Siirry sisältöön Siirry chattiin
Aktian nimissä lähetetään aktiivisesti huijausviestejä. Myös huijausverkkolaskuja on liikkeellä.

Lue lisää täältä.

Markkinaraati: Kukaan ei halua palkkainflaatiota

Markkinaraati: Kukaan ei halua palkkainflaatiota

Perjantai 16. syyskuuta 2022 Markkinaraati

Tiivistunnelmainen työmarkkinasyksy on käsillä. Isoja palkkaratkaisuja on työn alla koskien yhtäältä julkista taloutta ja toisaalta yritysten kansainvälistä kilpailukykyä. Kuluttajien ostovoima on heikentynyt inflaation vuoksi. Sen jatkoksi työmarkkinaosapuolet eivät toivo enää palkkainflaatiota. 

– Yritykset ovat suuria työllistäjiä ja työmarkkinoiden kehityksellä on taas suora vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen. Kotitalouksien taloudelliseen hyvinvointiin vaikuttava työttömyys, on edelleen historiallisen matala: EU:n työttömyysaste oli 6,0 prosenttia kesäkuussa, joka oli mittaushistorian paras luku, Aktian pääekonomisti Lasse Corin kirjoitti markkinakatsauksessaan hiljattain.

Kauppalehden ja Aktian yhdessä tuottamassa Markkinaraadissa keskusteltiin työmarkkinoiden tilanteesta ja uudistustarpeesta sekä yritysten kilpailukyvystä palkkaratkaisujen keskellä. Keskustelussa olivat mukana Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sekä ennustetoimiston päällikkö Meri Obstbaum Suomen Pankista. 

– Korona ja kallis energia kohtelevat eri yrityksiä hyvin eri tavoin jopa saman toimialan sisällä. Palkkaratkaisuja pitäisi voida tehdä siellä, missä yrityksen kilpailukyky tunnetaan. Nyt on esimerkkejä, joissa henkilöstö haluaisi sopia, mutta liitto ei anna lupaa, Mikael Pentikäinen sanoi.

STTK:n Palola ja Suomen Yrittäjien Pentikäinen olivat yhtä mieltä siitä, että henkilöstön edustusta yritysten hallinnossa pitäisi lisätä. Yksi vaihtoehto on ottaa henkilöstön edustaja yhtiön hallitukseen, kuten Ruotsissa on käytäntönä, mutta Pentikäinen ja Palola olivat valmiita pohtimaan myös muita vaihtoehtoja.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.