen vuosimuutos, on tällä hetkellä yli 8 %. Yhdysvaltalaisten tulot eivät kuitenkaan kasva yhtä nopeasti. Tämä tarkoittaa, että kuluttajien ostovoima heikkenee ja rahaa on vähemmän käytettävissä. Tämä ja muut ongelmat alkavat näkyä Yhdysvaltojen taloudessa. Maailman suurimman talouden kuluttajien haasteet heijastuvat helposti globaaliin talouteen.

Ostovoima heikkenee jo

Kuluttajien reaalitulot, eli tulot, joissa on huomioitu hintojen muutos, laskevat. Reaalitulot ovat itseasiassa laskeneet joka kuukausi viime vuoden kesän jälkeen. Reaalituloja laskee nyt etenkin inflaatio, eli hintojen nousu. Palkankorotukset ovat selvästi pienempiä kuin hintojen nousu. Amerikkalaiset kuluttajat saivat pahimpaan korona-aikaan nauttia poikkeuksellisen voimakkaasta tulojen kasvusta, kun heidän postiluukuistaan tipahteli tukishekkejä jatkuvasti. Nyt he saavat kokea tukishekkijuhlan krapulan, kun ylenpalttinen rahanjakaminen on kiihdyttänyt inflaatiota.

Tavaratalo Targetin tulos konkretisoi ongelmat

Yhdysvaltalainen tavarataloketju Target julkaisi vuoden ensimmäisen kvartaalin tuloksensa viime viikolla. Se ei ollut kaunista luettavaa ja tulos puolittui vuodentakaisesta. Tulosta heikensi niin kulujen kasvu kuin kuluttajien ostohalukkuuden väheneminenkin ja etenkin kodin tarvikkeiden menekki väheni. Tämä kertoo sekä kuluttajien kulutusmahdollisuuksien heikkenemisestä että tavarakysynnän siirtymisestä palveluihin.

Kuluttajien odotukset koronakevättä heikommat

Kuluttajien luottamus Atlantin toisella puolella on vielä melko vakaa. Sodan ja inflaation vaikutukset näkyvät, mutta koronakevään tasoihin on vielä matkaa. Sen sijaan odotukset ovat pudonneet merkittävästi. Kuluttajaluottamusindeksin odotusten taso oli huhtikuussa 77, kun vuonna 2020 oltiin pahimmillaankin vain tasolla 85. Heikkenevät odotukset povaavat myös heikkoa kysyntää.

Uusien asuntolainojen korko ampaissut nousuun

Korko-odotukset ovat nostaneet markkinakorkoja. Kuluttajat saavat tuntea tämän nahoissaan etenkin asuntolainojen kautta. Uusien 30-vuotisten asuntolainojen korko on noussut vuodenvaihteen 3,3 prosentista 5,5 prosenttiin. Uudet asuntolainat ovat siis entistä kalliimpia, joten uutta kotia katselevien pitää joko maksaa korkeampaa korkoa tai miettiä asuntosuunnitelmansa uudelleen. Asuntomarkkinoiden rauhoittuminen vaikuttaa suoraan taloudelliseen aktiviteettiin.

Kuluttaja on talous

Kuluttajilla on valtava merkitys talouden kehitykselle. Yhdysvaltalaisilla kuluttajilla on tämän lisäksi vaikutus muidenkin talouksien kehitykseen. Tästä syystä amerikkalaiskuluttajien ahdinko on vähän kaikkien ongelma.

Markkinakatsauksen on kirjoittanut pääekonomisti Lasse Corin.