Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Aktian nimissä on lähetetty huijausviestejä, joissa ilmoitetaan, että ”sinulla on uusi päivitys”, ja pyydetään kirjautumaan. Linkki ohjaa valesivustolle, joten älä klikkaa linkkiä!

Useat yhtiöt ovat saaneet huijauslaskuja ja laskuissa pyydetään suorittamaan maksamatta jäänyt lasku heti.
Muistutuksena asiakkaillemme, että laskut pitää aina avata ja tarkastaa huolellisesti ennen maksamista, sillä huijauslaskut ovat kehittyneet viime vuosina, ja ne ovat yhä vaikeammin tunnistettavissa.

Lue lisää turvallisesta asioinnista täältä.

 

Kestävä sijoittaminen fokuksessa Monacossa

Kestävä sijoittaminen fokuksessa Monacossa

Maanantai 30. toukokuuta 2022 Blogit ja artikkelit

Osallistuin Monacossa järjestettyyn IMpower Fund Forum-konferenssiin toukokuussa. Kyseessä on iso rahastoaiheinen tapahtuma, johon osallistui tänä vuonna yli 1400 osallistujaa. Osallistujien joukossa oli muun muassa rahastoyhtiöitä, sijoittajia, salkunhoitajia ja oheispalvelutuottajia. Matkan päätarkoitus oli osallistua puhujana paneeliin koskien kestävien joukkolainojen viimeisimpiä kuulumisia ja potentiaalista viherpesun vaaraa.

Forumin lavat oli jaettu yhdeksän eri aiheen kesken, mutta kuinka ollakaan löysin eniten mielenkiintoista kuunneltavaa ”Kestävyys ja impakti” -teeman lavalta. Halusin kuulla, miten kestävien teemojen integrointi sijoitusprosesseihin etenee markkinoilla. Ilahduin kovasti siitä, että kyseisessä salissa oli runsaasti kuulijoita läpi koko tapahtuman. Sijoitusten vihreys, impakti ja kestävyys näyttävät olevan alan toimijoille entistä tärkeämpiä. 

Ehdin keskustella myös kollegojen ja sijoittajien kanssa alkuvuoden vaikeista ja turbulenteista markkinoista. Monet keskustelukumppanini pudistelivat päätään todeten, ettei piilopaikkoja juuri ole löytynyt, ja että perinteisen sijoittajan alkuvuosi on ollut hankala osakkeiden ja korkojen osalta. Sain kuitenkin viitteitä siitä, että nopeasti nousseet korot ovat saaneet sijoittajat lisäämään korkosijoituksiaan, varsinkin Keski-Euroopassa. Korkea inflaatio ja sen kesto puhutti myös laajasti ja tästä oli vaihtelevia näkemyksiä. Itsestäni tuntuu vieläkin siltä, että korkomarkkinat ovat ottaneet aikamoista etunojaa EKP:n koronnostojen, ja varsinkin niiden nopean tahdin, osalta. 

Torstaiaamuna koitti oman paneelimme aika. Paneeliamme moderoi Fabrizio Palmucci, joka on yksi Climate Bonds Iniativen kantavia voimia ja todellinen asiantuntija kestävien lainojen analyysin osalta. Palmucci esitti kysymyksiä meille panelisteille, eli allekirjoittaneen lisäksi kollegoille Aegonilta ja Fidelitylta, ja saimme aikaan varsin hyvää keskustelua aiheesta. Itse toin esiin kysymyksiä, joita sijoittajat ovat meiltä kysyneet, joista päällimmäinen lienee ”joutuuko tuotosta tinkimään sijoittamalla kestäviin joukkolainoihin”? Tähän pystyin vastaamaan selkeästi, että ei joudu. Niin sanottu ”greenium”, eli erotus tavallisten joukkolainojen ja kestävien joukkolainojen välillä on keskimäärin vielä suhteellisen vaatimaton 2-5 korkopistettä kestävien joukkolainojen eduksi, joskin isompiakin eroja löytyy tapauskohtaisesti. Vihreistä sijoituksista saa toistaiseksi suurin piirtein yhtä hyvää tuottoa kuin tavallisista sijoituksista.

Puhuimme myös viherpesun vaaroista, jonka osalta vastuullisuuteen ja kestävyyteen sidotut joukkolainat (Sustainability-linked bonds) nähdään isoimpana ongelmana. Vaikka tämä antaa useammalle toimialalle mahdollisuuden saada vihreää rahoitusta, pidetään kestävien toimien kunnianhimoa näissä yhä puutteellisina. Keskustelimme myös sijoitusten vaikuttavuuden mittaamisesta. Keskustelu loi meille erinomaisen mahdollisuuden nostaa esiin suomalaisen yhteistyökumppanimme Upright Projectin, jonka edustaja oli myös paikalla puhumassa.

Paneelin jälkeen useampi kuulija jäi jatkamaan keskusteluja lavan viereen. Yhteenvetona todettakoon, että vaikka maailmaan ja markkinoiden tämänhetkiset ensisijaiset huolet ovat Ukrainan sota ja inflaatio, näyttää kiinnostus ja kunnianhimo kestävien ja vihreiden sijoitusten suhteen yhä kasvavan kiihtyvää tahtia.

Blogin on kirjoittanut salkunhoitaja Jonne Sandström.