Siirry sisältöön Siirry chattiin
Markkinaraati: Kallis sähkö iskee sähköä käyttäviin pörssiyhtiöihin

Markkinaraati: Kallis sähkö iskee sähköä käyttäviin pörssiyhtiöihin

Perjantai 26. elokuuta 2022 Markkinaraati

Sähkön hinta on jo kallistunut Venäjän helmikuussa aloittaman sodan seurauksena. Talvea kohti sähkön hinnan arvioidaan edelleen nousevan, mikä iskee paitsi kotitalouksiin, myös energiaintensiivisiin yrityksiin. Markkinat hinnoittelevat jo edessä olevia vaikeita aikoja.

– Hyvä esimerkki on Outokumpu, joka on Suomen suurin yksittäinen sähkönkuluttaja. Se kuluttaa Lahden kaupungin verran sähköä. Outokummun osakekurssi on tullut tammikuun tasosta alas vajaat 40 prosenttia. Yhtiö on toki kilpailukykyinen omalla toimialallaan, sillä Suomessa sähkö on kuitenkin halvempaa kuin Keski-Euroopassa, sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa salkunhoitaja Juuso Kenkkilä Aktiasta.

Keskustelussa mukana ollut Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen muistutti, että Outokummun tuottama teräs on maailman vähähiilisintä. Sähkönkäyttäjät ry edustaa muun muassa Outokumpua.

– Sähkön hinta voi tulevana talvena hetkellisesti jopa kymmenkertaistua viimevuotisesta tasosta, Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa arvioi Markkinaraadissa. Kenkkilä puolestaan totesi, että Uniper-ongelmista huolimatta Fortumin perusliiketoiminta on kannattavaa.

– Fortum hyötyy korkeasta sähkön hinnasta. Kallis sähkö voi kuitenkin sitoa yksityisestä kulutuksesta jopa 15 prosenttia sähköön. Valtiot miettivät mahdollisia tukia tai arvonlisäveron leikkauksia. Tämä antaa kuvaa uhkakuvan suuruudesta, Juuso Kenkkilä sanoi.

– Talousennusteissa ei näy vielä sähkön kallistumisen aiheuttama tuleva talouden lasku.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.