Siirry sisältöön Siirry chattiin
Tunnistautuminen Aktian verkkopankkiin muiden pankin tunnuksilla, tunnistautuminen Aktian lomakkeille ja hakemuksille sekä Aktia Wallet -sovelluksen rekisteröinti eivät tällä hetkellä toimi.  Vikaa korjataan parhaillaan. Pahoittelemme häiriöstä aiheutuvaa haittaa.
Markkinaraati: Fortumin tappioputki oli pantava poikki

Markkinaraati: Fortumin tappioputki oli pantava poikki

Perjantai 23. syyskuuta 2022 Markkinaraati

Kuluneella viikolla osakemarkkinoilla – toki myös politiikassa – seurattiin Fortumin jännitysnäytelmää. Fortumin Uniper-tytäryhtiöomistuksen kohtalo ratkesi Saksan valtion ja Fortumin väliseen sopimukseen, jolla Uniper kansallistetaan.

– Oli tärkeää saada Fortumin tappioputki poikki. Tilanne selkiytyi keskiviikkona, kun sopimus julkistettiin. Epävarmuuden poistuessa Fortumin osakkeelle saatiin nyt jonkinlainen järkevä hintahaarukka, kun vielä alkuviikosta osakkeelle oli vaikeaa löytää mitään järkevää arvostusta. Venäjän osuus on Fortumin osakkeen hinnassa arvostettu jo muutenkin nollaan, Aktian salkunhoitaja Sami Räsänen sanoi Kauppalehden Markkinaraadissa.

Räsäsen mukaan Fortumista muodostuu nyt pohjoismainen vesi- ja ydinvoimayhtiö, jonka kannattavuus tulee olemaan nykyisillä sähkönhinnoilla hyvä. Yhtiö tuskin lähtee vähiin aikoihin etsimään kasvumahdollisuuksia kotimarkkina-alueensa ulkopuolelta.

– Mitään pikavoittoja Fortumista tuskin on saatavissa. Se tulee olemaan myös jatkossa hyvä osingonmaksaja, mutta ensi kevään osalta voi olla, ettei vapaa oma pääoma riitä osingonmaksuun. Tai ainakin sitä pitää leikata, Räsänen totesi.

Räsänen arvioi, että talvesta voi tulla osakemarkkinoilla kylmä. Toisaalta hän muistutti, että ennen pitkää alkaa tulla myös osakkeiden ostopaikkoja. Myös toinen salkunhoitaja Juuso Kenkkilä kirjoitti markkinakatsauksessaan äskettäin:

– Moni odottaa pelonsekaisin tuntein tulevaa talvea, mutta fiksut sijoittajat näkevät markkinalaskussa jo mahdollisuuksia. Asiakkaat kyselevät, joko kohta on aika lisätä riskipainoa. Jokainen sijoittaja tekee päätökset riskiprofiilinsa mukaan. Markkinapohjia ei pysty ennustamaan kukaan, mutta laatuyhtiöiden toimitusjohtajia kuunnellessa tulee väkisinkin tunne, että kyllä tästäkin kriisistä selvitään.

Markkinaraadin keskustelussa olivat Räsäsen lisäksi mukana Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman ja yksityissijoittaja Mika Heikkilä.

Videon toistaminen vaatii sivuston kaikkien evästeiden hyväksymisen.