Siirry sisältöön Siirry chattiin
Pahin inflaatiopiikki takanapäin?

Pahin inflaatiopiikki takanapäin?

Maanantai 15. elokuuta 2022 Markkinakatsaukset ja sijoitusnäkemykset

Kesän aikana globaalit osakemarkkinat ovat olleet varsinaisessa vuoristoradassa. Kesäkuun voimakas lasku vaihtui heinäkuussa nousuralliin. Heinäkuun vahvan nousun taustalla olivat erityisesti kasvuosakkeet, joita sijoittajat ovat kuluneen vuoden aikana hylkineet nousevien korkojen ympäristössä. Heinäkuun osakemarkkinoiden vahvan kurssinousun taustalla onkin omalta osaltaan maltillistuneet odotukset keskuspankkien koronnostoista. Aiempia ennusteita matalammalle jäävä korkotaso olisi lähtökohtaisesti hyvä uutinen niin osakesijoittajalle kuin asuntovelallisellekin mutta ennen kuin kaivetaan juhlahatut ja -juomat esiin, on syytä pysähtyä pohtimaan, miksi odotukset korkojen noususta ovat maltillistuneet kesän aikana. 

Suurimpana syynä aiempaa maltillisempaan korkokuvaan ovat huolet maailmantalouden kasvun hidastumisesta tai jopa taantumaan vajoamisesta. Edelleen villinä laukkaava inflaatio syö tehokkaasti kuluttajien ostovoimaa ja yhä suurempi osa kuluttajan palkkapussista kuluu välttämättömiin hankintoihin kuten asumiseen, liikkumiseen ja ruokaan. Tämän on moni suomalainenkin huomannut bensapumpulla ja ruokakaupassa sekä saatuaan uudet yhtiövastikelaskut kevään taloyhtiökokouksen jälkeen. Vaikka inflaation osalta kyseessä onkin suurelta osin tarjontapuolen haasteet, ei keskuspankeilla ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa korkoja kysynnän hillitsemiseksi ja tätä kautta inflaation laskemiseksi. 

Taantuman uhasta viestii myös Yhdysvaltojen korkokäyrä, joka kesän aikana kääntynyt laskevaksi eli invertoitunut. Normaalioloissa pidemmistä korkosijoituksista tulisi saada korkeampaa korkoa kuin lyhyistä, sillä pidempiin sijoituksiin liittyy suurempi riski. Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt siten, että esimerkiksi kahden vuoden Yhdysvaltojen valtiolainojen korko on korkeammalla tasolla kuin 10 vuoden korko. Perinteisesti tämä korkokäyrän kääntyminen on ennustanut taantumaa. 

Vaikka korkokuva maalaakin synkähkön ja epävarman kuvan globaalin talouden tilasta, on viime viikkojen uutisvirtaan eksynyt myös valonpilkahduksia. Yhdysvaltoihin syntyi heinäkuussa yli 500 tuhatta uutta työpaikkaa, kun odotuksissa oli vain 250 tuhannen uuden työpaikan tahti. Samoin viimeisimmät inflaatioluvut uudelta mantereelta antoivat ensimmäisiä viitteitä siitä, että pahin inflaatiopiikki saattaisi olla ohitettu. Kuluttajahinnat nousivat Yhdysvalloissa heinäkuussa vuositasolla 8,7 prosenttia kun vielä kesäkuussa nousutahti oli 9,1 prosenttia. Öljy ja energia yleensäkin on keskeinen komponentti inflaatiota laskettaessa. Mikäli öljyn hinta pysyttelee nykyisillä tasoillaan (USD 98), alkaa inflaatio hidastumaan ensi vuoden alkupuolella automaattisesti, koska vuositason vertailussa öljyn hinta ei enää nouse. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että hinnat ovat jääneet korkeammalle tasolle ja kuluttajien ostovoima on heikentynyt, mikäli palkat eivät seuraa perässä. Palkkojen nousu voisi taas entisestään kiihdyttää inflaatiota, joten keskuspankkiireja ja poliitikkoja ei käy tällä hetkellä kateeksi. 

Osakemarkkinat eivät pidä epävarmuudesta ja data markkinoilta on tällä hetkellä harvinaisen ristiriistaista. Epävarmuudessa on kuitenkin se hyvä puoli, että sen vallitessa avautuu usein myös tilaisuuksia ostaa laatuyhtiöitä järkevällä hinnalla. Useat yhtiö ovat tulosjulkistuksen yhteydessä osoittaneet, että laadukkailla tuotteilla on hinnoitteluvoimaa myös kovan inflaation ympäristössä, ja sijoittamisen megatrendit jylläävät edelleen taustalla osakemarkkinoiden pomppiessa lyhyen aikavälin uutisvirran perässä. Aktiivisesti sijoitusteemoja ja yksittäisiä osakkeita poimimalla heikommassakin markkinatilanteessa on mahdollista löytää sijoitushelmiä markkinakohinan seasta. 


Tuoreen markkinakatsauksen on kirjoittanut Equity Advisor Mikko Aalto.