Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Kriisiajat synnyttävät uusia ratkaisuja

Markkinaraati: Kriisiajat synnyttävät uusia ratkaisuja

Perjantai 10. kesäkuuta 2022 Markkinaraati

Pörssiin on listautunut viime vuonna useita yhtiöitä, joiden liiketoiminta perustuu toimialojensa murrokseen ja vihreään siirtymään. Tällaisia ovat muun muassa Kempower, Betolar, EcoUp ja Spinnova. Monen yhtiön osakekurssi on laskenut listautumisen jälkeen. Kauppalehden Markkinaraadissa pohdittiin syitä.

– Viime vuonna inflaatio oli vielä alhaalla ja korkoympäristö oli suotuisa. Ei ollut myöskään Venäjän hyökkäyssotaa. Alkuvuonna markkina on tullut laajasti alas. Pörssiin tulleilla alkuvaiheen yhtiöillä, kuten Spinnova, EcoUp ja Betolar, on mielenkiintoinen idea ja patentti. Sijoittaja joutuu kuitenkin odottamaan pidempään kassavirtaa näistä yhtiöistä, keskusteluun osallistunut Aktian Impakti-rahaston salkunhoitaja Aarni Pursiainen totesi.

Keskustelussa mukana ollut Voima Venturesin toimitusjohtaja Inka Mero sanoi, että kriisiajat synnyttävät uusia ideoita, mutta vihreä siirtymä on pitkän aikavälin peliä.

– Jotkut viime vuonna listautuneet yhtiöt ovat keränneet markkinoilta pääomia, ja nyt ne toteuttavat suunnittelemaansa kasvua.

Kriisiaikana huomio kiinnittyy huoltovarmuuteen sekä energia- ja raaka-aineriippuvuuteen.

– Öljyn hintaan kohdistuu nousupaineita. Ainakaan se ei tule laskemaan, koska öljyä ei haluta ostaa kaikista lähteistä, eikä OPEC ole päässyt tuotantotavoitteisiinsa. Uusille raaka-aineiden kulutusta ja päästöjä vähentäville ratkaisuille sekä uusille energiaratkaisuille on nyt kysyntää. Impakti-sijoittamisen piiriin kuuluvat yhtiöt tarjoavat näitä ratkaisuja, Aktian Pursiainen pohti.

Aktian ja Kauppalehden tarjoamassa Markkinaraadissa oli Pursiaisen ja Meron lisäksi mukana myös Kempowerin talousjohtaja Jukka Kainulainen.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.